Dluhopisy na úbytě

Dluhopisy na úbytě
Další propad dluhopisových fondů – jen za týden ztratily kolem 0,5 % – způsobil, že nové trendy v chování našich investorů se dále zvýrazňují: odchod z dluhopisů do akcií. Pouze jejich láska k peněžnímu trhu je zřejmě nehynoucí.

Těžko se rozeznává, zda jde o začátek nového trendu, který se přece jen pomalu blíží vyspělejšímu standardu, anebo jen o naši "tradici". Jakou tradici? Máme totiž dar "objevit" nějaký trh právě ve chvíli, kdy je přehřátý až běda. To však budeme moci ověřit až přijde nějaká hlubší korekce akciových trhů. Minulý týden již došlo k vybírání zisků nejen na naší burze, ale nálada je zatím bojovná. Ke korekci však dojde, ne-li teď, pak během několika týdnů.
Očistíme-li miliardový příliv peněz do korunových fondů o stamiliony institucí, zbývá na drobné investory pěkných 150 milionů korun. Většina jich skončila ve fondech peněžního trhu, kde o délku zvítězil KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory) před IKS Peněžní trh (profil, názory), ale ostatní sedlají rychlejší koně. Na štítě zůstaly tradičně smíšené fondy a zejména dluhopisové fondy dále vykrvácely o 21 milionů korun. Najdeme však i některé pikantní podrobnosti, například +13 milionů IKS Dluhopisového (profil, názory), které přece jen zmírnily celkový pád kategorie.
Naopak vítězné tance kolem žhavých indexů křepčí fondy akciové, které spolu s fondy fondů ulovily 80 milionů! Na špici o zlato soupeří dva naši korunoví titáni: starší ISČS-Sporotrend(profil, názory) a mladší, leč aktivnější ING Český akciový (profil, názory, koupit) - úžasný roční výnos přes 40 % jistě nenechá žádné investorské srdce chladným.

Dluhopisy jsou grunt

Konzervativní, tzv. fix incom investice jsou základem každého portfolia, ale nelze od nich čekat víc než několik málo procent výnosu, viz článek Bondový večírek skončil, zapomeňte! Jádro problému našich investorů je ovšem jinde: většina ani netuší, co to vlastně dluhopis je a ještě méně chápe zákonitosti dluhopisových trhů. Podle výzkumu investorů do dluhopisů v USA jich ani tam plných 70 % nechápe, jak dluhopisy vlastně "fungují". Jak by dopadl takový výzkum u nás, lze jen tipovat, ale asi pouze guru všech optimistů by šel pod 90 %. A ani z té osvícené desetiny by každý nedokázal vysvětlit vztah jejich výnosů a cen (kurzů).

Faktem ovšem je, že při investici do dluhopisů je růst jejich cen (k němuž docházelo do léta vlastně mnoho let) vždy na úkor budoucí výkonnosti. Tučné roky jsou vždy jakoby "na úkor" těch následujících. Ke zlomu navíc dochází v minimech kuponových procent, takže dnes nakupované dluhopisy vynášejí jen velmi málo (od 2 % ročních do 4 % desetiletých). Nejde přitom o nějakou českou výjimku – 10letý americký vládní dluhopis dosáhl v červnu historického minima 3,1 %, ačkoli již v červenci došlo k největšímu propadu posledních desetiletí a výnos téhož dluhopisu vylétl na 4,5 %.

I zcela konzervativní portfolio by tedy mělo dnes obsahovat alespoň několik procent akcií anebo podíl zajištěných fondů, které mají nyní větší šanci dluhopisovou bídu vyvážit.
V tomto týdnu se ale také blíže podíváme na situaci odvětví fondů v evropských zemích a již předem můžeme konstatovat, že i tam je obvyklé "chytat trhy za ocas". Nejsme v tom tedy sami.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Zatím naši investoři v akciových fondech spravují 5 až 6 % svých fondových investic. Myslíte, že již nadešel čas i u nás, když průměr v Evropě je přes 30 %? A co vaše portfolia? Podělte se s námi o své názory!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bondový večírek skončil, zapomeňte!

3. 9. 2003 | Petr Fejtek

Bondový večírek skončil, zapomeňte!

Všeobecné nadšení, které u našich investorů vzbudily lákavé výnosy dluhopisových fondů, se rychle vytrácí. Co tedy lze do budoucna očekávat?

Fondy: přijde propad akcií?

1. 9. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: přijde propad akcií?

Čeští investoři obvykle investují na vrcholu každého růstu a tak by mohl nebývalý příliv peněz do akciových fondů naznačovat, že růst akcií je u konce…

Češi mají peněz jako želez

27. 8. 2003 | Petr Fejtek | 1 komentář

Češi mají peněz jako želez

Letošní rok se zatím jeví jako jeden z nejtučnějších v naší novodobé historii. Příjmy i výdaje domácností pádí, jakoby měly namířeno ke světlým zítřkům. Zbylo však i na úspory, které... celý článek

Fondy: akcie dobývají i našince

25. 8. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: akcie dobývají i našince

Možná si naši investoři již dovolenou odbyli, anebo jim nedá zahálet vývoj trhů. Buď jak buď se fondový business opět rozbíhá a roztáčí kolečka pěkně rovnoměrně.

Partners Financial Services