Fondy: sexy akcie, reverzní kliky a konec jedné historie

Fondy: sexy akcie, reverzní kliky a konec jedné historie
Akciové fondy přilákaly více peněz než fondy dluhopisové, ČSOB přišla s novou strategií a ISČS se nepodařilo koupit končící Citicorp. Ostatně moc důvodů k nákupu stejně nebylo…

Pohledem na statistiku týdenních prodejů a statistiku průměrných výnosů je dobře vidět, jak moc se naši investoři řídí minulými výnosy. Akciové fondy a fondy fondů, jejichž půlroční výnosy se pohybují okolo dvaceti procent, minulý týden měřeno čistými prodeji přilákaly 48 milionů korun. Naproti tomu fondy dluhopisové, s půlročními výnosy pod jedno procento, získaly pouze 11 milionů, tedy zhruba desetinu toho, kolik si připisovaly ještě nedávno.

Ze smíšených fondů odteklo 28 milionů a díra 950 milionů se skví u fondů peněžního trhu. Jako obvykle jde ale o ovlivnění statistiky fondy peněžního trhu pro institucionální investory, kteří si z fondu ČSOB Výnosový (profil, názory) vybrali 1,3 miliardy korun. Naopak 223 milionů získal IKS Dividendový (profil, názory) a devět milionů přilákal ČSOB Institucionální Euro peněžní (profil, názory), ale i tak institucionální fondy minulý týden skončily se ztrátou 1,1 miliardy korun.

Nejvyšší čisté prodeje minulý týden vykázal ČP Invest Fond korporátních dluhopisů (profil, názory, koupit) s 80 miliony, KBC MultiCash ČSOB CZK (profil, názory) se 63 miliony a Sporoinvest (profil, názory) s 59 miliony. Sporobond (profil, názory) získal 29 milionů, o deset méně pak Trendbond (profil, názory). Stejných 18 milionů pak získal i KBC MultiCash ČSOB CZK Medium (profil, názory). Za normálních okolností by tedy statistika vypadala pro fondy peněžního trhu i pro fondy dluhopisové mnohem lépe.

Statistiky ovšem negativně ovlivnil výprodej fondů Citicorp (profil, názory). Výsledky ukazují odliv 57 milionů z CitiBond Czech Fund (profil, názory), 36 milionů z CitiSelect Balanced Fund (profil, názory) a 33 milionů z CitiMoney Czech Crown Fund (profil, názory). Podílníci také vybírali z dluhopisových fondů KBC Renta Czechrenta (profil, názory), ŽB-obligačního (profil, názory) či IKS Dluhopisového (profil, názory).

Citi na prodej

Původně se také zdálo, že majetek fondů Citicorpu (profil, názory) pouze změní majitele. Petr Zapletal, ředitel ISČS (profil, názory), totiž přes léto usilovně pracoval na koupi fondů Citicorpu, jehož mateřská banka musela počátkem léta přijmout novou strategii opuštění lokálních fondů a prodej pouze fondů své matky. Toto rozhodnutí jednak otevřelo cestu fondům ING (profil, názory) do distribuční sítě Citibank a jednak nabídlo jednu z posledních šancí na akvizici většího majetku.

To se velmi líbilo ISČS, která by vedle dalších čtyř miliard pod správu (což ovšem při aktuálních 48 miliardách ve fondech ISČS není až tak důležité) získala také více mediální pozornosti, kterou na sebe v posledních měsících strhla především ČSOB díky fúzi OB Investu (ISOBI) s První investiční (profil, názory) a úspěchu s fondy KBC (profil, názory).

Ani jeden z těchto důvodů ovšem není až tak přesvědčivým důvodem pro nákup Citicorpu (respektive jejich fondů). Portfolio ISČS je dostatečně (a možná až příliš) široké, takže by fondy Citicorpu musely být sloučeny s fondy ISČS a také posily zaměstnaneckého týmu by šlo získat levněji. Vedle image, který řada lidí z oboru uvádí jako hlavní důvod transakce, by jediným rozumným důvodem ke koupi fondů Citicorpu mohla být snaha proniknout na trh institucionálních investic získáním fondu CitiLiquidity (profil, názory). Oproti ČSOB (ISOBI), IKS KB (profil, názory) či právě Citicorpu se totiž ISČS nepodařilo přilákat peníze institucionálních investorů a její fond Merkur (profil, názory) skomírá na úbytě. Získání fondu CitiLiquidity, který spravoval většinu ze čtyř miliard Citicorpu, by tak mohl být cestou do tohoto segmentu. Na druhou stranu klienti těchto fondů se vždy rekrutují z řad klientů mateřské banky, která jim toto uložení peněz pro řízení cash flow doporučí a tak lze s úspěchem pochybovat, zdali by podílníci v CitiLiquidity vydrželi.

