Akcie: nervozita investorů před obdobím ohlašování roste

Akcie: nervozita investorů před obdobím ohlašování roste
Americké trhy v uplynulém týdnu kladně reagovaly na nĕkolik pozitivních ohlášení a snížení žádostí o podporu. Naopak evropské trhy překvapivě nekopírovaly americký vývoj a po většinu týdne klesaly.

Spojené státy

Akciový trh v USA v pondĕlí mírně rostl, objemy obchodů však byly malé. Zájem byl o akcie firmy Motorola (profil, názory), která se rozhodla osamostatnit a na trh uvést svou divizi výroby součástek. Mateřská část se bude věnovat mobilním telefonům a finálním produktům. Dalším růstovým titulem byla softwarová PeopleSoft (profil, názory), její výsledky za 3.Q 2003 by měly překonat očekávání. V důsledku toho se mezi nejsilnější skupiny pondělního obchodování zařadily software a komunikace. V technologickém sektoru se dále dařilo "síťařům", výrobcům hardware a internetovým titulům. U blue-chipových skupin si nárůst připsaly akcie brokerských firem, aerolinek a stavebních společností.

Akciový trh v úterý rostl již pátý den v řadě, do pozitivního teritoria ale indexy zamířily až v odpoledních hodinách. Investoři předpokládají, že americké korporace přijdou v nadcházejících několika týdnech se silnými výsledky svého hospodaření. K lepšímu sentimentu na trhu přispěla společnost UBS (profil, názory), když zvýšila investiční doporučení akcií McDonald's (profil, názory), a rovněž tak společnost PepsiCo. (profil, názory) svými dobrými výsledky za uplynulé čtvrtletí. Pokles zaznamenala naopak Alcoa (profil, názory), její výsledky byly zveřejněny až po uzavření burzy. Podle její zprávy však bylo minulé čtvrtletí nejúspěšnější za poslední dva roky.

Hlavní indexy amerických trhů se po většinu středečního obchodování pohybovaly v negativním teritoriu v poměrně netečném trendu. Objem obchodování byl poměrně nízký, což značilo nervozitu investorů před nadcházejícím výsledkovým obdobím. Investoři zároveň s napĕtím očekavali čtvrteční zveřejnění ukazatele nově vzniklých nároků na podporu v nezaměstnanosti, který měl ukázat, zda hodnota ukazatele pod klíčovou hranicí 400 tisíc za poslední dva týdny opravdu značila zlepšení situace na trhu práce, či nikoliv. Vĕtšina sektorů trávila obchodování v červených číslech. Mezi sektory trhu, které uzavřely obchodování v zelených číslech, byly brokerské služby, software, zdravotnictví, zlato a sektor bydlení.

Akciový trh ve čtvrtek rostl. Nečekané snížení počtu žadatelů o podporu obrátilo pozornost investorů na akciový trh. Počet nově vzniklých nároků na příspěvek v nezaměstnanosti dosáhl úrovně 382 tisíc, což znamenalo pokles o 23 tisíc oproti předchozímu týdnu (očekávání 394 tis.). Největší zájem se soustředil na tituly maloobchodních řetězců, dopravy a na mediálně činné firmy. Podpory technologickému indexu Nasdaq Composite (profil, názory) se pak dostalo v podobě lepších než očekávaných výsledkových zpráv od internetové mediální společnosti Yahoo (profil, názory) za třetí čtvrtletí. Růst prodejů v září oznámily Roebuck, Sears (profil, názory), dobře si vedla WalMart (profil, názory).

Americké akciové trhy v pátek neměly dostatek síly na pokračování čtvrečního slibného rally. Investoři dali přednost vybírání zisků. Celkově však trhy statečně odolávaly a prodejní aktivita se projevila jen v některých sektorech, jako např. biotechnologie, software, léčiva, brokerage, aerolinky a výstavba domů. Výrazně naopak posílil sektor polovodičů, kterému pomohlo zařazení společnosti Applied Materials (profil, názory) na Focus List firmy Merrill Lynch a zvýšení hodnocení firem Intel (profil, názory) a Texas Instruments (profil, názory) od Deutsche Securities. V důsledku Nasdaq překonal index blue chips Dow (profil, názory), kterému naopak přitížily akcie General Electric (profil, názory) poté, co společnost zveřejnila výsledky za 3. Q a zúžila odhad na fiskální rok 2003.

