Fondy: smutní majitelé dluhopisů a nepokoj na východě

Fondy: smutní majitelé dluhopisů a nepokoj na východě
Dluhopisové fondy nejsou poslední dobou vůbec šťastnou investicí. Investoři z těchto fondů dokonce vybírají peníze a minulý týden přinesl nepříjemné zhoupnutí i fondům středoevropských dluhopisů.

Pokud ještě před rokem fondy v tabulce fondů s nejnižší týdenní výkonností měly mínus pět procent, bylo to pochopitelné - akciím se nedaří a padají, ať se děje, co se děje. Tento týden ale tabulce propadů vévodí s téměř mínus dvěma procenty Trendbond (profil, názory) a jen o málo menší ztrátu má IKS Plus bondový (profil, názory). Negativní výsledky ale zaznamenaly i další dluhopisové fondy a mezi desítkou největších týdenních ztrát jsou i Bondinvest (profil, názory), ČSOB bond mix (profil, názory), IKS Dluhopisový (profil, názory), ČP Invest fond státních dluhopisů (profil, názory, koupit) a Sporobond (profil, názory).

Zatímco u středoevropských dluhopisových fondů je volatilita pochopitelná (i když větší, než se původně očekávalo), červená čísla u českých dluhopisových fondů řadu lidí znejišťují. Jak je vidět v tabulce výkonnosti jednotlivých kategorií fondů, dluhopisy již více než půl roku ztrácí. Poprvé po dlouhé době se tak v tabulce týdenních prodejů ocitly dluhopisové fondy v červených číslech. Mínus 65 milionů sice není mnoho, ale rozhodně nejde o příjemnou zprávu. Většina odlivu peněz z dluhopisových fondů padá na vrub mínus 41 milionů IKS Dluhopisového (profil, názory) a mínus 25 milionů KBC Renta Czechrenta (profil, názory), další propady by ale mohly peníze odlákat i z dalších fondů.

Klíčová nabídka

Naproti tomu příjemných 35 milionů přilákaly akciové fondy a ještě o milion více získaly fondy fondů. Důvodem je především vysoká výkonnost - akciové fondy za půl roku podílníkům přinesly 14 procent a fondy fondů dokonce 18 procent. Nejvíce peněz přilákal Sporotrend (profil, názory) s 23 miliony, úspěšně se rozjíždějící Klíčový plán ČSOB přinesl do KBC MF ČSOB Vyváženého (profil, názory) 14 milionů a do KBC MF ČSOB Konzervativního (profil, názory) necelých devět milionů. Nadprůměrných sedm milionů minulý týden získal také ISČS Globaltrend (profil, názory) a zdá se, že dokud bude výkonnost akciových fondů růst, bude se ISČS (profil, názory) prodej těchto fondů dařit.

O úspěchu Klíčového plánu ČSOB svědčí i další statistiky: za první půlku října shromáždily fondy ČSOB (ISOBI) více než jednu miliardu korun, což je suma, kterou obvykle shromažďují měsíc. Nejvíce peněz - téměř 600 milionů - získaly různé fondy peněžního trhu ze skupiny ČSOB. Také minulý týden získal nejvíce peněz fond KBC MultiCash ČSOB (profil, názory) a velmi slušně se daří také zajištěným fondům ČSOB. V současné době nabízený ČSOB Světový Click+ 4 minulý týden získal 80 milionů, ČSOB Reverzní Click 1 pak téměř 58 milionů.

Nucená porážka nebude

Před dvěma týdny jsme zmiňovali přeměnu postprivatizačních investičních fondů ČSOB Investiční společnosti (ISOBI). S akciemi Křišťálového IF se bude na RM-Systému naposled obchodovat 27. října 2003 a s podílovými listy nového 1.IN - Křišťálového fondu (profil, názory) se začne obchodovat 18. listopadu. Dalším milníkem bude otevření Investičního fondu obchodu, cestovního ruchu a služeb, ke kterému by mělo dojít do konce roku. Jeden ze čtenářů se ptal, co se stane s fondy, které nestihnou kvůli žalobám MUDr. Vokrouhleckého projít procesem otevírání do konce roku tak, jak předepisuje zákon a zdali dojde k automatické likvidaci těchto fondů.

