Královna investic sundala závoj

Simona Ely Plischke | 7. 11. 2003
Královna investic sundala závoj
Zazvonil zvonec a pohádky je konec. Hodnocení webů investičních společností je za námi. Pětky tentokrát nepadaly, rozdíly mezi jednotlivými prezentacemi jsou ale i tak značné. Čí závoj tedy skrýval korunku?

Tak jako v kolech předchozích (banky a stavební spořitelny) i u webů investičních společností desetičlenná odborná porota rozdávala známky za uživatelské prostředí, informační hodnotu a praktický test. Tentokrát na stránkách šesti investičních společností hodnotící pátrali po přehledu aktuálních a týden starých kurzů a zjišťovali, jak do fondů testované společnosti investovat. Čtenáři vybírali z devíti webů. Nahlédněme společně porotcům do kuchyně a podívejme se, jak dopadlo 3. kolo soutěže Best Web 2003 (weby jsme seřadili podle abecedy).

Změna k modrému
(
profil, názory)
(
www.csobinvest.cz, loňské hodnocení)

Web ČSOB Investičního poradenství nabízí přehledné a čisté řešení. "Na první pohled je patrné, že dodržuje vzhled stránek daný mateřskou bankou," říká Kateřina Beranová. Díky menšímu množství informací než prezentuje samotný web ČSOB, působí tato prezentace přehledněji, i tak ale prostor ke zlepšování má. "Ačkoli forma umísťování odkazů v rámci jednotlivých sekcí pomocí krátkých článků je originální, někdy by neškodilo je přece jen trochu více strukturovat do menu a podmenu," soudí například Petr Očko.

Loňská prezentace OB Investu, jíž tento web nahradil, získala od porotců stříbro, u čtenářů se ale propadla až na samé dno. Letošní podoba vynesla známky opačné: web skončil v čtenářské soutěži na místě druhém, v hodnocení odborné poroty jako čtvrtý.

Benjamínek vycenil zdravé zuby
(profil, názory)
(www.ingim.cz)

- BEST WEB 2003 -
CENA ČTENÁŘŮ Peníze.CZ

Cenu čtenářů serveru Peníze.CZ za nejlepší  webovou prezentaci investiční společnosti roku 2003 získává ING Investment Management.

Nováčkem v naší soutěži se stal web ING Investment Management a nevedl si vůbec špatně! "Příjemný vzhled, dostatek informací i přehlednost, toť stručné zhodnocení ‘welmi wydařeného webu‘. Jen drobné nedostatky v optimalizaci horní navigace a slabší možnosti vyhledávání mi zabránily chválit ještě více," hodnotí Jan Mihelko. "Oceňuji přehled aktuálních kursů vybraných fondů na hlavní stránce," přidává se Oldřich Kračmer.

Vkusně zvolená barevná kombinace, oranžová na tmavě modrém podkladu, tak vynesla webu ING Investment Managemet stříbro od poroty a zlato od čtenářů. Gratulujeme!

Veterán webových prezentací
(
profil, názory)
(
www.iks-kb.cz, loňské hodnocení)

Vzhled webu Investiční kapitálové společnosti Komerční banky si loni vysloužil přívlastek "virtuální fosilie" a nezbavil se ho ani letos. "Na stránkách IKS KB jako bych se vrátila o několik let zpátky," říká Alena Urubková. "Byť prezentace vypadá oproti konkurentům amatérsky, je přehledně uspořádaná a informace, které bych očekával, zde najdu," dodává ale Martin Zika.

Ani informační obsáhlost ale webu nepomohla k lepšímu než předposlednímu místu mezi porotou testovanými stránkami a šestému postu v soutěži čtenářské. S ohledem na prezentaci mateřské Komerční banky (profil, názory) byla očekávání podstatně vyšší...

Skutečně není vejce jako vejce
(profil, názory)
(
www.iscs.cz, loňské hodnocení)

Úvodní stránka Investiční společnosti České spořitelny se snaží držet identitu skupiny, ale ve srovnání s vydařeností webu banky a stavební spořitelny tato příliš neobstojí. "Dominantní velká grafika a pod ní nahuštěné texty vypadají velmi nevyrovnaně, také další stránky trpí designovými problémy a lepší práce s formáty by jistě stránkám prospěla," soudí Tomáš Prouza. Otvírání dokumentu v PDF po kliknutí na některé odkazy, které u pomalejších počítačů určitou dobu trvá, se zase nelíbí Jakubu Grosmanovi. "Stránka není příliš profesionální," dodává.

