Akcie: efekt Husajnova zatčení dlouho nevydržel

Akcie: efekt Husajnova zatčení dlouho nevydržel
Optimismus z Husajnova zatčení trhy po krátké době využily k vybírání zisků. Index DJIA pokračoval po celý týden nad hranicí 10 000 bodů a správnost tohoto vývoje podporovaly pozitivní makroekonomické zprávy.

Spojené státy

Americký akciový trh začal týden výrazným růstem podpořeným optimismem z vývoje v Iráku po nalezení bývalého iráckého prezidenta Husajna. Další bombové útoky a příležitost k vybírání zisků ale trend brzy otočily a na burze převážily prodeje. Z firemní sféry nepotěšilo investory oznámení Wal Martu (profil, názory), že prosincové prodeje jsou slabší než očekávání a budou patrně při dolním konci pásma odhadovaného růstu 3 - 5 %. Po uzavření trhů oznamoval své výsledky databázový výrobce číslo jedna, společnost Oracle (profil, názory). Společnost překonala odhady zisku i tržeb.

Na další roční maxima vzrostl v úterý index DJIA (profil, názory). Také technologický Nasdaq (profil, názory) přidal, a to hlavně díky příznivým výsledkům společnosti Oracle, která pomohla také ostatním počítačovým firmám k růstu. Pěkné 4 % přidala společnost Motorola (profil, názory), kde se změnilo vrcholové vedení. Nejvyšší přírůstek z blue chips zaznamenala United Technologies (profil, názory) a ExxonMobil (profil, názory). Trhy také pozitivně ovlivnily ohlašovaná makrodata. Inflace měřená indexem CPI vykázala v listopadu pokles o 0,2 %, a také průmyslová produkce za tento měsíc příjemně překvapila silným růstem o 0,9 %. Obor bydlení rostl o 4,5 % u nově započatých staveb.

Mírným růstem klasických akcií a mírným poklesem technologických titulů končil trh ve středu. Nadále je patrná rotace z technologií do cyklických titulů. Nedařilo se internetovým titulům, dále polovodičům, networkingu a vybavení pro telekomy. Naopak polepšila si ocel, zlato, služby, biotechnologie a brokeři. Očekávání růstu předvánočních nákupů posílilo maloobchodní řetězce WalMart (profil, názory), Home Depot (profil, názory) a BestBuy (profil, názory). Růst zisku pomohl akciím investiční banky BearStearns (profil, názory). Vysoká cena ropy podpořila rovněž akcie ExxonMobile (profil, názory).

Dobré ekonomické údaje povzbudily ve čtvrtek americký trh k intenzivnějšímu růstu. Počet nových žadatelů o dávky v nezaměstnanosti klesl na 353 000. Index předstihových ukazatelů v listopadu vzrostl o 0,3 % ve srovnání s předchozími 0,5 % po revizi. Index důvěry Philadelphského Fedu v prosinci prudce vzrostl na 32,1 bodu ve srovnání s 25,9 body v listopadu. Technologické tituly povzbudila společnost 3COM (profil, názory) očekáváním vyšších prodejů v posledním letošním čtvrtletí. Díky ní pak přidala například i firma Cisco (profil, názory) nebo Honeywell (profil, názory). Pokles zaznamenaly akcie investičních bank, i když i ony očekávají lepší kvartální výsledky. Přidaly akcie WalMart (profil, názory).

Americké trhy vstoupily do pátečního obchodování smíšeně. Zatímco Dow Jones (profil, názory) pokračoval v růstovém trendu, Nasdaq (profil, názory) v úvodu ztrácel. Na obchodní volatilitě přidalo také vypršení opcí a futures. Pozornost Wall Streetu se upínala na akcie společnosti Nike Inc. (profil, názory) poté, co firma ve čtvrtek reportovala 16% zvýšení čtvrtletního zisku, kterým navíc předčila odhady analytiků.

Evropa

Evropské akciové indexy zaznamenaly v pondělí mírný růst. K růstovým titulům patřili výrobci mobilních telekomunikačních zařízení jako Nokia (profil, názory) nebo švédský Ericsson (profil, názory). Polepšily si rovněž firmy z oboru počítačů a výroby jejich komponent. Z očekávání geopolitického uklidnění po zatčení Husajna dále těžily cestovní kanceláře a výrobci luxusních předmětů jako LVMH nebo Christian Dior. Akciový trh v úterý oslaboval. Hlavním důvodem opět byly obavy ze silné společné evropské měny. Technologický sektor oslabil po slabších prognózách vývoje prodejů u francouzské softwarové CapGemini. S ní pak oslabovaly další tituly z téhož odvětví jako ASML (profil, názory) nebo Infineon (profil, názory). Evropské akciové trhy zakončily středeční obchodování nejednotně. Oslabovaly např. softwarové společnosti SAP (profil, názory) a CapGemini. Výprodeje rovněž postihly ocelárenské ThyssenKrupp a Arcelor. Po doporučení od J.P.Morgan polepšila pojišťovna Allianz, ostatní pojišťovny však končily smíšeně. Vyšší cena ropy podpořila zájem o akcie Shell a BP (profil, názory).

Evropský akciový trh ve čtvrtečním obchodování rostl podpořený nejprve vysokým nárůstem německého indexu Ifo a později i zveřejněním amerických makroekonomických čísel. Zájem byl o akcie Commerzbank a Munchener Ruck a přidala i cena Allianz, když Lehman Brothers zvýšila cílovou cenu jejích akcií. Na všech trzích se zvýšila cena ropných společností. Evropské akciové burzy v pátek po poledni stagnovaly těsně pod letošními maximy. Trh ignoroval zprávu, že v účtech potravinářské skupiny Parmalat je díra.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: trhy prožívaly euforii i zklamání

15. 12. 2003 | David Petráček

Akcie: trhy prožívaly euforii i zklamání

V uplynulém týdnu pokořil index DJIA psychologickou hranici a zakončil poprvé po 18 měsících nad 10 tisíci body. V pátek trhy nejprve pokračovaly v euforickém růstu, brzy však přišlo... celý článek

Akcie: terorismus opět straší

24. 11. 2003 | David Petráček

Akcie: terorismus opět straší

V uplynulém týdnu trhy několikrát něgativně zasáhly zprávy o teroristických útocích, a také výrazný pokles dolaru vůči euru. Nepomohly jim ani pozitivně laděné zprávy z makroekonomické... celý článek

Akcie: Nepřekročitelné hranice

18. 11. 2003 | David Petráček

Akcie: Nepřekročitelné hranice

Obchodování v uplynulém týdnu bylo charakteristické střídáním růstů a vybíráním zisků. Mnozí investoři se domnívali, že pro další růst není na trzích důvod.

Akcie: Už ani příznivé zprávy trhy nepovzbudily

10. 11. 2003 | David Petráček

Akcie: Už ani příznivé zprávy trhy nepovzbudily

Přestože byla na trzích zveřejněna výrazně pozitivní data, nedokázala v některých případech přimět investory k dalším nákupům, především kvůli již tak dosti vysokým cenám.

Akcie: Negativní sentiment na trzích

27. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: Negativní sentiment na trzích

Na začátku týdne trhy pozitivnĕ reagovaly na lepší než očekávané hospodářské výsledky, pak ale převládl názor, že většina z pozitivních firemních výsledků za třetí čtvrtletí již... celý článek

Partners Financial Services