Fondy: bez peněz pod stromeček nelez

Petr Fejtek | 15. 12. 2003
Fondy: bez peněz pod stromeček nelez
Týden blížících se Vánoc nevybočil z útlumu posledních týdnů. Lidé z fondů vyzvedli málem půl miliardy korun a nebýt institucionálních 600 milionů, opět by celková bilance propadla do hlubokého záporu. A to mezi dělný lid ještě nepronikl šokující dáreček od pražského Vrchního soudu.

Každoroční nákupní šílenství také každoročně potřebuje zafinancovat a tím – opět každoročně – dochází k citelným odkupům. Obvykle jde jen o doslova sezónní vlnu, kdy se hned začátkem ledna peníze do fondů zase vrátí. Většinou jde totiž pouze o určité vybalancování rodinných cash flow.
Kdo je v zajetí palcových novinových titulků o rostoucím zadlužování českých domácností, jde po špatné stopě. Nemáme ještě celoroční údaje, ale i ty dosavadní jasně ilustrují trendy rozevírajících se nůžek. Ve zkratce: disponibilní příjmy vzrostly o 6 %, spotřeba jen o 5,6 % – domácnosti tedy spoří mnohem víc, než utrácejí! Zatím to dokonce vypadá, že uspoří o 20 miliard korun více než loni (celkem možná až 100 miliard). Přitom však jejich půjčky vzrostou asi o 50 miliard korun a včetně splátkových nákupů možná až o 100 miliard.
Jak je to možné? Půjčují si nízkopříjmové vrstvy, které míří do dluhové jámy (spolu s bankami, které jim cpou lichvářsky úročené dluhy pod tlakem), ale také vysokopříjmové domácnosti, které investují zejména do nemovitostí (většina z přírůstku 40 miliard korun).

Dluhopisy pod stromečky nebudou

Jak na tom jsou jednotlivé kategorie fondů? Z prakticky předvánočních důvodů se téměř zastavil příliv do fondů peněžního trhu. Mamut ISČS Sporoinvest (profil, názory) získal jen zanedbatelných 30 milionů, mrštnější KBC Multi Cash ČSOB CZK(profil, názory) sice přes 60 milionů, ale IKS peněžní trh (profil, názory) a Živnobanka Sporokonto (profil, názory) o 35 milionů přišly.
Slzavým údolím však ještě neprošly dluhopisové fondy, opět vyrovnaly rekordní odlivovou vlnu s 330 miliardami korun, z čehož téměř polovinu nese na bedrech ISČS Sporobond (profil, názory). Další přikulují po desítkách milionů, jediný listinný ISČS Bondinvest (profil, názory) se s podporou dočasně nulového vstupního poplatku drží v černých číslech – ten jediný potvrdí výjimku z pravidla a objeví se i pod stromečkem.

Se štítem "prošly" jen zajištěné

Z dalších kategorií fondů stojí za povšimnutí dvojice zajištěných fondů KBC-ČSOB, které získaly pěkných 73 milionů korun (opět se čtyřnásobnou převahou konzervativnějšího).
Zato nepěkné období zažívají smíšené fondy. Běžné odlivy tentokráte násobí dvě protržené přehrady: z ČSOB stability(profil, názory) uteklo skoro 100 a z dvojice fondů ČP Investu, zejména ČPI Českého OPF (profil, názory)bezmála 300 milionů. Z nešťastného ČSOB Kvanta Kombinovaného (profil, názory) – ještě než na něj vybaflo soudní strašidlo – stačilo uprchnout 12 milionů.
Možná by bylo řešením platit naše geniální soudce nikoli penězi, ale podílovými listy. Pak by snad lépe chápali, o co jde. Zatím to vypadá, že na ně bude platit jediná zbraň hromadného ničení: zkrácený legislativní proces a novela zákona.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-76
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Mikuláš vybral pokladničky

8. 12. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: Mikuláš vybral pokladničky

V supermarketech jsou Vánoce již snad dva měsíce, přímo hejna Mikulášů se po Praze rojila v pátek. Fondům však nikdo nenaděloval – většina lidí má zkrátka právě opačné starosti, než... celý článek

Fondy: jsme lepší než Amerika?

1. 12. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: jsme lepší než Amerika?

Poslední dobou Amerikou otřásají skandály okolo podvodného jednání investičních společností a investoři z podezřelých firem vybírají své peníze. O co vlastně jde?

Fondy: sázka na jistotu

24. 11. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: sázka na jistotu

Po několika týdnech poklesu dluhopisových fondů začaly minulý týden pro změnu padat fondy akciové. Stále více investorů proto své peníze přesouvá do garantovaných fondů.

Fondy: Masový útěk do bezpečí

18. 11. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: Masový útěk do bezpečí

Celkové týdenní statistiky už ani nepřekvapují, jako bychom se dostali o rok či o dva zpět: dluhopisovým fondům hrají investoři pochod padlých revolucionářů, dirigují fondy peněžního... celý článek

Dluhopisová panika

13. 11. 2003 | Petr Fejtek

Dluhopisová panika

Ještě v srpnu měly dluhopisové fondy žně. V září začaly přízeň ztrácet po desítkách a v posledních týdnech dokonce stovkou milionů. Celkem z nich již utekla víc než miliarda korun.... celý článek

Partners Financial Services