Akcie: Negativní sentiment na trzích

Akcie: Negativní sentiment na trzích
Na začátku týdne trhy pozitivnĕ reagovaly na lepší než očekávané hospodářské výsledky, pak ale převládl názor, že většina z pozitivních firemních výsledků za třetí čtvrtletí již na trh přišla a že zprávy jsou již v cenách akcií započítány. Příliv negativních ohlášení negativní sentiment na trhu potvrdil a prohloubil.
Spojené státy

Akciové trhy uzavřely pondělní nepříliš výraznou seanci růstem. Novou krev do žil investorům, jejichž aktivita v předchozích dnech poněkud ochabla, alespoň částečně vlil další balík lepších než očekávaných čtvrtletních výsledků. Další neméně rušný týden, než jaký byl ten předchozí, odstartovaly svými reporty mimo jiné známý výrobce laserových a inkoustových tiskáren, společnost Lexmark International Inc. (profil, názory) či průmyslový gigant 3M Co., přičemž obě zmiňované firmy zvýšily projekci i pro příští období. Dobré výsledky ohlásila i největší finanční skupina na světě, společnost Citigroup Inc. (profil, názory) , která dosáhla za třetí čtvrtletí rekordní 20% nárůst zisku.

V úterní obchodní seanci na amerických kapitálových trzích se nejvíce dařilo sektoru polovodičových firem, které díky dobrým výsledkům hospodaření ve třetím čtvrtletí posilovaly - například Texas Instruments (profil, názory). V kladných sférách se pohybovaly také tituly sektorů biotechnologie, těžařů ropy a zlata, letectví a výrobců hardwaru. Naopak oslabení vévodily akcie chemického průmyslu a telekomunikace. AT&T (profil, názory) oslabil po nepřesvědčivých ziscích následován společností SBC Communications (profil, názory), jejíž hospodaření také nepotvrdilo očekávané hodnoty.

Silnější prodejní vlnu ve středu odstartovaly zejména neuspokojivé výsledky výrobce léčiv Merck & Co. Inc. (profil, názory) a chemického koncernu DuPont Co. (profil, názory), výrazné ztráty si ale připisovaly i akcie společností, jejichž výsledky sice nebyly špatné, ale ne dostačující, aby dokázaly podpořit letošní růst mnohdy v řádu několika desítek procent. K nim patřily například známá investiční banka J.P. Morgan Chase & Co. Inc. (profil, názory), internetový obchodník Amazon.com Inc. (profil, názory) či největší světová biotechnologická firma Amgen Inc. (profil, názory). Investoři měli obavy, že většina z pozitivních firemních výsledků za třetí čtvrtletí již na trh přišla. Trh se obává, že kladné zprávy jsou již v cenách akcií započítány.

Hlavní indexy na amerických trzích zahájily čtvrteční seanci dalším propadem do červených čísel, taženy směrem dolů především technologiemi, když výsledky některých společností, jako například Computer Associates International Inc. a KLA-Tencor Corp. (profil, názory) podpořily negativní sentiment. Negativní náladu nezměnila ani zpráva o dalším poklesu nově vzniklých žádostí na podporu v nezaměstnanosti na 384 tisíc, potvrzující současnou stabilitu na trhu práce v USA. Nepříznivý vývoj se nakonec podařilo otočit pouze blue-chip akciím na NYSE díky příznivým hospodářským výsledkům farmaceutických firem Bristol-Myrers Squibb (profil, názory) a Eli Lilly (profil, názory), a také za vydatné podpory Citigroup, telekomunikační společnosti SBC Communications i chemického gigantu Dupot.

