Bonus, který nechcete

Bonus, který nechcete
Koncem srpna vyhrála Kooperativa výběrové řízení na odkup neživotního kmene Pojišťovny České spořitelny. Z prohlášení obou stran čiší spokojenost - Pojišťovna ČS získá strategického partnera, Kooperativa posílí nejen v očích veřejnosti. Jenže, není všechno zlato, co se třpytí…

Spolu s neživotním kmenem převezme Kooperativa i movitý majetek a zhruba 530 zaměstnanců Pojišťovny ČS. Ta jich má v současnosti 660, jde tedy o "transfer" 80 % pracovníků. "Kupní smlouva zahrnuje převod všech zaměstnanců, kteří mají na starosti vedení neživotního pojistného kmene. Všech zhruba 530 zaměstnanců se ke dni, kdy kupní smlouva vstoupí v platnost, stane zaměstnanci Kooperativy," uvádí mluvčí Pojišťovny ČS Martina Priegelhofová.

Veškeré podrobnosti tají obě strany až do podpisu smlouvy. Od našeho čtenáře, zaměstnance Pojišťovny ČS, se nám ale podařilo získat několik konkrétních informací.

Nová zkušenost: odbory

Kdo byl ve hře:

Pojišťovna ČS (profil, názory) nabídla prodej svého neživotního kmene pěti pojišťovnám. Výběrového řízení se kromě vítězné Kooperativy (profil, názory) účastnily Allianz (profil, názory), Česká pojišťovna (profil, názory), Generali (profil, názory) a Uniqa (profil, názory). "Kooperativa předložila nejvyšší nabídku na odkup části podniku a také nabídla nejlepší podmínky do budoucna jako strategický partner," uvedla mluvčí Pojišťovny ČS Martina Priegelhofová. Částka, za kterou obchod proběhne, oznámena nebyla. Spekuluje se, že hodnota podobných transakcí se ale může pohybovat na úrovni ročního předepsaného pojistného. Pojišťovna ČS loni vybrala na neživotních pojistkách zhruba 2,7 miliardy Kč.

Z přechodu pod hlavičku Kooperativy nejsou zrovna nadšení "převádění" zaměstnanci Pojišťovny ČS. Zatím je dohodnuto, že Kooperativa musí do konce roku 2006, tedy dva roky, tolerovat stávající mzdové skupiny Pojišťovny ČS. Co bude pak, se uvidí. "Představenstvo Kooperativy nás ujistilo, že vzhledem k rozsahu této transakce mají velký zájem o všechny zaměstnance a budou se muset spoléhat i do budoucna na jejich zkušenosti, kvalifikaci a spolupráci," říká Priegelhofová.

Spolu s novými smlouvami se Kooperativa bude asi zaobírat i zcela novou mzdovou politikou. V Pojišťovně ČS totiž fungují odbory, a je tak dost pravděpodobné, že Kooperativa spolu se zaměstnanci kupuje i odborový svaz. Navíc mají i svého odborového předáka, takže jsou poměrně silní. Vzhledem k tomu, že nic podobného v Kooperativě dosud nevzniklo (a nejspíš by bez převzetí zaměstnanců Pojišťovny ČS i s odborovým svazem nevzniklo vůbec, protože vedení Kooperativy jakoukoli snahu o založení odborů vždy trvrdě potlačilo již v zárodku), půjde pro její vedení o zcela novou zkušenost.

A kolektivní vyjednávání příjemným zážitkem zrovna být nemusí. Rozpustit odborový svaz Kooperativa nemůže. Ani po zmiňovaných dvou letech. Organizaci, která vlastní odbory nemá a měla by je získat touto cestou, se podobný stav asi moc líbit nemůže. Není vyloučeno, že pak pod ochranou ruku odborového předáka vstoupí i současní zaměstnanci Kooperativy. To už by situace vskutku jednoduchá nebyla. V současné době má Kooperativa asi 3 000 pracovníků, 530 nových tak opravdu není zanedbatelné číslo. I když se tedy nyní vedení společnosti tváří vítězoslavně, může se jeho situace do budoucna celkem zkomplikovat.

Trend je život

Pojišťovna ČS za letošní první pololetí předepsala zhruba 3,29 miliardy pojistného, z toho asi 60 % tvoří neživotní část. O tom, proč se takového objemu pojistek zbavuje, rozhodl majoritní vlastník Pojišťovny ČS (respektive České spořitelny), kterým je Erste Bank. "Česká spořitelna a skupina Erste Bank se zaměřují a budují silnou pozici i know-how především v oblasti životního pojištění a bankopojištění," vysvětluje Priegelhofová. Standardní neživotní pojištění ale Pojišťovna ČS hodlá nabízet klientům i nadále. Od Kooperativy se proto předpokládá, že Pojišťovně ČS umožní, aby klientům neživotní pojistky i nadále zajišťovala. V praxi to nejspíš bude znamenat nabídku některých neživotních produktů Kooperativy.