O vyjádření jsme požádali Komisi pro cenné papíry a získali jsme následující: "dle stávajícího zákona o investičních společnostech a fondech má Komise možnost prodloužit termín přeměny fondu nejdéle do konce roku 2003. Komise toto prodloužení termínu všem fondům, jejichž valná hromada rozhodla o otevření a Komise jim schválila projekt přeměny, avšak nestihly se otevřít do konce loňského roku, povolila.

Pokud by fondy nebyly včas vymazány z obchodního rejstříku, pravděpodobně by musely vstoupit do likvidace. Komise proto navrhla ministerstvu financí řešení, kterým by byla nová právní úprava zákona o investičních společnostech a fondech (tzv. "mininovela"), která by zrušila povinnost Komise odejmout povolení investičnímu fondu, jemuž se nepodaří přeměnit se na otevřený podílový fond do konce roku 2003. Povinnost otevření by přitom měla zůstat zachována bez stanovení konkrétního termínu s tím, že Komise bude moci odejmout povolení v případech, kdy v procesu otevírání nastanou průtahy způsobené samotným investičním fondem. V rámci novely Komise rovněž považuje za vhodné výslovně vyřešit otázku přechodu závazků investičního fondu, která je předmětem zmíněných soudních sporů. Komise požádala ministerstvo financí o podporu tohoto řešení."

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Podaří se podle vás ČSOB a jejímu Klíčovému plánu přilákat další peníze? Bude ISČS i nadále úspěšně prodávat akciové fondy? A proč nic neprodává IKS? Podělte se s námi o své názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 10. 2003 9:40, maxmin

Za pozornost stojí také KBC Renta Slovakrenta ve slovenských korunách. Pokud se Slovensku podaří prosadit reformy, mohl by to být poměrně zajímavý fond, co myslíte?

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 10. 2003 20:36, Jan Kolda von Žampach

Mám dojem, že po prodeji kmene POV se Komeční banka rozhodla utlumit i IKS-KB : vždyť všichni z branže jdou dnes do lukrativního bankopojištění, tam to je daleko pohodlnější, jsou to přece dlouhý prachy na 10, 20, 30 roků a více, tam už potom žádná zodpovědnost pro správce není a případné vyvinění je tak snadné.
A fondy ? To raději né, prachy tam jsou přece krátký, navíc efektivita správy snadno poměřitelná, chce to neustálou starost o podílníka, udržovat webový stránky, komentáře portfolio manažera s hlavou a patou a především k věci, sledovat konkurenci a vymýšlet novoty...
Ale není to jen případ Komerční banky. Už to s fondy není v tuzemsku, co bývalo, ach jo...

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: plán pasujícího klíče

13. 10. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: plán pasujícího klíče

Podzim našim fondům zatím příliš úrody nepřinesl, a tak jediným zajímavým impulsem se zřejmě stal frontální útok jménem Klíčový plán ČSOB.

Banka finančním poradcem?

8. 10. 2003 | Kristýna Havligerová

Banka finančním poradcem?

Máte spoustu plánů, k jejichž realizaci chybí potřebné peněžní prostředky, chcete se zaopatřit na stáří nebo si půjčit peníze? ČSOB klientům radí: plánovat finance s ČSOB Klíčovým plánem... celý článek

Fondy: konečná prohra Vokrouhleckého a strach malých

6. 10. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: konečná prohra Vokrouhleckého a strach malých

Fondy První investiční opět postoupily ve své transformaci a po uzavření Citicorpu se na horší časy připravuje další investiční společnost. O investory hledající zajímavé příležitosti... celý článek

Fondy: peněžní zemětřesení

29. 9. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: peněžní zemětřesení

Týden, kdy z našich fondů odplynulo přes 9,5 miliardy korun, vlastně nepamatujeme. Nejde však o žádný velkotunel, ani o paniku – to jen velcí institucionálové přesouvají své peníze. celý článek

Jak investují Evropané

24. 9. 2003 | Petr Fejtek

Jak investují Evropané

Jak se za poslední tři pro akciové trhy neúspěšné roky změnila struktura evropských fondů? Na první pohled poměrně hodně, ovšem už na ten druhý je zřejmé, že to tak horké nebude.

Partners Financial Services