Poslední místo, které tato prezentace u poroty získala, asi nejlépe odůvodňuje komentář Martina Ziky: "Nelíbí se mi téměř nic, web je nepřehledný, nezajímavý a nemotivující k nákupu." U čtenářů skončil na místě sedmém.

Pionýři už pro jedničky dochodili
(
profil, názory)
(
www.pioneer.cz, loňské hodnocení)

Web Pioneer Investments loni i předloni získal zlato, letos se mu ale již tolik nedařilo. Určité prvky prezentace totiž působí, jakoby stránky pomalu odumíraly. "Týdenní komentáře končí v květnu 2003 bez slůvka vysvětlení, poslední komentář specialistů Pioneeru dokonce nese datum duben 2002! Monitoring zajímavostí, kde se novinky objevovaly jednou až dvakrát měsíčně, na konci srpna vyschl a další novinky přibyly až počátkem listopadu," vyjmenovává Tomáš Prouza.

Kvalitní informační stránku ale webu odepřít nelze. "Kladně hodnotím zejména rozsáhlé a zajímavě podané informace, podpořené interaktivní aplikacemi Plánování úspor a Investiční kalkulačka," uvádí například Vladimíra Rousková. Prezentace získává od poroty bronz, od čtenářů místo páté.

Majáček zazářil!
(
profil, názory)
(
www.zbtrust.cz, loňské hodnocení)

- BEST WEB 2003 -
CENA POROTY Peníze.CZ

Cenu odborné poroty serveru Peníze.CZ za nejlepší  webovou prezentaci investiční společnosti roku 2003 získává ŽB-Trust!

"Na rozdíl od některých jiných prezentací investičních společností, zde bychom marně hledali grafické výstřelky a amatérismus. Vkusný design budí na první pohled dojem seriozní prezentace solidní investiční společnosti, aniž by přitom ztratil atraktivitu," soudí o stránkách ŽB-Trustu Petr Očko a ostatní porotci s ním jen souhlasí. Prezentace získala nejvyšší známku ve všech třech hodnocených bodech.
Abychom ji ale nepřechválili, i zde je ještě možné vylepšovat. "Zaznamenal jsem určité nedostatky v optimalizaci, které se projevovaly občasným nenačtením stránky," říká Jan Mihelko, který weby testoval s důrazem na vstřícnost vůči uživatelům alternativních prohlížečů. "Vždy ale spolehlivě pomohlo stránku obnovit, navíc elegantní vzhled a výborně propracovaná navigace tyto vady téměř vyvážily," dodává Mihelko.

Prezentace ŽB-Trust, investiční společnosti od odborné poroty získala zlato a od čtenářů bronz. Gratulujeme! Do příštího ročníku se nechme překvapit, které stránky přežijí plánovanou fúzi s Pioneerem.

"Věřím, že výše zmíněné aplikace jsou prvními vlaštovkami a budou časem doplněny o další nástroje věnované e-learningovým aktivitám uživatelů-laiků. Vždyť plánování dlouhodobých peněz a investování finančních prostředků je pro mnohé z nás zatím stále ještě poněkud neprobádaná oblast," uzavírá hodnocení webů investičních společností Vladimíra Rousková.

 

HODNOCENÍ ODBORNÉ POROTY
Vysvědčení hodnocených webů (známky jako ve škole)

Hodnocená oblast

ČSOB
Inv. porad.

ING
Inv. Manag.