Politice Pojišťovny ČS nahrávají i statistiky. Ze srovnání takzvaného propojištění (tedy podílu pojistek na hrubém domácím produktu) České republiky s průměrem Evropské unie vyplývá, že místo současných ročních 34 miliard Kč za životní pojištění by Češi měli za tento produkt utratit přes 123 miliard. Obecně je rozdíl těchto čísel, tedy 89 miliard Kč, považován za růstový potenciál trhu životního pojištění. V neživotních pojistkách máme rezervu "pouze" 13 miliard Kč navíc. To je také důvod, proč se některé pojišťovny postupně zbavují svých neživotních kmenů a specializují se výhradně na část životní.

Převody mezi pojišťovnami

Původní pojistitel
Nabyvatel
Kmen
Počet klientů
Rok
Winterthur

Kooperativa

neživotní kmen

80 tis.

2001

Certusia

Česká podnikatelská pojišťovna

vše

3 774

2001

Komerční pojišťovna

Kooperativa

povinné ručení, havarijní pojištění

400 tis.

2002

Zurich

Generali

vše

-

2003

Pojišťovna ČS

Koopertiva

neživotní kmen

-

2003

Kooperativa zvolila politiku zcela jinou. V roce 2001 jako první pojišťovna u nás převzala úspěšně neživotní pojištění společnosti Winterthur, loni pak Komerční pojišťovny. Na otázku, proč zvolila opačnou politiku a zda jde pouze o "diktát" 90% vlastníka, společnosti Wiener Stadtische Versicherung, nám stejně jako na další dotazy Kooperativa neodpověděla. Oficiálním komunikačním kanálem je podle mluvčího Kooperativy Marka Vícha pro tuto transakci výhradně Pojišťovna ČS. Můžeme tedy pouze spekulovat, zda "nadšení" Kooperativy z odkupu není pouze povinné a zda by se její vedení raději nezaměřilo na pojištění životní...

Co o trendu převodů neživotních kmenů soudíte? Co podle vás vede Kooperativu ke skupování těchto smluv? Jaké máte zkušenosti s neživotním pojištěním? Podělte se s námi o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 36 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 9. 2003 22:14, Jan Kolda von Žampach

Souhlasím a myslím, že dnes jsme jinde než před lety : zvonkaři to mají už těžký, i ti z Kooperativy, a nabídka produktů ČS dobře rozeběhlýho německýho ovčáka přece nezastaví, cha, chááá...

Zobrazit celé vlákno

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 9. 2003 20:55, ZIL

Pokud bych byl novým vlastníkem Pojišťovny České spořitelny, počkal bych rok a pak bych jí prodal zahraničnímu zájemci tak, jak je uvedeno v mém předchozím příspěvku. Myslím, že by šel očekávat zisk v řádech stovek procent.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (36 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Evropský pojistný extrém? Česká republika.

25. 8. 2003 | Simona Ely Plischke

Evropský pojistný extrém? Česká republika.

Rok 2002 vešel do dějin jako rok historických záplav. Zatímco pojišťovny v Rakousku a Německu uhradily na povodňové škody něco málo přes 10 % přijatého pojistného z majetkových pojištění,... celý článek

Překvapení mezi řádky pojistných smluv

19. 8. 2003 | Simona Ely Plischke

Překvapení mezi řádky pojistných smluv

Víte, že pojistné riziko vandalismu se nevztahuje na rozbití okna? Víte, že poškodíte-li přední sklo svého auta a promáčknete i střechu, z plnění z pojistky čelního skla nic nedostanete?... celý článek

Žít a zemřít se životní pojistkou

21. 7. 2003 | Simona Ely Plischke

Žít a zemřít se životní pojistkou

Každá pojistná událost je nahodilá. U pojištění majetkového nemusí nastat nikdy, zatímco u životního nastane vždy. Umřít prostě musíme. Nikdo z nás ale neví, kdy a ani čím vším si... celý článek

Velká voda přinesla velké plány

17. 6. 2003 | Simona Ely Plischke

Velká voda přinesla velké plány

V současné době vzniká ojedinělý projekt takzvaných tarifních zón, který by měl pojišťovnám pomoci oceňovat rizika povodní při tvorbě sazeb. Pojistné by mohlo klesnout, očekávat se... celý článek

Partners Financial Services