Cesta do Evropy zarúbaná

Cesta do Evropy zarúbaná
Od jara roku 2000 museli akcioví investoři absolvovat tříletou pouť takzvaným údolím smrti. Propad akciových trhů nebyl snad tolik smrtonosný, ale o to vleklejší.

Neradostným tříletým obdobím se zdravou kůží neprošli ani mnohem trénovanější a zkušenější američtí či britští investoři, není tedy divu, že zejména obliba akciových fondů u kontinentálních Evropanů značně kolísala. Podíl investic do akciových a balancovaných fondů klesl za tyto tři roky o čtvrtinu (z téměř 60 % na 45 %) a v samotných akciových fondech dokonce o třetinu (z 45 % až na 30 %). V balancovaných tedy korigoval jen ze 17 na 14 %. Celkový majetek uložený ve fondech se za toto tříleté období prakticky nezměnil, v nejhorších dobách roku 2001 byl však o téměř 10 % nižší. Tato čísla ovšem obsahují vliv až 50% propadu cen akcií, což poznamenalo zejména akciové fondy: z více než 1 600 miliard eur klesl jejich kapitál k 31. březnu letošního roku na pouhých 885 miliard eur.

Útěk do fix income

Co je FEFSI

Federace evropských investičních fondů a společností sídlící v Bruselu. Jejími členy jsou i ČR, Maďarsko a Polsko. Před několika dny vydala čtvrtletní statistickou zprávu "Trends in the European Investment Fund Industry", kterou lze kompletní najít na internetové adrese www.fefsi.org.

Tento "úbytek" do značné míry nahradily nově investované peníze, které – ze zcela pochopitelných příčin – mířily do fondů dluhopisových a peněžního trhu. V nich se majetek za tyto tři roky zvýšil bezmála o polovinu (z 808 na 1032 mld. eur v dluhopisových a z 401 na 674 mld. eur) a změnila se tedy i celková struktura investic na stávající rozložení. Přesněji tedy můžeme sledovat dynamiku investic i odkupů v jednotlivých kategoriích fondů na grafu č. 1, který zobrazuje tzv. čisté prodeje (=prodej minus odkup).

A poslední trendy? Letošní rok již vypadá mnohem klidněji, i když v prvním čtvrtletí akciové trhy ještě (znovu) zažívaly korekci, zatímco dluhopisové trhy jódlovaly labutí píseň své výnosové extáze. Jen za první pololetí zvýšili Evropané investice do fondů o 6 % (o téměř 200 miliard eur na 3,5 bilionu eur). Není asi překvapením, že největší čisté prodeje zaznamenaly dluhopisové fondy +66 mld. eur, zatímco do fondů peněžního trhu přišlo +28 mld. eur: z toho v prvním čtvrtletí +23 a ve druhém jen +5 mld. Tento kvartální rozdíl je zajímavý zejména při pohledu na akciové fondy, kde je poměr čtvrtletí obrácený. Těch se totiž prodalo za celé pololetí jen necelých +5 miliard eur, ale dobré výkony akciových trhů přilákaly jen za druhé čtvrtletí přes +13 mld. eur (to samozřejmě znamená, že za první čtvrtletí byly prodeje o 8 miliard záporné). Peněžní trh tedy slouží do značné míry jen jako parkoviště, ze kterého se hned s lepší náladou běží do akcií.

Druhé čtvrtletí přehledně
Změna

Peněžní trh

+5 %

Dluhopisy 

+33 %

Balancované 

- 2 %

Akciové 

13 %

Zdroj: Peníze.CZ


Asi nejzajímavější bude sledovat dynamiku jednotlivých typů fondů v delším časovém období: krásně je vidět "zděšení" ve 3. čtvrtletí 2001 i "čekárnu" od loňského podzimu až do letošního jara.