Klik sem klik tam

Statistiky naopak potvrzují setrvalý zájem o jinou novinku - zajištěné fondy. Podobně jako v Belgii je i u nás v tomto sektoru velmi úspěšná KBC. O pravidelně zaváděné zajištěné fondy je v nabídce ČSOB velký zájem a banka tak minulý týden na trh přivedla dokonce dva nové fondy najednou. První z nich, ČSOB Světový Click+ 4, navazuje na úspěšný Click+ 3, který během upisovacího období získal 206 milionů korun. Fond je opět vytvořen na pět let a čtyři měsíce a nabízí maximální výnos 35,5 procenta, minimální výnos byl ovšem mírně zvýšen na osm procent.

Novinkou na českém trhu zajištěných fondů je ČSOB Reverzní Click 1. Od maximálního výnosu fondu, který je stanoven na 50 procent, se odečítají případné poklesy akciového indexu bonitních evropských akcií. Celkový výnos tohoto fondu, vytvořeného na dva a půl roku, se tak může pohybovat od nuly do 50 procent. Uvidíme, jak se k této novince investoři zachovají a zdali se nechají zlákat vidinou 50 procent. Za první týden upisování fond získal 2,8 milionu korun, upisování se vstupním poplatkem dvě procenta potrvá až do 31. října.

Nově konstruovaný fond i garantované fondy ČSOB obecně by také mohly hrát zajímavou roli v připravované masivní kampani ČSOB na investiční produkty. Autorem kampaně je komunikační skupina Bison & Rose, která v roce 2001 změnila trh kolektivního investování představením Felixe. Zcela nový způsob propagace podílových fondů, který Bison & Rose tehdy připravila, přinesl IKS KB výrazný příliv peněz do podílových fondů a dodnes zůstal jediným příkladem úspěšné kampaně na fondové balíčky. Záběr plánované kampaně ČSOB je o mnoho větší a vedle fondů zahrnuje i další investiční produkty. Podle dostupných informací by se mělo jednat o zcela unikátní bankovní službu, kterou chce ČSOB oslovit masový trh.

Není také pochyb o tom, že reklama bude nejen silná, ale i zajímavá. Skupina Bison & Rose, tvořená jednou z největších PR agentur u nás, reklamní agenturou a agenturou pro výzkum trhu, je pověstná netradičními a účinnými řešeními. Pro ČSOB například loni vytvořila projekt Kajmany.cz, informující o problematice kajmanských fondů IPB a velkou pozornost přitáhla i nedávná kampaň věnovaná problematice penzijní reformy, vytvořená pro Asociaci penzijních fondů. V oblasti investování se proslavila již zmíněným Felixem, o jehož účinnosti svědčí nárůst přílivu peněz do fondů IKS během kampaně a následný propad po zastavení Felixe.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Bude podle vás pokračovat obliba zajištěných fondů? Nebo růst akciových trhů přiláká investory do klasických fondů? A koupili byste si Citicorp? Podělte se s námi o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 9. 2003 15:31, TGP

Dobrý den, ten reverzní click je taky na pět let?

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 9. 2003 17:24

Evidentně trpíte sentimentem za Citicorpem, nejste bývalý zaměstnanec? Nevidím nic tak vyjímečného na jejich "portfolio týmu", zvláště připomenu-li si slabé výsledky obligačního a peněžního fondu v minulosti. Naopak třeba ING IM vykazuje u svých fondů v 5 posledních letech stále výborné výsledky a zpravidla nejlepší fond v některé kategorii. Ale zpět k tématu: historie neví co je to dobrý tým, historie rozlišuje pouze úspěšné týmy a neúspěšné týmy. Ty první přežijí, ty druhé ne...

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akciová havaj

15. 9. 2003 | Petr Fejtek

Akciová havaj

Hawai je sice jinde, ale havaj může být i na dvorku či na samotě u lesa. Zvláště, když americké akcie letos vydělávají jen 25 %, kdežto české 35 %.

Bondový večírek skončil, zapomeňte!

3. 9. 2003 | Petr Fejtek

Bondový večírek skončil, zapomeňte!

Všeobecné nadšení, které u našich investorů vzbudily lákavé výnosy dluhopisových fondů, se rychle vytrácí. Co tedy lze do budoucna očekávat?

Fondy: přijde propad akcií?

1. 9. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: přijde propad akcií?

Čeští investoři obvykle investují na vrcholu každého růstu a tak by mohl nebývalý příliv peněz do akciových fondů naznačovat, že růst akcií je u konce…

Češi mají peněz jako želez

27. 8. 2003 | Petr Fejtek | 1 komentář

Češi mají peněz jako želez

Letošní rok se zatím jeví jako jeden z nejtučnějších v naší novodobé historii. Příjmy i výdaje domácností pádí, jakoby měly namířeno ke světlým zítřkům. Zbylo však i na úspory, které... celý článek

Fondy: akcie dobývají i našince

25. 8. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: akcie dobývají i našince

Možná si naši investoři již dovolenou odbyli, anebo jim nedá zahálet vývoj trhů. Buď jak buď se fondový business opět rozbíhá a roztáčí kolečka pěkně rovnoměrně.

Partners Financial Services