Otevírání fondů: neuvěřitelný šok

Otevírání fondů: neuvěřitelný šok
I přes všechny peripetie se zdálo, že proces otevírání fondů bude úspěšně dokončen. Neuvěřitelné rozhodnutí Vrchního soudu v Praze ale znamená, že se možná vrátíme o několik let zpět. Investoři, kteří po otevření z fondů vystoupili, možná budou muset vrátit peníze.

Dnes zveřejněné usnesení Vrchního soudu v Praze ze 17. října 2003 způsobilo šok a zpochybnilo celý proces otevírání fondů v České republice. Důvod? Vrchní soud zrušil usnesení Městského soudu v Praze z 8. listopadu 2002 o výmazu Zlatého investičního fondu Kvanto, a.s. z obchodního rejstříku kvůli přeměně na otevřený podílový fond. Žádost o výmaz z rejstříku se tak vrací zpět k Městskému soudu v Praze k opakovanému řízení.

Nikoho asi nepřekvapí, že důvodem k rozhodnutí Vrchního soudu bylo odvolání MUDr. Vokrouhleckého, který různými žalobami blokuje a zdržuje otevírání investičních a uzavřených fondů již několik let.

Vrchní soud ve svém usnesení tvrdí, že akcionář Zlatého investičního fondu Kvanto MUDr. Vokrouhlecký (který podal žalobu na zneplatnění valné hromady, jež o přeměně na otevřený podílový fond rozhodla) měl být účastníkem řízení o výmazu Kvanta z obchodního rejstříku. Městský soud ovšem MUDr. Vokrouhleckého k řízení o výmazu nepřizval a dostatečně tak prý nezjistil, zdali jsou naplněny všechny podmínky pro povolení zápisu o výmazu Kvanta z obchodního rejstříku a jeho následnou přeměnu.

Co tento administrativní spor znamená? Městský soud bude muset o výmazu Kvanta rozhodovat znovu, a to za účasti MUDr. Vokrouhleckého. Do nového rozhodnutí se právní stav vrací do situace před otevřením, takže:

  • otevřený podílový fond ČSOB Kvanto Kombinovaný (profil, názory) nikdy právně nevznikl a jeho podílové listy nebyly nikdy vydány
  • Zlatý investiční fond Kvanto, a.s. nadále existuje a o jeho výmazu a přeměně se bude znovu rozhodovat.

Vraťte peníze!

MUDr. Vokrouhlecký díky rozhodnutí Vrchního soudu opět zkomplikoval život akcionářům bývalých investičních fondů. Ovšem zatímco jeho obstrukce v minulosti vedly pouze ke zpoždění v otevírání fondů, toto rozhodnutí může mít mnohem horší důsledky.

Co tedy pro jednotlivé skupiny investorů znamená? 

  1. Současní podílníci ČSOB Kvanto Kombinovaný, kteří byli před přeměnou akcionáři Kvanta, se opět stávají akcionáři Kvanta a musí znovu čekat na otevření fondu. Do chvíle, než otevření znovu proběhne, nemohou disponovat svým majetkem (akcie Kvanta se již veřejně neobchodují). 
  2. Bývalí akcionáři, kteří po přeměně z Kvanta vystoupili, budou muset vrátit získané peníze a stát se opět akcionáři Kvanta. Jakým způsobem je ale k tomu ČSOB IS (ISOBI) donutí, zůstává záhadou, zvláště když jednali v dobré víře, že vše je legální.
  3. Podílníci, kteří do fondu investovali až po jeho otevření, zřejmě budou muset být i proti jejich vůli vyplaceni, otázkou ale je, jak budou vyúčtovány poplatky a podobně.

Až 20 miliard v ohrožení

Zdálo by se, že jde pouze o problém jednoho jediného fondu a že ČSOB IS má nepříjemnou smůlu. Podle dostupných informací ale Městský soud v Praze při rozhodování o výmazu z rejstříku nebral ohled na žaloby MUDr. Vokrouhleckého ani v řadě dalších případů. Podle neoficiálních informací z Unie investičních společností, která problém nyní analyzuje, by se mohl týkat až 15 fondů s majetkem za více než 20 miliard. Pokud by tedy Vrchní soud postupoval konzistentně, můžeme se dočkat velmi silných otřesů. Je totiž v podstatě nepředstavitelné, aby desítky tisíc investorů, kteří své podíly již dávno prodali, získané peníze vrátili a znovu čekali na otevření.

Kdo za to může?

V morální rovině (kterou ale nyní neřešíme) MUDr. Vokrouhlecký, jehož podivné hrátky blokovaly desítkám tisíc lidí přístup k jejich penězům a řadu z nich vehnaly do náruče spekulantů, kteří akcie investičních fondů vykupovali pod cenou. V rovině právní jde zřejmě o pochybení Městského soudu v Praze. Škody, které svým pochybením Městský soud způsobil (a zřejmě ještě způsobí) jsou nedozírné a vedle těch vyčíslitelných také povedou ke zpochybnění kolektivního investování obecně. Velmi zajímavé bude také sledovat, jak budou soudy podílníky, kteří z fondů v mezičase vystoupili, nutit k vrácení peněz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 61 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 1. 2004 19:05, liba

To je teda super situace. Já měl akcie Zlatýho Kvanto za stovky tisíc a už jsem prodal podílový listy. Zůstaly mi v rukách ještě podílový listy z Křišťálovýho IF.
Jelikož jsem Zlatej Kvanto prodal v dobré víře, nikdo ode mě neuvidí ani korunu nazpět.
Horší to bude teoreticky s tím Křišťálem.......

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 12. 2003 11:00, hanuman

Ale, ale, ale pánové. Zase z toho nedělejte drama. Jedna věc jsou ty konce, které se člověk bojí domyslet, na druhou stranu: investor o nic nepřišel, jen si chvíli počká, což může být nepříjemné.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (61 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services