Druhý obrázek ukazuje závislost tempa změny majetku akciovch fondů v souvislosti s vývojem evropského akciového trhu. Vidíme, že akciové fondy se i ve vyspělých zemích prodávají v silné závislosti na sentimentu trhu: jakmile trh klesá, čisté prodeje padají do záporných hodnot (převažujících odkupů), ale když trh roste, hned se peníze do fondů jen sypou.

A nakonec jedno "perspektivní" číslo: 150 miliard korun v našich fondech tvoří právě 0,1 % majetku evropských fondů. O něco lépe je na tom Maďarsko téměř dvojnásobkem se může pochlubit Polsko. A jestliže každý průměrný Evropan má ve fondech 300 000 korun, u nás tam máme v průměru jen 15 000 korun.
Investorskou budoucnost tedy máme dozajista před sebou, protože jde o pouhou dvacetinu evropské úrovně. Pro porovnání oba koláče struktury: první pečeme my, druhý evropští investoři.


Porovnání struktury majetku ve fondech v ČR a v Evropě



 

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že evropští investoři opět zvýší podíl v akciových fondech? A myslíte, že i u nás nejde jen o momentální výkyv zájmu o akcie, ale o dlouhodobější trend? Podělte se s námi o své názory!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-93
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 9. 2003 2:26, Roman

Jestlipak Čína kupuje taky české vládní dluhopisy? Za ty dvě miliardy dolarů, co do ní ročně pumpujeme by jich mohlo být, věru, dost. A idiot, který řekl, že čeští obuvníci a textiláci nekrachují kvůli dumpingu z Číny je fakt jen idiot.

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 9. 2003 8:30, Boucek Antonin

Nechci delat kverulanta, ale pokud pan Greider prirovnava Cinu k Japonsku, mel by dovest tu paralelu az k uplnemu konci. Kdyz se japonska ekonomika po roce 1989 prehrala a spadla do stagnace a deflace, tak (pokud vim) k zadnemu masivnimu stahovani penez z USA nedoslo. S poklesem japonskych urokovych sazeb (a vynosu japonskych dluhopisu) se naopak americke statni dluhopisy staly pro japonske banky, pojistovny a penzijni fondy celkem vitanou investici. Americky konzumerismus vyvazl z japonske krize nezdeptan (soude podle nazoru na teto strance se jeste zhorsil), ba naopak USA cekala dekada neuveritelneho hospodarskeho rustu.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy na úbytě

8. 9. 2003 | Petr Fejtek

Dluhopisy na úbytě

Další propad dluhopisových fondů – jen za týden ztratily kolem 0,5 % – způsobil, že nové trendy v chování našich investorů se dále zvýrazňují: odchod z dluhopisů do akcií. Pouze jejich... celý článek

Bondový večírek skončil, zapomeňte!

3. 9. 2003 | Petr Fejtek

Bondový večírek skončil, zapomeňte!

Všeobecné nadšení, které u našich investorů vzbudily lákavé výnosy dluhopisových fondů, se rychle vytrácí. Co tedy lze do budoucna očekávat?

Fondy: přijde propad akcií?

1. 9. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: přijde propad akcií?

Čeští investoři obvykle investují na vrcholu každého růstu a tak by mohl nebývalý příliv peněz do akciových fondů naznačovat, že růst akcií je u konce…

Češi mají peněz jako želez

27. 8. 2003 | Petr Fejtek | 1 komentář

Češi mají peněz jako želez

Letošní rok se zatím jeví jako jeden z nejtučnějších v naší novodobé historii. Příjmy i výdaje domácností pádí, jakoby měly namířeno ke světlým zítřkům. Zbylo však i na úspory, které... celý článek

Fondy: akcie dobývají i našince

25. 8. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: akcie dobývají i našince

Možná si naši investoři již dovolenou odbyli, anebo jim nedá zahálet vývoj trhů. Buď jak buď se fondový business opět rozbíhá a roztáčí kolečka pěkně rovnoměrně.

Partners Financial Services