Atraktivita za každou cenu?

Atraktivita za každou cenu?
"V českých firmách dochází k nenahraditelné ztrátě 40 % pracovního času, to znamená, že vznikají i ztráty finanční." Již jste to četli? Není divu. Tato zpráva o studii produktivity práce oblétla minulý týden snad všechna celoplošná média. Téma je to velmi atraktivní, ale možná právě v tomto případě měly být sdělovací prostředky "produktivní" méně…

Společnost Czipin & Proudfoot Consulting minulý týden připravila tiskovou konferenci, na které představila svoji analýzu, již devátou v řadě, nesoucí vznešený název Mezinárodní studie produktivity pro rok 2003. Jejím posláním bylo sdělit, jak mnoho času je v pracovní době využíváno neefektivně. Zpráva uvádí, že na mezinárodní úrovni dochází ve firmách k nenahraditelné ztrátě 39 % pracovního času, v České republice dosahuje tato míra ještě o procento víc, celých 40 %. Při 225 pracovních dnech to představuje 88 ztracených "mezinárodních" pracovních dnů a 90 ztracených pracovních dnů v České republice.

Překážky růstu produktivity práce

Na mezinárodní úrovni je hlavním faktorem nízké produktivity nedostatečné manažerské plánování a kontrola, která snižuje produktivitu o 41 %, tj. 36 pracovních dnů. Negativní vliv má také neodpovídající supervize způsobující 23denní ztrátu (26 %) a špatná pracovní morálka s desetidenní ztrátou (11 %). Důsledkem nedostatečné komunikace je pětidenní ztráta, problémy s IT přinášejí šestidenní ztrátu, zatímco nevhodná kvalifikace představuje celkem osm dnů ztráty ročně na pracovníka.

Zdroj: Czipin & Proudfoot Consulting

Data to jsou jistě zajímavá a do jisté míry i šokující. Z pohledu médií tedy jde o velmi atraktivní téma. Nikdo jen tak nepřehlédne informaci, že Češi promarní 40 % své pracovní doby. (Nelze říci, že tuto dobu "proflákáme", jako hlavní důvody ztraceného času studie uvádí nedostatečné manažerské plánování a kontrolu - více ve sloupku vpravo.) Opravňuje ale atraktivita tématu převzít publikované údaje a jaksi "bezmyšlenkovitě", bez prověření způsobu jejich vzniku, z nich vytvořit článek nebo televizní či rozhlasovou reportáž? Kromě uvedených čísel měla všechna "žurnalistická dílka" společné právě 100% "přehlédnutí" metodiky sběru dat použitých pro analýzu.

Czipin & Proudfoot Consulting (dále CP&C) je totiž v prvé řadě poradenská společnost, která svým klientům-firmám pomáhá zvyšovat vlastní produktivitu práce. Data, ke kterým se tak dostane, sbírá, hodnotí, a každým rokem z nich pak vypracuje studii. Ta je tedy jakýmsi "vedlejším" produktem komerčních služeb, kterými se CP&C "živí". Samotný fakt, že se tedy dostane pouze k informacím těch firem, které si samy analýzu svojí produktivity práce objednají, může vzniklou statistiku poněkud pokřivit. Takové podniky si totiž zaplatily poradenskou firmu nejspíš proto, že jejich produktivita pokulhává.

Český průměr podle dat 35 firem

Vypovídací hodnotu studie ale významně ovlivňuje ještě jiný fakt. Průzkum byl zorganizován v devíti zemích (Německo, Francie, Španělsko, Velká Británie, Maďarsko, Česká republika, USA, Jihoafrická republika a Austrálie) formou pohovorů s celkem 2 700 manažery. Je to dostatečný počet respondentů, aby vypovídal o úrovni produktivity práce v každé ze jmenovaných zemí? Nejspíš ano. Pokud ale tito lidé pochází přibližně z 500 firem, pochyby jsou na místě.

Podíváme-li se na data detailněji, zjistíme, že na Českou republiku, stejně tak jako ostatní menší evropské země, připadá firem zhruba jen 35. Je možné s použitím dat pouhých 35 firem vypracovat analýzu, která vypovídá o produktivitě práce celého národa? Pokud by analýza hodnotila jasně definované typy firem, které byly pečlivě vybrány na základě tzv. oblastního výběru, šlo by snad o dostatečné velikosti statistického souboru uvažovat. Pokud ale jde jen o firmy velké (viz níže), které si navíc poradenskou firmu samy pozvaly, můžeme asi představu o správném výběru vzorku smést ze stolu.
Data Velké Británie, Francie a zejména USA (se svými 280 miliony obyvatel!) na tom nejsou o moc lépe, jejich hodnocení produktivity práce se totiž odvíjí od výsledků zhruba 100 firem. O relevantní statistický vzorek nejde ani v jednom případě, zkreslení totiž odporuje teorii náhodného výběru.