Páteční obchodování zahájily americké trhy poklesem, když opatrný výhled softwarové jedničky Microsoft Corp. (profil, názory) naplnil účastníky trhu pochybnostmi o silném růstu trhu v tomto roce. Společnost Microsoft ve čtvrtek reportovala zisk za 3. čtvrtletí a zvýšila finanční výhled pro stávající fiskální rok. Vedení firmy však dodalo, že společnost sjednala méně softwarových kontraktů s firmami než očekávala, což trh ohodnotil společně s „málo“ optimistickým výhledem a současným sentimentem negativně. Lepší než očekávaný hospodářský výsledek ohlásila společnost Nortel Networks (profil, názory). Přesto však její akcie klesaly. Downgrady v pátek obdržely společnosti Lucent od Deutsche Securities a Verisign od First Albany (profil, názory).

Evropa

Jen malé změny zaznamenaly v pondělí evropské akciové trhy. Rostla Munchener Ruck díky rozhodnutí o navýšení základního kapitálu. Ze stejného důvodu byl zájem o francouzskou Credit Agricola. S nimi pak přidaly další finanční tituly. Pokles si naopak připsali výrobci potravinových produktů Nestlé a Unilever (profil, názory), která oznámila poklesy prodejů některých svých výrobků. Evropské akciové indexy v úterý ve většině případů rostly, avšak jejich změny nebyly výrazné. Počáteční nárůst vedený technologickými tituly byl z větší části smazán po zveřejnění slabých výsledků některých významných firem, například DaimlerChrysler. Směrem dolů zamířila rovněž švédská společnost Electrolux.

Evropské akciové indexy ve středu propadly díky obavám, že zisky firem závislých na prodejích své produkce v USA budou negativně ovlivněny současným vývojem kurzu EUR/USD. Negativně na evropské akcie působil i pokles jejich amerických protějšků. Britské banky klesaly kvůli obavám z růstu úrokových sazeb. Evropské akciové indexy ve čtvrtek ve většině případů dále slábly pod vlivem zklamání, které přinesly výsledky některých předních evropských společností za 3. čtvrtletí (Philips, Royal Dutch/Shell). Řada společností byla navíc zasažena opatrnými prognózami. Evropské trhy se v pátek pohybovaly okolo čtvrtečních zavíracích hodnot poté, co největší softwarová firma Microsoft oznámila smíšené výsledky. Rostla britská banka Loyds, která prodala jednu z bankovních divizí. Naproti tomu klesala evropská jednička ve vývoji softwaru SAP (profil, názory).

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: americká ekonomika oživuje, trhy pod vlivem čtvrtletních výsledků

20. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: americká ekonomika oživuje, trhy pod vlivem čtvrtletních výsledků

Makroekonomické informace oznámené v uplynulém týdnu ("Béžová kniha", počet nových žádostí o podporu i další) dávají jasně najevo, že ekonomika oživuje. Trhy jsou však zcela pod vlivem... celý článek

Akcie: nervozita investorů před obdobím ohlašování roste

13. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: nervozita investorů před obdobím ohlašování roste

Americké trhy v uplynulém týdnu kladně reagovaly na nĕkolik pozitivních ohlášení a snížení žádostí o podporu. Naopak evropské trhy překvapivě nekopírovaly americký vývoj a po většinu... celý článek

Akcie: trh práce pomohl trhům vzhůru

6. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: trh práce pomohl trhům vzhůru

Investory na konci týdne pozitivnĕ překvapily zprávy z trhu práce, které jasně vyjadřily pomalu se zlepšující stav americké ekonomiky podporovanou expanzivní fiskální a měnovou... celý článek

Akcie: trhy lámaly rekordy

22. 9. 2003 | David Petráček

Akcie: trhy lámaly rekordy

Optimismus investorů i dobré makro a mikroekonomické zprávy. To vše pomohlo trhům dosáhnout patnácti, respektive osmnáctiměsíčních maxim. Jak dlouho budou dobré zprávy pokračovat?

Akcie: ekonomické oživení nablízku

25. 8. 2003 | David Petráček

Akcie: ekonomické oživení nablízku

V uplynulém týdnu akciové trhy v USA i v Evropě vstřebávaly mnoho pozitivních makroekonomických zpráv, které konečně naznačují oživení ekonomiky Spojených států.

Partners Financial Services