Fondy: peněžní zemětřesení

Petr Fejtek | 29. 9. 2003 | 3 komentáře
Fondy: peněžní zemětřesení
Týden, kdy z našich fondů odplynulo přes 9,5 miliardy korun, vlastně nepamatujeme. Nejde však o žádný velkotunel, ani o paniku – to jen velcí institucionálové přesouvají své peníze.

Z fondů ČSOB výnosový(profil, názory) i jeho eurobratra ČSOB Institucionální EURO peněžní (profil, názory) odešli, ale kam tak najednou? To (zatím, je víkend) nevíme, můžeme jen spekulovat, jaký jiný skleník pro pěstování svých peněz zvolili. Čtvrtletní statistika UNIS však bude nevídaně smutná.

Fondům peněžního trhu se však naopak a zřejmě i trvale vrátila přízeň retailových klientů, kteří do nich přinesli 100 milionů. Nehynoucí slávou opět září starý dobrý obr ISČS Sporoinvest (profil, názory) s více než 60 miliony, ale stabilních 30 milionů si připsal i KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory) a na bronzovou příčku tak IKS Peněžnímu trhu (profil, názory) stačilo 19 milionů korun. Jen to ŽB Sporokonto (profil, názory) je stále bito jako žito.

Dluhopisy netáhnou

V dluhopisové kategorii naši investoři stále hledají, kde nechal tesař díru. Jen ISČS Sporobond (profil, názory) podrželo nad vodou 16 milionů korun, ISČS Trendbond (profil, názory) pak přidává 7 milionů. To však nestačí, protože z dluhopisového rybníku celkem odtéká skoro 30 milionů korun: m.j. –26 z IKS dluhopisového (profil, názory), –17 z nově sestaveného ČSOB bond mixu(profil, názory) a –8 z KBC Renta Czechrenta (profil, názory).

Také lodi smíšených fondů se dobře nepluje, další díra má rozměr –37 milionů korun, z čehož lví podíl –21 milionů jde na konto I.IN Fondu bohatství(profil, názory). Uvnitř rodiny fondů pod střechou ČSOB však nyní dochází k sestěhování právě těchto dědiců kuponovky, kdy podílníci mohou bez sankcí přestupovat. Formálně se stali již k 17. září podílníky nového ČSOB Fondu stability, jehož opatrná strategie (80 % dluhopisů + 20 % akcií) je prý ušitá na dvouletý horizont a obchodovat se s ním začne 6. října.


Jen na okraj – těšme se nejen na novou marketingovou kampaň ČSOB, ale i na reakci KCP, neboť smíšené fondy mají mít tříletý horizont. Pravidla jsou pravidla, i když realita dnes paradoxně stojí spíš na straně "dvouleté" stability. Proč? Protože většina argumentů hovoří spíše pro "okořenění" malým podílem akcií než pro čistě dietní a vyhublé dluhopisy. Ostatně daňové zákony schváleny, chleba, rohlíky i maso podraží, a inflace se tak chystá opustit nulová teritoria, sazby si brousí zuby na růst a jen tak mimochodem ukousnou dluhopisům kus ceny.

Ani zajištěné fondy v tomto týdnu žádné rekordy netrhly, takže možná stojí za připomenutí, že stabilní "dvojka" v této kategorii HSBC za srpen a září prodala za 140 milionů korun svých zajištěných fondů, když průměrná investice dosáhla 480 000 korun; celkem tak již naši investoři mají v zajištěných fondech HSBC přes 750 milionů korun.

Akcie stále lákají

Přes drsnou korekci akciových trhů se většina akciových fondů udržela v kladných čistých prodejích a dohromady s fondy fondů přilákaly krásných 80 milionů korun. Jen v ISČS Sporotrendu (profil, názory) někteří nevydrželi a raději realizovali zisky, což se při 30% ročním výkonu není co divit. Otevřená ústa však zůstávají při pohledu na týdenní výkaz ČSOB – prodej za 37 milionů fondu KBC Index Fund Japan KAP (profil, názory) značí, že některý hodně velký investor již hledí až daleko do Asie.

Tabulka průměrných výkonností jednotlivých kategorií fondů se tentokrát v kratších obdobích jen červená ztrátami. Ale při pohledu na roční horizont se může zděšený investor uklidnit – taková čísla jsou i dlouhodobě zcela přijatelná: peněžní trh pod 2 %, dluhopisy 3,6 %, akcie přes 10 %. Zkrátka – zvykejme si na ně.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Udrží se podle vás obliba akciových fondů? Nebo korekce akciových trhů opět investory "odežene"? A že by zajištěné fondy už přestávaly naše investory lákat? Podělte se s námi o své názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak investují Evropané

24. 9. 2003 | Petr Fejtek

Jak investují Evropané

Jak se za poslední tři pro akciové trhy neúspěšné roky změnila struktura evropských fondů? Na první pohled poměrně hodně, ovšem už na ten druhý je zřejmé, že to tak horké nebude.

Fondy: sexy akcie, reverzní kliky a konec jedné historie

22. 9. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: sexy akcie, reverzní kliky a konec jedné historie

Akciové fondy přilákaly více peněz než fondy dluhopisové, ČSOB přišla s novou strategií a ISČS se nepodařilo koupit končící Citicorp. Ostatně moc důvodů k nákupu stejně nebylo…

Akciová havaj

15. 9. 2003 | Petr Fejtek

Akciová havaj

Hawai je sice jinde, ale havaj může být i na dvorku či na samotě u lesa. Zvláště, když americké akcie letos vydělávají jen 25 %, kdežto české 35 %.

Bondový večírek skončil, zapomeňte!

3. 9. 2003 | Petr Fejtek

Bondový večírek skončil, zapomeňte!

Všeobecné nadšení, které u našich investorů vzbudily lákavé výnosy dluhopisových fondů, se rychle vytrácí. Co tedy lze do budoucna očekávat?

Partners Financial Services