Test infolinek: investiční strategie on-line

Test infolinek: investiční strategie on-line
Testovali jsme, jak si poradí investiční společnosti s jednoduchým e-mailem. Přístup a ochotu jsme hodnotili včera, ale jak dobrou strategii nám jednotlivé firmy vlastně poradily?

Jak jste si mohli přečíst ve včerejším, prvním dílu našeho testu investičních společností nazvaném Pomůže při investování e-mail?, zadání investičním společnostem bylo jednoduché: zájemce o fondech příliš neví, prodejem chaty získal 250 000 Kč a rád by je uložil na čtyři až pět let. Jak jste se již mohli dočíst v první části testu, většina z pětice testovaných - ČP Invest (profil, názory), ČSOB Investiční společnost (profil, názory), IKS KB (profil, názory), ISČS (profil, názory) a ŽB-Trust (profil, názory) - si vyžádala další informace.
Představitelé firem se proto dozvěděli, že částka je jednorázový mimořádný příjem, který pravděpodobně nebudeme v následujících čtyřech až pěti letech potřebovat, ale nejsme si tím stoprocentně jisti a část bychom mohli potřebovat i dříve. Jsme spíše konzervativní, ale nepříliš vysokou míru rizika jsme ochotni podstoupit. Jak nám tedy poradili?

ČP Invest: jednoznačně akcie

Řešení z dílny ČP Investu bylo jednoduché: na základě prvních informací nám jednoznačně doporučili Fond globálních značek (profil, názory, koupit) anebo Fond nové ekonomiky (profil, názory, koupit). Ve druhé odpovědi, kdy měl pracovník ČP Investu více informací, doporučil i kombinaci Fondu globálních značek a Fondu korporátních dluhopisů (profil, názory, koupit). Autor odpovědi se také pojistil větou "předpokládám, že další peníze máte uloženy konzervativně". Nic takového ale nezaznělo a jde opravdu jen o předpoklad.
Pokud bychom opravdu měli další peníze uloženy konzervativně, šlo by o rozumné řešení pro investora akceptujícího větší riziko. Vzhledem k zadání (spíše konzervativní investor, možnost předčasného výběru části peněz) hodnotíme navržené řešení známkou 3 mínus.

ČSOB Investiční společnost: možností nepřeberně

Pracovníci ČSOB Investiční společnosti se snažili spíše předestřít široké spektrum možností než doporučit jedno konkrétní řešení. Důraz kladli především na zajištěné fondy, které splňují zadaný pětiletý horizont a konzervativnost investice, připomněli ale i řadu dalších možností - zejména čtyři profilové fondy KBC MF ČSOB Konzervativní (profil, názory), KBC MF ČSOB Vyvážený (profil, názory), KBC MF ČSOB Růstový (profil, názory) a KBC MF ČSOB Dynamický (profil, názory). Nabídka se zmiňuje i o dluhopisovém KBC Renta Czechrenta (profil, názory) a fondech ČSOB bond mix (profil, názory) a ČSOB akciový mix (profil, názory).

Vzhledem k dlouhému horizontu investice jsou vynechány fondy peněžního trhu a klient je upozorněn i na fondy KBC v cizích měnách - ale zároveň na to, že asi nepůjde o vhodnou investici. V textu chybí konkrétní doporučení (které by mělo vzniknout až po návštěvě pobočky), ale klient získává velmi dobrý přehled o nabídce ČSOB. Ideální řešení by nezařadilo všechny peníze do zajištěných fondů, ale vzhledem k možné potřebě části peněz i dříve než za pět let by část ponechalo v konzervativních fondech. Výkon ČSOB Investiční společnosti proto hodnotíme známkou 2.

IKS KB: vyberte si sami

Infolinka IKS KB je zřejmě vytížena, neboť na prosbu o radu pouze pošle z webu okopírovaný seznam fondů IKS. Druhá odpověď je již podrobnější, ale opět jde jen o kopii standardního letáku společnosti bez zvážení scénáře popsaného klientem (ale s doporučením vše podrobněji probrat na pobočce banky). Jak ostatně sami vidíte v e-mailech zaslaných IKS, obdrželi jsme alespoň tipy na rozložení peněz podle vztahu k riziku.

Jak si ale má vybrat člověk neznalý správné terminologie? V našem e-mailu jsme se označili za konzervativního investora, takže bychom měli 60 % peněz uložit do IKS Peněžní trh (profil, názory) a 40 % do IKS Dluhopisový (profil, názory) nebo IKS Plus bondový (profil, názory). To je ale pro námi popsaný scénář nevhodné. Daleko lépe by nám vyhovoval scénář nazvaný Částečně dynamický investor, ale bude se umět laik do této kolonky sám zařadit? Pokud ano, investoval by 30 % do fondu IKS Peněžní trh (profil, názory), 40 % do IKS Dluhopisový (profil, názory) a 30 % do IKS fond světových indexů (profil, názory), IKS fond fondů (profil, názory) či IKS Balancovaný (profil, názory).
Infolinka IKS KB nám neporadila a nechala nás jen tápat v názvosloví. Obdrželi jsme sice základní informace, požadovanou radu však nikoliv, výsledkem je tedy známka 4 mínus.

