Fondy: vánoční poklid

Tomáš Prouza | 22. 12. 2003 | 1 komentář
Fondy: vánoční poklid
Před koncem roku se jakoby nic neděje. K všeobecné letargii přispěly také zmatky kolem otevírání fondů a nejistota, jak to vlastně bude. Uspěje vláda v tlaku na soudy?

Jak jsme informovali v článku Otevírání fondů: neuvěřitelný šok, rozhodnutí Vrchního soudu zrušit otevření Zlatého IF Kvanto by mohlo dopadnout i na patnáct dalších fondů s majetkem přesahujícím dvacet miliard. Pokud by Vrchní soud rozhodl stejně i v jejich případech, došlo by k něčemu, co jeden z představitelů UNISu lapidárně nazval "absolutní bugr".

Nikdo si v tuto chvíli neumí představit, jak by vlastně vracení peněz do otevřených/neotevřených fondů vypadalo a kdo by platil náklady na soudní spory s podílníky/akcionáři, kteří by peníze vrátit nechtěli. Komise k tomu vydala jako obvykle neslané nemastné stanovisko, ve kterém říká, že: "Komise se nebude vyjadřovat z právního hlediska k otázce výmazu Zlatého investičního fondu Kvanto, a.s. z obchodního rejstříku. Z ekonomického hlediska však považuje důsledky tohoto rozhodnutí za velmi komplikované pro praktické fungování podílových fondů." A jako chytrá horákyně dodá bez jakéhokoliv vysvětlení, že: "Pro KCP je přijatelné takové řešení, které bude v souladu s principy ochrany investorů a rozvojem kapitálového trhu." Co to ale znamená?

Jednou z variant, která by mohla situaci zachránit, je neexistence precedenčního práva. Mohlo by se tedy stát, že jiný soudce Vrchního soudu, rozhodne při stejně daných faktech jinak - a žalobu MUDr. Vokrouhleckého zamítnout. Tato varianta je o to pravděpodobnější, že o novém problému okolo otevírání fondů jednala i vláda a že jde o řešení, které se občas v českém soudnictví tiše praktikuje (asi nejviditelněji v kauze Kinský, kdy soudy nejprve rozhodovaly pro navracení majetku, ovšem od chvíle, kdy se o věci začalo mluvit, začaly rozhodovat opačně). Pro podílníky bývalých investičních fondů by sice tato cesta byla dobrá, ale pokud by se soudci nechali takto ovlivňovat, bylo by to velmi krátkozraké.

Další otevření a vánoční volno

I přes průšvih s fondem Kvanto pokračuje ČSOB IS (ISOBI) s otevíráním dalších fondů. 31. 12. dojde k výmazu z rejstříku u Investičního fondu obchodu, cestovního ruchu a služeb a k jeho přeměně na 1.IN - fond obchodu. O výmazu tohoto fondu již soud rozhodoval až poté, co pravomocně zamítl dvě žaloby MUDr. Vokrouhleckého, takže snad nedojde k opakování situace jako u Zlatého IF Kvanto. Vedle IF obchodu totiž schází otevřít ještě čtyři další fondy a majetek v pětici těchto fondů dosahuje téměř 2 mld. Kč. Ovšem při kreativitě doktora Vokrouhleckého a prapodivné práci našich soudů si nelze být jist snad vůbec ničím…

Budete-li chtít po vánocích prodat své podílové listy, abyste umazali část dluhů z nákupu dárků, spěchejte. Komise schválila českým investičním společnostem obvyklou technickou přestávku. Posledním dnem pro zadání pokynu k prodeji či nákupu tak bude 30. prosinec, v novém roce se začne obchodovat ve středu 7. ledna.

Co týden dal

Ve středu vydal svou pravidelnou měsíční statistiku UNIS. Objem majetku ve fondech členů UNIS na konci listopadu dosáhl 105,7 mld. Kč, tedy o miliardu více než na konci října. Bohužel pouhých 100 milionů z tohoto růstu připadá na nově vložené peníze, zbytek nárůstu pramení ze zhodnocení fondů jako takových. Tato statistika je o to smutnější, že čisté prodeje fondů KBC za listopad dosáhly téměř desetinásobku toho, co všechny fondy UNIS dohromady…

V rámci fondů UNIS se nejlépe dařilo fondům peněžního trhu, které získaly v čistých prodejích 1,5 mld. Kč. Polepšily si také akciové fondy (plus 103 mil. Kč) a fondy fondů (plus 14 mil. Kč), naopak podílníci odcházeli z fondů smíšených (mínus 505 mil. Kč) a o překot utíkali z padajících dluhopisových fondů (mínus 974 mil. Kč).

Po dlouhé době skončily všechny kategorie fondů v černých číslech. Nejlépe se dařilo akciovým fondům s průměrným ziskem 0,78 %. Ovšem Sporotrend (profil, názory) získal 2,7 %, IKS Balancovaný (profil, názory) 1,8 % a 1,6 % shodně získaly Eurotrend (profil, názory) a ČP Invest Fond ropného a energetického průmyslu (profil, názory, koupit). Naopak se vůbec nedařilo fondům ČP Invest nové ekonomiky (profil, názory, koupit) a ČP Invest globálních značek (profil, názory, koupit), které zhruba procento ztratily.

Velkou ztrátou skončila statistika prodejů. Na konci se skví mínus 1,568 miliardy korun. Tento výsledek má ovšem na svědomí mínus 1,6 miliardy u ČSOB Výnosového (profil, názory). Nebýt výběru institucionálních investorů, skončila by statistika čistých prodejů mírným plusem. Poděkování by patřilo především fondu ČP Invest globálních značek, který získal 400 milionů (ovšem velmi pravděpodobně institucionálních peněz). Dobře se vedlo před vánoci i Sporoinvestu (profil, názory) s 86 miliony a ČP Invest Fondu nové ekonomiky (profil, názory, koupit) s 51 miliony.

Naopak velké výběry zaznamenaly Sporobond (profil, názory) s mínus 121 miliony, ČP Invest Český (profil, názory) s mínus 110 miliony a IKS Dluhopisový (profil, názory) s mínus 71 miliony.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: bez peněz pod stromeček nelez

15. 12. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: bez peněz pod stromeček nelez

Týden blížících se Vánoc nevybočil z útlumu posledních týdnů. Lidé z fondů vyzvedli málem půl miliardy korun a nebýt institucionálních 600 milionů, opět by celková bilance propadla... celý článek

Fondy: Mikuláš vybral pokladničky

8. 12. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: Mikuláš vybral pokladničky

V supermarketech jsou Vánoce již snad dva měsíce, přímo hejna Mikulášů se po Praze rojila v pátek. Fondům však nikdo nenaděloval – většina lidí má zkrátka právě opačné starosti, než... celý článek

Fondy: jsme lepší než Amerika?

1. 12. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: jsme lepší než Amerika?

Poslední dobou Amerikou otřásají skandály okolo podvodného jednání investičních společností a investoři z podezřelých firem vybírají své peníze. O co vlastně jde?

Fondy: sázka na jistotu

24. 11. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: sázka na jistotu

Po několika týdnech poklesu dluhopisových fondů začaly minulý týden pro změnu padat fondy akciové. Stále více investorů proto své peníze přesouvá do garantovaných fondů.

Fondy: Masový útěk do bezpečí

18. 11. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: Masový útěk do bezpečí

Celkové týdenní statistiky už ani nepřekvapují, jako bychom se dostali o rok či o dva zpět: dluhopisovým fondům hrají investoři pochod padlých revolucionářů, dirigují fondy peněžního... celý článek

Partners Financial Services