Evropa

Evropským akciím se v pondĕlí nedařilo. Slabé hodnoty maloobchodních tržeb a vybírání zisků způsobily pokles celoevropských akciových indexů. V Británii po předcházejícím růstu klesaly akcie bankovních titulů. V SRN byl zájem o akcie Hypo Real Estate, která se v pondĕlí začala na burze obchodovat. Evropský akciový trh v úterý ztrácel. Pokles způsobily především výprodeje akcií chemických, bankovních a automobilových společností. U výrobců automobilů převládají obavy ze silného eura díky jejich významné expozici na americkém trhu. Chemickým firmám pak bylo sníženo doporučení pro investory od investičních bank. Akciové trhy v Evropě také ve středu mírně oslabily. Růst podporovaly výsledky americké Alcoa a optimistické prognózy německé SAP, s níž si polepšily další technologické tituly. Nedařilo se však maloobchodním řetězcům na čele s holandskou Ahold. Další propad kvůli silnému euru zaznamenaly evropské automobilky.

Evropský akciový trh zamířil ve čtvrtek vzhůru s větší razancí, než jeho americký protějšek. Na německém trhu rostly akcie bankovní skupiny HVB. Po předcházejících propadech si polepšily akcie evropských automobilek v očekávání většího obratu v USA. Výsledky americké Yahoo a příslib dobrých výsledků německé T-Online pomohly k růstu internetovým titulům. Evropské trhy v pátek mírnĕ poklesly, když se znovu objevily obavy o udržitelnost ekonomického oživení. Nejvíce posilujícím titulem byly akcie firmy Amersham. Koncern General Electric se totiž v pátek rozhodl koupit tuto britskou zdravotnickou skupinu. Zvýšené doporučení obdržela i Commerzbank od společnosti Merrill Lynch. HVB Group také zpevňoval, když podporou bylo zvýšení doporučení a prohlášení jejího výkonného ředitele, který očekává ve druhé polovině roku pokračující zlepšování výkonnosti.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-56
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 10. 2003 12:59, Ladis

Amazon je tedy nebezpecný , lépe nekupovat.
Rovnez bych nekupoval akcie , které uz znacne vyrostly a protoze jsou to velice volatilní akcie , kazdou chvíli mohou spadnout na polovinu , protoze akcionári budou uskutecnovat své výdelky a prodají je : ADVA , CE CONSUMER , DIALOG SEMICONDUCTOR , SINGULUS.
Pak jsou tady akcie vetsích firem , které uz od jara rostou a mohou rústi i nadále , ale budeme litovat , ze jsme je nekoupili levne uz najare : Ceské Radiokomunikace , Corning , EMC , Ericsson , Network Appliance , Utstarcom , Abgenix , Celgene , Medarex , Millennium Pharma.

Zobrazit celé vlákno

+22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: trh práce pomohl trhům vzhůru

6. 10. 2003 | David Petráček

Akcie: trh práce pomohl trhům vzhůru

Investory na konci týdne pozitivnĕ překvapily zprávy z trhu práce, které jasně vyjadřily pomalu se zlepšující stav americké ekonomiky podporovanou expanzivní fiskální a měnovou... celý článek

Akcie: trhy lámaly rekordy

22. 9. 2003 | David Petráček

Akcie: trhy lámaly rekordy

Optimismus investorů i dobré makro a mikroekonomické zprávy. To vše pomohlo trhům dosáhnout patnácti, respektive osmnáctiměsíčních maxim. Jak dlouho budou dobré zprávy pokračovat?

Akcie: ekonomické oživení nablízku

25. 8. 2003 | David Petráček

Akcie: ekonomické oživení nablízku

V uplynulém týdnu akciové trhy v USA i v Evropě vstřebávaly mnoho pozitivních makroekonomických zpráv, které konečně naznačují oživení ekonomiky Spojených států.

Akcie: Mírná aktivita na trzích v mezích zákona

18. 8. 2003 | David Petráček

Akcie: Mírná aktivita na trzích v mezích zákona

V uplynulém týdnu se trhy vyznačovaly mírnou obchodní aktivitou a převážně růstovými uzavřeními. Druhá půlka léta je zatím příjemně poklidná a investoři se zřejmě připravují na září.... celý článek

Akcie: týden nečekaných zpráv

4. 8. 2003 | David Petráček

Akcie: týden nečekaných zpráv

V uplynulém týdnu byly trhy několikrát zasaženy neočekávanými zprávami, a to ať již negativními (pokles spotřebitelské důvěry) nebo pozitivními (vývoj HDP).

Partners Financial Services