Akcie: trhy prožívaly euforii i zklamání

Akcie: trhy prožívaly euforii i zklamání
V uplynulém týdnu pokořil index DJIA psychologickou hranici a zakončil poprvé po 18 měsících nad 10 tisíci body. V pátek trhy nejprve pokračovaly v euforickém růstu, brzy však přišlo zklamání v podobě poklesu indexu spotřebitelské důvěry.

Spojené státy

Pondělní obchodování na amerických trzích skončilo v pozitivním teritoriu díky rally, hlavně na NYSE (profil, názory), v závěru obchodování. Zájem investorů se soustředil na výrobce spotřebního zboží, rostly proto akcie CocaCola (profil, názory), International Paper (profil, názory), Johnson&Johnson (profil, názory) nebo General Motors (profil, názory). Nejasný vývoj během dne byl přičítán úternímu zasedání FOMC. A to přestože se neočekávala žádná změna úrokových sazeb, jelikož aktuální předpoklady naznačují zvýšení sazeb v polovině přístího roku. Investoři vyčkávali hlavně na doprovodné komentáře od tvůrců americké monetární ekonomiky.

Přestože vstup do úterního obchodování byl úžasný a DJIA (profil, názory) se přehoupl přes hranici 10 tisíc bodů, trhy nakonec zakončily v červených číslech. Počáteční růst podpořily zprávy z firemního sektoru. Texas Instruments zvýšil odhad zisku i tržeb. General Motors, Dow Chemical (profil, názory) a International Paper obdržely zvýšený rating.
Poté však vývoj nabral opačný směr a trhy se propadly, zejména Nasdaq (profil, názory) marně čelil prodejnímu tlaku. V poslední době je vidět znatelný odliv investic z technologií k cyklickým titulům. Po ohlášení výsledků zasedání FOMC trhy dále propadly přesto, že nedošlo ke změně úrokových sazeb a doprovodný komentář byl v rámci očekávání.

Americké akcie zakončily středeční seanci, která postrádala přesvědčivý směr vývoje, mírným poklesem. Obchodování na trzích postrádalo jakoukoliv makroekonomickou zprávu a těch firemních bylo také poskrovnu. Proto se investoři snažili vypořádat s úterním rozhodnutím FEDu ponechat klíčové úrokové sazby na historických minimech a taktéž i s následným doprovodným komentářem.
Někteří ekonomové upozorňují s ohledem na doprovodný komentář, že FED je připraven rozhodnout o zvýšení sazeb. Nejúspěšnějším titulem z indexu DJIA byla SBC Communication (profil, názory). Zpevnily také IBM (profil, názory) a Philip Morris (profil, názory). Největší propad zaznamenal maloobchodní řetězec Home Depot (profil, názory).

Po několika dnech neurčitého vývoje se trhy ve čtvrtek posunuly vzhůru. DJIA dosáhl dalšího ročního maxima a od roku 2002 poprvé zavíral nad hranicí 10 000 bodů. Trhy byly pozitivně naladěny díky příznivým makro datům. Nejvíce potěšily silné maloobchodní prodeje za listopad. Ty vzrostly o 0,9 % oproti odhadu 0,7 %. Firemní zásoby vzrostly o 0,4 % a rovněž růst exportních a importních cen nedává deflaci šanci. Zklamáním byl pouze počet nových žadatelů o podporu v uplynulém týdnu ve výši 378 000, trhy očekávaly 359 000. Ve čtvrtek si také lehce polepšil i dolar.

