Poradci pod dozorem nedozorem

Poradci pod dozorem nedozorem
Dealer podílových fondů, zaregistrovaný u Komise pro cenné papíry jako investiční zprostředkovatel, může v klientech vzbuzovat pocit, že se od něj dočkají kvalifikovaných rad a pomoci. Jenže proti tomuto pohledu se samotná KCP ohrazuje. Poradenská činnost prodejců fondů prý totiž do jejích regulačních pravomocí nepatří.

V oblasti finančního poradenství panuje podivný rozpor: zákon o cenných papírech vytvořil nově "dozorovaný" subjekt investičního zprostředkovatele. Ten může od klientů přijímat pokyny jaké investiční instrumenty má nakupovat či prodávat, přijímat finanční prostředky či cenné papíry ale nesmí. Kromě této činnosti může investiční zprostředkovatel na základě živnostenského zákona, bez ohledu na Komisi pro cenné papíry (KCP) či nějakou jinou regulaci, klientům i radit, kam mají investovat. Prodejci finančních produktů si k tomu nejčastěji vybírají volnou živnost "činnost podnikatelských, finančních, organizačních a ekonomických poradců", do které mimo jiné spadá i poradenství v oblasti financí a investic.
Na trhu se pak vyskytují subjekty, kterým jedna registrace podle živnostenského zákona, aniž by byly prověřovány odborné požadavky, umožňuje radit, kam mají klienti investovat. A zároveň druhá registrace (od KCP), která dovoluje předávat pokyny klientů. Ač zasvěcení o tomto rozporu vědí, je otázkou, zdali neznalá veřejnost, ukolébaná potvrzením o registraci od KCP, nebude přijímat rady těchto "zprostředkovateloporadců" jako ty nejlepší možné.

Na každého jiný metr

Celý problém leží v komplikované legislativě regulující činnosti na českém kapitálovém trhu. Zákon o cenných papírech rozděluje investiční služby na hlavní a doplňkové. Nabízet ty hlavní může pouze licencovaný obchodník s cennými papíry - s jednou výjimkou, přijímání a předávání pokynů k nákupům investičních instrumentů, které mohou nabízet i registrovaní investiční zprostředkovatelé. Odlišný režim se týká doplňkových činností. Pokud chce kteroukoliv z nich vykonávat obchodník s cennými papíry, musí je mít uvedené ve své licenci, nicméně na samostatné vykonávání doplňkových činností (kýmkoliv jiným než obchodníkem) stačí většinou živnostenský list, případně devizová licence (například pro obchody s instrumenty v cizích měnách).

Časovaná bomba

Co musíte splnit k získání registrace investičního zprostředkovatele

  • mít alespoň středoškolské vzdělání

  • mít dobrou pověst (v praxi to například znamená, že žadatel nebyl odsouzen za hospodářské a podobné delikty či za úmyslný trestní čin, nebyl na něj v uplynulých pěti letech prohlášen konkurz a řada dalších podobných podmínek)

  • mít zkušenosti s kapitálovým trhem, a to buď dva roky odborné praxe na kapitálovém trhu (statutární orgán v investiční společnosti, v obchodníkovi s CP apod.), nebo čtyři roky praxe na kapitálovém trhu, eventuálně je možné tuto praxi nahradit odbornou přípravou (kurzem či školením týkajícím se kapitálového trhu – jeho úroveň a obsah musí KCP posoudit jako adekvátní požadavkům, například vysokoškolské vzdělání v oboru financí je prý rozhodně víc než postačující)

  • KCP dnes sdílí výše zmíněný výklad: je nutno rozdělovat činnosti, které investiční zprostředkovatelé dělají na základě registrace (přijímání pokynů k nákupu investičních instrumentů - spadajících pod dozor KCP), a které dělají na základě živnostenského listu (investiční poradenství - zde dozor v podstatě neexistuje). Do budoucna by ale komise chtěla, aby i investiční poradenství patřilo pod její dozor.
    Investiční poradenství by mělo být nějakou formou regulováno i podle názoru Martina Gardavského, člena předsednictva a generálního sekretáře Asociace registrovaných investičních zprostředkovatelů ČR (ARIZ). Ten jako řešení vidí zahrnutí investičního poradenství mezi hlavní investiční činnosti a vytvoření "vyššího typu" registrace. Tu by získávali zkušenější registrovaní investiční zprostředkovatelé a opravňovala by je klientům radit.
    Nezahrnutí investičního poradenství do činností, které patří pod regulatorní kontrolu KCP je podle Gardavského problémem především do budoucna. V současnosti totiž prodej investičních instrumentů u registrovaných zprostředkovatelů činí minimální část jejich celkových prodejů. Ty připadají hlavně na pojistky, stavební spoření a penzijní fondy. Jakmile se však změní situace na kapitálových trzích a kurzy půjdou nahoru, poroste zájem veřejnosti o investice do rizikovějších instrumentů (akcií a akciových fondů), kde je riziko špatné rady z nezkušenosti či jiných faktorů velmi vysoké a může klienta hodně poškodit.