IKS KB

IS ČS

Pioneer

ŽB-Trust

Uživatelské prostředí1

2,35

1,50

2,80

2,95

1,70

1,40

Informační hodnota1

1,80

1,50

2,25

2,50

1,50

1,25

Praktický test1

1,67

1,78

2,06

2,89

1,78

1,28

Výsledná známka poroty 2

1,94

1,59

2,37

2,78

1,66

1,31

Vysvětlivky: IS ČS - Investiční společnost České spořitelny, IKS KB - Investiční kapitálová společnost Komerční banky
1) průměr ze známek všech porotců v dané hodnocené oblati
2) průměr z předchozích tří známek
Zdroj: Peníze.CZ

HODNOCENÍ ČTENÁŘŮ
Úspěšnost jednotliých webů
Investiční společnost

Procento hlasů

ING Investment Managemant

32,55 %

ČSOB Investiční poradenství

23,82 %

ŽB-Trust

14,91 %

ČP Invest

13,27 %

Pioneer

6,18 %

IKS KB

5,09 %

IS ČS

2,18 %

Akro

1,45  %

J&T

0,55 %

Vysvětlivky: IS ČS - Investiční společnost České spořitelny, IKS KB - Investiční kapitálová společnost Komerční banky,
Zdroj: Peníze.CZ

Opět losujeme o ceny!

Všem čtenářům, kteří se zúčastnili třetího kola, velmi děkujeme. Během dnešního odpoledne vylosujeme další tři hlasující, kteří od nás obdrží slíbené ceny. Výherce kontaktujeme v pondělí emailem. Předem gratulujeme!!!

Zajímá vás, kde se vzaly známky na vysvědčení jednotlivých webů stavebních spořitelen? Pokud ano, podívejte se na plné znění komentářů jednotlivých porotců. Dozvíte se, na jaké hlavní přednosti a nedostatky narazili.

Komentář Kateřiny Beranové
Komentář Petra Fejtka
Komentář Jakuba Grosmana
Komentář Oldřicha Kračmera
Komentář Jana Mihelka
Komentář Petra Očka
Komentář Tomáše Prouzy
Komentář Vladimíry Rouskové
Komentář Aleny Urubkové
Komentář Martina Ziky

BEST WEB 2003
www stránky finančních institucí

Letos jsme pro vás opět připravili tradiční cestopis po finančních serverech na českém internetu, ovšem v novém kabátě.
Každých čtrnáct dní si posvítíme na jednu skupinu webů, vybírat budeme z kategorií banky, stavební spořitelny, investiční společnosti, penzijní fondy, pojišťovny a leasingové společnosti. Povíme si, co by měly takové internetové prezentace obsahovat, shrneme hlavní nedostatky z loňského hodnocení a podíváme se, zda je dané společnosti opravily.
O podobě ideálního webu nás poučí Leoš Bárta, ředitel agentury eMARKET, předních pět nebo šest společností v každé kategorii pak projde hodnocením naší 10 až 11členné odborné poroty. 
O tom, kdo získá titul Best Web 2003, rozhodnete i vy. Svůj hlas vašemu favoritovi můžete dát na této stránce, každých čtrnáct dnů pro novou kategorii.

V úterý 11. 11.  můžete začít hlasovat v kategorii
weby penzijních fondů!

Co soudíte o internetových stránkách investičních společností vy? Chybí vám na nich něco? Překvapily vás něčím? A jak se vám líbí  podoba naší soutěže Best Web? Jak se vám líbí letošní odborná porota?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-206
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Volba královny investic

29. 10. 2003 | Simona Ely Plischke

Volba královny investic

Očekáváte, že vás prezentace investičních společností profesionálně uvedou do tajů investování finančních prostředků? Vyzkoušejte je a hlasujte! Lítý boj o virtuální investiční jedničku... celý článek

Stavební spořitelny na bedně

24. 10. 2003 | Simona Ely Plischke

Stavební spořitelny na bedně

Zajímá vás, jak dopadlo hodnocení webů stavebních spořitelen? Vězte, že porota tentokrát rozdávala jak jedničky tak i pětky! Kdo vystoupal až pro zlato a kdo se naopak propadl na samotné... celý článek

Bankovní korunovace roku 2003

10. 10. 2003 | Dušan Hradil

Bankovní korunovace roku 2003

Vizitkou každé banky jsou mimo jiné její internetové stránky. Na ty se zaměřilo naše hodnocení Best Web 2003. Chcete vědět, kdo zvítězil v očích poroty a hlasování čtenářů?

Partners Financial Services