V pátek trhy úvodem pokračovaly v euforickém růstu a DJIA dále rostl nad 10 tisíci body. Brzy však přišlo rozčarování, když index spotřebitelské důvěry dle University of Michigan za prosinec překvapivě poklesl na 89,6 z předchozích 93,7 (očekávání 96,0). Index výrobních cen (PPI) poklesl v listopadu o 0,3 %, analytici přitom očekávali růst 0,1 %. Jádrový index, očištěný o volatilní ceny potravin a energií, poklesl o 0,1 %, oproti odhadům analytiků pro nulovou změnu. Obchodní deficit se mírně zvýšil na 41,77 miliardy dolarů. Zisky si připsaly akcie Adobe Systems (profil, názory) poté, co společnost ohlásila zvýšení zisku ve 4.Q oproti minulému roku. Zvýšila také odhad pro další čtvrtletí.

Evropa

Evropské akciové trhy v pondělí ztrácely, hlavním důvodem byly obavy investorů ze silného eura, které způsobí těžkosti exportně orientovaným společnostem. Ztrácely německé automobilky, které realizují část svých prodejů v USA. Pokračovalo oslabování výrobců počítačových čipů.
V úterý trhy rostly. Pozornost investorů byla upřena na výsledky zasedání FOMC. V popředí zájmu byly ropné společnosti Royal Dutch (profil, názory), Total (profil, názory) i Statoil. Přidaly ceny akcií aerolinek po zprávě o růstu počtu cestujících.
Ve středu přišel opět propad. Výprodeje zasáhly tentokrát především telekomunikace, když holandský operátor KPN (profil, názory) oznámil nepříliš pozitivní zprávu týkající se vývoje tržeb pro rok 2004. Ztrácely i německý a francouzský telekom a oslaboval také bankovní sektor.
Evropský akciový trh ve čtvrtek rostl. Oslabení eura podpořilo akcie výrobců automobilů (BMW, VW), po zvýšení prodejů vzrostly akcie italské Fiat. Očekávané zvýšení poptávky po elektronických komponentech podpořilo zájem investorů o jejich výrobce STMicroelectronics (profil, názory), Infineon (profil, názory), ASML (profil, názory).
Pátek probíhal ve znamení růstu, příkladem zřejmě šlo čtvrteční obchodování na amerických trzích. Posilovaly automobilky, němečtí pojišťovací giganti Allianz (profil, názory) a Munich Re. Zpevňovaly i technologické tituly, když Infineon těžil ze zvýšeného odhadu celosvětového vývoje poptávky po osobních počítačích v letošním roce.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: terorismus opět straší

24. 11. 2003 | David Petráček

Akcie: terorismus opět straší

V uplynulém týdnu trhy několikrát něgativně zasáhly zprávy o teroristických útocích, a také výrazný pokles dolaru vůči euru. Nepomohly jim ani pozitivně laděné zprávy z makroekonomické... celý článek

Akcie: Nepřekročitelné hranice

18. 11. 2003 | David Petráček

Akcie: Nepřekročitelné hranice

Obchodování v uplynulém týdnu bylo charakteristické střídáním růstů a vybíráním zisků. Mnozí investoři se domnívali, že pro další růst není na trzích důvod.

Akcie: Už ani příznivé zprávy trhy nepovzbudily

10. 11. 2003 | David Petráček

Akcie: Už ani příznivé zprávy trhy nepovzbudily

Přestože byla na trzích zveřejněna výrazně pozitivní data, nedokázala v některých případech přimět investory k dalším nákupům, především kvůli již tak dosti vysokým cenám.

Akcie: Negativní sentiment na trzích

27. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: Negativní sentiment na trzích

Na začátku týdne trhy pozitivnĕ reagovaly na lepší než očekávané hospodářské výsledky, pak ale převládl názor, že většina z pozitivních firemních výsledků za třetí čtvrtletí již... celý článek

Akcie: americká ekonomika oživuje, trhy pod vlivem čtvrtletních výsledků

20. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: americká ekonomika oživuje, trhy pod vlivem čtvrtletních výsledků

Makroekonomické informace oznámené v uplynulém týdnu ("Béžová kniha", počet nových žádostí o podporu i další) dávají jasně najevo, že ekonomika oživuje. Trhy jsou však zcela pod vlivem... celý článek

Partners Financial Services