    Hodně na jednoho

    Dalším sporným bodem je dozorování tisíců zaregistrovaných. V KCP se řešení případných problémů s nimi může věnovat maximálně několik pracovníků, a tak je diskutabilní, zdali pak bude možné mluvit o nějakém účinném dozoru. V nedávno publikované tiskové zprávě Komise dokonce předseda prezidia František Jakub říká, že "obvyklou zahraniční praxí je regulace investičního poradenství, včetně nabízení pojišťovacích produktů či stavebního spoření." Počet těch, kteří nabízí byť jen jeden finanční produkt je ale celkově odhadován na 30 až 40 tisíc. O tom, že takový počet poradců by KCP ve stávající podobě nebyla schopna dozorovat, je asi víc než jasné.

    Kde podle vás končí pouhé předávání informací o investičních instrumentech a začíná investiční poradenství? Setkali jste se s nějakým registrovaným investičním zprostředkovatelem? Jaký na vás udělal dojem? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními!

    Srovnávat se vyplatí

    Srovnávat se vyplatí

    Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

    Sdílejte článek, než ho smažem

    Líbil se vám článek?

    -95
    AnoNe
    Vstoupit do diskuze
    V diskuzi je celkem 28 komentářů

    Diskuze

    Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

    23. 9. 2003 14:47, Harpagon

    On si začal! :o))
    S těmi druhými bych se asi nebavil ...
    S panem Gardavským se dobře diskutuje, je věcný, dobře argumentuje a vyzná se v problematice.

    Zobrazit celé vlákno

    +25
    +-
    Reagovat na příspěvek

    Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

    23. 9. 2003 18:11

    Máte úplně pravdu. Právní úprava je nyní to nejdůležitější. A navíc se připravuje v Bruselu nová směrnice o investičních službách a tak by bylo docela rozumné se inspirovat hned a ne pak zase dělat těžce novely. Problém trošku vidím v připravovaném zákoně o podnikání na kapitálovém trhu. Nejsem si tak zcela jist zda se vůbec dostane do parlamentu. Pak by ovšem mohla nastoupit varianta "rychlá novela ZoCP. Mimochodem zajímalo by mě co říkáte na můj návrh - hlavní investiční služba - investiční poradenství a příslušná změna živnostenského zákona. Jinak Harpagon má pravdu - administrativní nedostatky se odhalují velice snadno, opravdové problémy velmi těžko. Je to taky trošku o zájmu o věc a možnostech.Tady by jistě mohli vyprávět třeba policisté z nějakého "elitního" útvaru.

    Zobrazit celé vlákno

    -1
    +-
    Reagovat na příspěvek
    Vstoupit do diskuze
    V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

    Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

    DníHodinMinutVteřin
    Slevový kód: PENIZE1O
    Vyplnit přiznání

    Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

    A tohle už jste četli?

    Od prodejce k poradci II.

    12. 5. 2003 | Petr Fejtek | 1 komentář

    Od prodejce k poradci II.

    Ať už by měli finanční poradci diplomy vysokoškolské či třeba od prezidenta, vždy budou mezi nimi nebetyčné rozdíly. Něco by však přece jen měli mít – kvalifikaci a schopnost vysvětlit.... celý článek

    Od poradce k prodejci

    6. 5. 2003 | Petr Fejtek

    Od poradce k prodejci

    Za poradce se dnes označuje každý šmejdil, skutečného přitom aby pohledal jako onu příslovečnou jehlu v kupce sena. V lepším případě se vyklube dealer, prodejce, tzv. pojišťovák. A... celý článek

    Není poradce jako poradce II.

    29. 4. 2003 | Martin Zika | 10 komentářů

    Není poradce jako poradce II.

    Finanční poradci v České republice nefungují vždy tak, jak by měli. Slíbené pokračování reportáže o našem setkání s finančním poradcem společnosti OVB je zde.

    Finanční plán dle pana Nováka z OVB

    28. 4. 2003 | Martin Zika | 12 komentářů

    Přesně takto vypadal "osobní finanční plán", který jsem od poradce pana Nováka z OVB obrdžel. Jeho kvalitu posuďte sami...

    Není poradce jako poradce

    23. 4. 2003 | Martin Zika | 1 komentář

    Není poradce jako poradce

    Po vlastech českých běhá mnoho finančních poradců, je mezi nimi ovšem spousta těch, kteří si toto označení rozhodně nezaslouží. Rozhodli jsme se osobně vyzkoušet, jak jejich služby... celý článek

    Partners Financial Services