ISČS: příliš konzervativní

Infolinka ISČS si zaslouží uznání za snahu klienta především vzdělat a vybavit jej co nejvíce informacemi. Konkrétní řešení je ale již o poznání slabší. Bylo nám totiž doporučeno investovat 100 - 125 000 Kč do Sporoinvestu (profil, názory) a 125 - 150 000 Kč do Sporobondu.
Pozitivně lze hodnotit rozdělení investice do dvou fondů s důrazem na možnost operativně používat peníze z fondu peněžního trhu, v horizontu 4 - 5 let jde ale o řešení, na kterém klient prodělá. ISČS přitom disponuje i fondy speciálně vytvořenými pro investory podobné našemu scénáři: Sporomix 3 (profil, názory) a Sporomix 5 (profil, názory), určené pro ty, kteří si chtějí peníze uložit na tři či pět let. Navržené řešení proto hodnotíme známkou 3.

ŽB-Trust: rychle a profesionálně

Jak je vidět z nabídky ŽB-Trustu, i pomocí e-mailu lze dobře poradit. Navrženým řešením je umístit jednu třetinu jako rezervu do fondu peněžního trhu ŽB-Sporokonto (profil, názory) a dvě třetiny do smíšeného nebo akciového fondu na základě osobní schůzky.
Tomuto řešení nelze nic vytknout - reaguje jak na upozornění, že část peněz můžeme potřebovat dříve (a nejde tak daleko jako ISČS), tak i na stanovený horizont. Naše hodnocení je proto 1.

První díl pojednávající o přístupu a rychlosti reakce investičních společností najdete v článku Pomůže při investování e-mail?

Jak byste poradili našemu investorovi vy? Myslíte, že by se měly infolinky omezit jen na obecné informace nebo by měly být schopny i konkrétně poradit?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 12. 2003 9:11, TGP

Ten ČP Invest byl vážně drsný. Skoro by to bylo na stížnost Etickému výboru UNISu...

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 1. 2004 23:33, Investor

Pro investora s dlouhodobým investičním horizontem není Sporoinvest vhodnou variantou. Dlouhodobá statistika (80 let) praví: že peněžní trh (tedy např. Sporoinvest) vydělává 3,5% p.a. , dluhopisy (např. Sporobond)5% p.a. a akcie 10% p.a. Akcie jsou samozřejmě rizikovější (vyšší směrodatná odchylka ročních výnosů), ale v dlouhodobém horizontu vliv kolísání klesá. Doufám, že jste to pochopil.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích IV.

17. 12. 2003 | Patrick Zandl

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích IV.

Pokud chcete zkusit kurzové spekulace, tedy rychlý nákup a prodej na bázi daytradingu, nenahraditelnou posilou vám budou grafy. Grafy jsou velcí pomocníci a prakticky neustálí průvodci... celý článek

Akcie radiokomunikací: manipulace s kurzem?

12. 12. 2003 | Tomáš Prouza

Akcie radiokomunikací: manipulace s kurzem?

Vedení ČRa odeslalo Komisi pro cenné papíry dopis, ve kterém poukazuje na možnou manipulaci s kurzem akcií ČRa jednou skupinou akcionářů. Objevují se v ní i nečekaná jména, a KCP tak... celý článek

Otevírání fondů: neuvěřitelný šok

11. 12. 2003 | Tomáš Prouza

Otevírání fondů: neuvěřitelný šok

I přes všechny peripetie se zdálo, že proces otevírání fondů bude úspěšně dokončen. Neuvěřitelné rozhodnutí Vrchního soudu v Praze ale znamená, že se možná vrátíme o několik let zpět.... celý článek

Investiční hra: podzimní vítězové

10. 12. 2003 | Tomáš Prouza

Investiční hra: podzimní vítězové

Druhé kolo Investiční hry 2003 je úspěšně za námi. O vítězství bojovalo více než čtrnáct set investorů a vítěz vydělal ještě o procento více než vítěz říjnový. Bylo také potřeba zvolit... celý článek

Kolektivní investování po evropsku

4. 12. 2003 | Václav Fischer

Kolektivní investování po evropsku

Minulý týden podpořila poslanecká sněmovna v prvním čtení vládní návrh zákona o kolektivním investování. Ten má nahradit dosavadní zákon o investičních společnostech a investičních... celý článek

Partners Financial Services