Fondy: Mikuláš vybral pokladničky

Petr Fejtek | 8. 12. 2003
Fondy: Mikuláš vybral pokladničky
V supermarketech jsou Vánoce již snad dva měsíce, přímo hejna Mikulášů se po Praze rojila v pátek. Fondům však nikdo nenaděloval – většina lidí má zkrátka právě opačné starosti, než spořit. Že by měl Ježíšek tak obrovskou spotřebu?

Lidé z fondů vyzvedli hodně přes 100 milionů Kč, jistě nejen na dárky pod stromeček. Rok k svému konci pílí, odvážní investoři budou mít důvod k oslavě, naopak těm konzervativním vyprášil dluhopisový kožich. Jen tisíce lidí se tak radují, zatímco statisíce mají důvod k pláči. Jak to bude napřesrok?

Týden přispěl do pomyslných fondových pokladniček jen drobečky, zato rekordní úprk z těch dluhopisových vyčoroval 320 milionů korun. Aby ne, když opět tratily a spolu s inflací již na roční výkonnosti prodělávají kolem 1 %. I letos nový vysavač tandemu ČSOB-KBC (profil, názory) již zpomalil na necelých 100 milionů (+130 KBC minus 35 "starých" fondů), ISČS (profil, názory) od 30timilionové díry nezachránilo ani 76 milionů Sporoinvestu OFICSSPI), IKS (profil, názory) ztratila totéž a přímo morová rána rozměru 130 milionů postihla ŽB Trust (profil, názory). Ještě, že čert nestrašil institucionály, kteří do ČSOB Výnosového (profil, názory) uložili 725 milionů a celkovou bilanci UNIS tak zachránili před pekelně červenými čísly.

Zoufalé hledání

Už ani fondy peněžního trhu netrhají stovkou milionů žádné rekordy, jedině zajištěné fondy "jedou" svůj 60milionový standard.
Kotrmelce dolaru, který kutá stále hlubší minima a "nahání" tak opticky korunu (ta tradičně vzhlíží k euru), však zřejmě lákají stále víc investorů k hrátkám s křišťálovou koulí. Podívejme na týdenní snímek z rodinného alba peněžního trhu KBC: do českých korun jen 33 milionů, ale do slovenských korun, dolarů a eur celkem skoro 50 milionů korun.
I zde zřejmě naslouchal Jan Barta pozorně náladě trhu, takže ještě do konce roku chystá a prý nabídne zajištěný fond v dolarové denominaci. Uvidíme, jak uspěje, protože dolar ještě zdaleka nemusí mít svá minima na dohled. Podíváme-li se zpět do dob, kdy ještě neexistovalo euro a přepočteme marky, vidíme, že v letech 1994-6 byl dolar v úrovni 1,4 za (teoretické) euro. Měnové riziko je zkrátka z té spekulační sorty – kdo nemusí, ať ho raději nepokouší. To nemáme lepší hračky na hraní?
Divoký Východ se předvedl v uplynulých týdnech v Maďarsku – měnové vlnobití, zásah centrální banky o nevídaná 3 %, turbulence dluhopisů. Co dodat? Emerging markets opět ukázaly ostré zoubky, jde jen o to, koho a kdy kousnou.

Dluhopisy dostaly jen uhlí

U nás zase šokovalo fiasko aukce patnáctiletých státních dluhopisů SD4,6/18 za celkem 14 miliard korun. Zájem byl sice vyšší, než nabídka (celých 15,6 mld. Kč), investoři byli ale ochotni zaplatit jen velmi málo (tedy s nezvykle vysokým výnosem), což nebylo ministerstvo ochotno akceptovat a dluhopisy z aukce stáhlo: požadovaný výnos byl 5,60 zatímco tržní výnos jen 5,50 %.
Jistě se na požadavku vysokého výnosu podepsala celosvětová negativní nálada na globálních dluhopisových trzích, která nejen nyní, ale ani v následujících měsících těmto instrumentům zřejmě příliš přát nebude. Ovšem krize v Maďarsku mohla také částečně přispět. Investoři už také připravují pozice na Vánoce a letošní obchodování asi 19. prosince skončí. Ceny se tak do konce roku výrazně nezmění.
ISČS se pokouší zatraktivnit jako vánoční dárek svůj listinný Bondinvest (profil, názory) zrušením vstupního 1% poplatku do konce roku. Jeho podílové listy jsou totiž na doručitele, což je u nás výjimečné. Jde také o jeden z mála výnosových fondů, takže součástí jsou i kupóny na pravidelnou každoroční výplatu podílů na zisku.
Trhy však hledí jinam a uzavírají se sázky, zda Dow Jones "přeskočí" 10 000 a Nasdaq 2000 bodů. Na co byste si přisadili? Nesázejte, diverzifikujte, i když to není takové "vzrůšo"!

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: jsme lepší než Amerika?

1. 12. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: jsme lepší než Amerika?

Poslední dobou Amerikou otřásají skandály okolo podvodného jednání investičních společností a investoři z podezřelých firem vybírají své peníze. O co vlastně jde?

Fondy: sázka na jistotu

24. 11. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: sázka na jistotu

Po několika týdnech poklesu dluhopisových fondů začaly minulý týden pro změnu padat fondy akciové. Stále více investorů proto své peníze přesouvá do garantovaných fondů.

Fondy: Masový útěk do bezpečí

18. 11. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: Masový útěk do bezpečí

Celkové týdenní statistiky už ani nepřekvapují, jako bychom se dostali o rok či o dva zpět: dluhopisovým fondům hrají investoři pochod padlých revolucionářů, dirigují fondy peněžního... celý článek

Dluhopisová panika

13. 11. 2003 | Petr Fejtek

Dluhopisová panika

Ještě v srpnu měly dluhopisové fondy žně. V září začaly přízeň ztrácet po desítkách a v posledních týdnech dokonce stovkou milionů. Celkem z nich již utekla víc než miliarda korun.... celý článek

Fondy na rozcestí

10. 11. 2003 | Petr Fejtek

Fondy na rozcestí

Jen za minulý týden zmizelo z dluhopisových fondů 350 milionů korun. Jako velká voda se přelévají zejména do fondů peněžního trhu. Aby ne, na roční výkonnosti mají "peněžáky" 2,5krát... celý článek

Partners Financial Services