Akcie: dobývání psychologických hranic

Akcie: dobývání psychologických hranic
Indexy se v uplynulém týdnu snažily o pokoření psychologických hranic. Avšak investoři ukázali, že k takovému kroku ještě potřebují čas, když indexu Nasdaq sice překonal hodnotu 2000 bodů, ovšem nedokázal nad ní uzavřít díky následujícímu masivnímu výprodeji
Spojené státy

První obchodní den po prodlouženém výkendu zahájily americké indexy růstem. Důvodem nákupu akcií bylo úspěšné zahájení předvánočních nákupů. Prodeje za pátek a sobotu byly cca o 5 % vyšší než minulý rok a dávají tak předpoklad pro celkově vyšší předvánoční tržby. Rovněž oznámená makroekonomická data opět překonala odhady ekonomů a analytiků. Výdaje ve stavebnictví rostly o 0,9 % oproti očekávaným 0,5 % a index ISM mapující růst výroby si polepšil na 62,8 oproti odhadu 57. Akcie si polepšily napříč celým trhem, nejvýrazněji potom sektor hardware, networking, software, telekomunikace, biotechnologie a zlato.

V úterý začínaly akciové trhy USA lehce pod pondělními zavíracími hodnotami a po "výletu" do zelených čísel se vrátily do červených hodnot, kde také zakončily. Nebyly zveřejněny žádná nová makroekonomická data a tak investoři sledovali hlášení firem. Akcie firmy Mc Data (profil, názory) klesly po slabších než očekávaných výsledcích. Firma rovněž snížila očekávání pro další čtvrtletí. Nedařilo se ani akciím Pepsi Co (profil, názory) po ohlášení restrukturalizačních nákladů. Ve čtvrtek měl Intel pravidelnou konferenci o vývoji hospodaření uprostřed čtvrtletí a brokeři očekávali zvýšení odhadů od Intelu. Akciím Intelu (profil, názory) to však nepomohlo a ztratily.
Smíšeně zakončily středeční obchodování hlavní indexy amerických akciových trhů, když se po dosažení důležité technické úrovně 2 000 bodů na mimoburzovním trhu Nasdaq spustila silná prodejní vlna, neboť řada investorů začala vybírat zisky, a poslala tak trh do červených čísel, zatímco index blue-chip akcií na NYSE za podpory akcií automobilky General Motors (profil, názory), výrobce zdravotnických a kosmetických potřeb Johnson&Johnson (profil, názory) a chemicko-technologického giganta DuPont (ZAADD1B) mírný zisk v závěru udržel.

Ve středu byla oznámena revidovaná hodnota produktivity práce za 3.Q. Růst o 9,4 % překonal očekávání. Index ISM služeb dosáhl 60,1, což bylo něco slabší než očekávaných 64.

Ve čtvrtek si akciové trhy v USA polepšily, i když během obchodování propadly do záporných hodnot. Na trhu však byl dostatek pozitivních zpráv. Firma Merril Lynch (profil, názory) zvýšila investiční doporučení pro Cisco (profil, názory). Qualcomm zvýšil odhad zisků. Maloobchodní prodeje jsou oproti stejnému období minulého roku rovněž lepší. Špatná zpráva, která poslala trhy na denní minima, přišla z oblasti zaměstnanosti. Počet nových žadatelů o podporu v předchozím týdnu byl 365 000, o 11 000 více než se čekalo. Investoři však využili nižších cen a "pomohli" trhům opět vzhůru.

Nečekaně slabé zprávy z amerického trhu práce a neuspokojivé předpovědi polovodičové společnosti Intel poslaly trhy v úvodu pátečního obchodování do červených čísel. Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v listopadu poklesla na 5,9 % a americké podniky vytvořily pracovní místa již čtvrtý po sobě jdoucí měsíc, ale přijaly o hodně méně pracovníků (57 tis.), než se očekávalo (150 tis.) Společnost Intel ve čtvrtek zvýšila spodní hranici předpokládaných příjmů pro 4.Q, ale vydala varování ohledně nákladů ve výši 600 mil. USD pro bezdrátovou divizi.

Evropa

Evropské akcie v pondělí rostly. K rostoucím titulům patřily Credit Suisse (profil, názory) a Bank Austria, když byly doporučeny k nákupům. S nimi si polepšily i další evropské banky a pojišťovny. Po silných maloobchodních nákupech o prvním adventním víkendu přidaly německé maloobchodní řetězce Metro (profil, názory) a KarstadtQuelle, však ztrátu zaznamenala holandská Ahold.

V úterý evropské akciové trhy poklesly. Na trhu se údajně již objevují naznaky zavírání pozic před blížícím se koncem roku. Panují obavy, že např. německé automobilky utrpí oslabením dolaru. Zájem byl o ale o akcie švýcarských UBS (profil, názory) a CreditSuisse, které těží ze zlepšených výhledů hospodaření a doporučení k nákupu od investičních bank. Evropské burzy si ve středečním obchodování vesměs polepšily.
V čele byly evropské finanční ústavy díky novým pověstem o jejich možných fúzích. Polepšila si Deutsche Bank, když agentura zlepšila její výhled. K růstu dále přispělo odvětví elektrotechniky v čele s německým Siemens (profil, názory), který předpokládá v příštím roce zvýšení poptávky. Evropské burzy zaznamenaly ve čtvrtek mírný pokles. Na poklesu se podílely mediální tituly. Směrem vzhůru ale zamířily např. akcie Renault, kterým BNP Paribas zvýšila cílovou cenu. Dále posílily ceny akcií výrobců mobilních telefonů Nokia (profil, názory) a Ericsson, když americký Qualcomm (profil, názory) zvýšil odhad svého hospodářského výsledku.
Evropské burzy v pátek během dne klesaly. Propad zaznamenaly technologické tituly, které tak reagovaly na vyjádření společnosti Intel. Trhy také negativně ovlivnila čísla z amerického trhu práce.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: terorismus opět straší

24. 11. 2003 | David Petráček

Akcie: terorismus opět straší

V uplynulém týdnu trhy několikrát něgativně zasáhly zprávy o teroristických útocích, a také výrazný pokles dolaru vůči euru. Nepomohly jim ani pozitivně laděné zprávy z makroekonomické... celý článek

Akcie: Nepřekročitelné hranice

18. 11. 2003 | David Petráček

Akcie: Nepřekročitelné hranice

Obchodování v uplynulém týdnu bylo charakteristické střídáním růstů a vybíráním zisků. Mnozí investoři se domnívali, že pro další růst není na trzích důvod.

Akcie: Už ani příznivé zprávy trhy nepovzbudily

10. 11. 2003 | David Petráček

Akcie: Už ani příznivé zprávy trhy nepovzbudily

Přestože byla na trzích zveřejněna výrazně pozitivní data, nedokázala v některých případech přimět investory k dalším nákupům, především kvůli již tak dosti vysokým cenám.

Akcie: Negativní sentiment na trzích

27. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: Negativní sentiment na trzích

Na začátku týdne trhy pozitivnĕ reagovaly na lepší než očekávané hospodářské výsledky, pak ale převládl názor, že většina z pozitivních firemních výsledků za třetí čtvrtletí již... celý článek

Akcie: americká ekonomika oživuje, trhy pod vlivem čtvrtletních výsledků

20. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: americká ekonomika oživuje, trhy pod vlivem čtvrtletních výsledků

Makroekonomické informace oznámené v uplynulém týdnu ("Béžová kniha", počet nových žádostí o podporu i další) dávají jasně najevo, že ekonomika oživuje. Trhy jsou však zcela pod vlivem... celý článek

Partners Financial Services