Studie hodnotí jen velké podniky

Podle slov Klause D. Harrera, ředitele CP&C, se navíc analyzují pouze společnosti s 500 a více zaměstnanci. Jsou skutečně takto velké firmy tím relevantním statistickým vzorkem, když jako hlavní faktory nízké produktivity práce studie uvádí nedostatečné manažerské plánování a kontrolu spolu s nedostatečnou supervizí (podle studie stojí za 67 % ztracené pracovní doby)? Malé a střední podniky a živnostníci především totiž určitě "plánují, kontrolují a dozorují" podstatně méně než velcí korporáti. Procento neproduktivního času by proto u menších firem a podnikatelů mělo být podstatně nižší. Malé a střední podniky u nás zaměstnávají 56 % pracovní síly, s tím ale studie nejspíš také nepočítá…

Mezinárodní studie produktivity práce není ani podle Klause D. Harrera 100 % platná, CP&C proto svoje data porovnává i s výsledky analýzy, kterou o produktivitě práce provedl neziskový Vídeňský institut pro mezinárodní ekonomická studia. Ten potvrzuje růstový trend (podle Czipin & Proudfoot Consulting produktivita rok co rok hlemýždím tempem roste, ale stále je hluboko pod optimální úrovní, kterou je podle CP&C 85% využití pracovního času), "promeškané dny" ale vídeňská ogranizace nehodnotí.
Věrohodnost průzkumu ale asi česká média příliš nezajímá, zdá se, že jim stačí zjištění, že průměrný Čech promrhá 40 % pracovní doby. Bohužel se někdy zaměňuje kvalita s atraktivitou…

Co si myslíte o médiích a informacích, které pro vás předžvýkávají? Kdo je podle vás důvěryhodným zdrojem? Co si o výzkumu myslíte vy? Opravdu ztrácíme 40 % pracovního času? Vaše názory nás zajímají především!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+58
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 10. 2003 9:54, jdpoli

Nějak nechápu smysl počínání zmíněné poradenské společnosti. Zjišťovat míru produktivity práce formou dotazů na manažery? Kdyby měli o něčem takovém tito manažeři přehled, museli by spoustu zaměstnanců vyhodit a naopak - mnohem lépe platit ty, kteří táhnou produktivitu celé firmy. A manažeři, kteří toto dokázali a přehled mají, nepotřebují radit od podobných poradenských společností ohledně produktivity práce. Od poradenské firmy bych očekával, že se porozhlédne "v terénu" a pak předá manažerům zprávu. V ní budou doporučení, vycházející ze zkušeností jiných firem a odborná doporučení (např. vybavení počítačů vhodným softwarem a školení jejich obsluh, posouzení technologických postupů atd.). Jenže to vyžaduje vzít na sebe levnější oblečení a vydat se do provozů se spoustou špíny, hluku, pachů... A pokud jde o zjištění, kolik času se profláká (ne tedy o to, kolik času by šlo ušetřit, kdyby se na práci použil efektivnější postup), museli by být na pracoviště nasazeni agenti v roli normálních zaměstnanců.

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 10. 2003 10:36, Novák Jiří

Osobně jsem přesvědčen, že celkem se promrhává mnohem více, dokonce jsem přesvědčen, že hodnota se blíží 60 %, ale nikoli nečinností pracovníků, ale výkonem zbytečných činností, na které se klade větší důraz, než na práce související se samotnou náplní. Je to dáno tím, že kapitalismus v ČR stále řídí socialističtí plánovači. Nemohu posoudit, jak je to v zahraničí, ale mám obavu, že i tam se vykonává řada zbytečných činností.

-28
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

produktivita

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Typologie: chování lidí podle výše platu

23. 5. 2003 | www.vosanajazyku.com | 6 komentářů

Typologie: chování lidí podle výše platu

Mění se chování lidí podle toho, jak se mění výše jejich platu? Připravili jsme pro vás na poslední pracovní den týdne něco "lehčího" čtení.

Konec zlatých časů

5. 5. 2003 | Petr Vykoukal

Konec zlatých časů

Najít si nové zaměstnání ve středním managementu už není tak snadné jako dříve. Volných míst totiž moc nepřibývá, zato vhodných a kvalitních kandidátů je stále více. Co vás tedy čeká,... celý článek

Jak se daří českému střednímu managementu

28. 4. 2003 | Petr Vykoukal

Chcete vědět, jak jsou u nás odměňovány různé manažerské pozice? Začtěte se do našeho průzkumu.

Partners Financial Services