Cizí fondy útočí

Petr Fejtek | 11. 8. 2003
Cizí fondy útočí
Kdo nevěří, ať tam běží: v uplynulém týdnu přišlo z tuzemských fondů nejvíc peněz do akciových! Z celkových 152 miliard korun ve fondech je to však jen kapka v moři.
Investoři si užívají dovolené, anebo si hlídají pitný režim. To by vysvětlovalo pokles majetku ve fondech UNIS, i když více se na tom opět podepsali ti institucionální, kteří potopili trh odkupem víc než 400 milionů korun z IKS Dividendového(profil, názory). Mezi zmořenými retailovými investory se však pochlapila skupina odvážlivců, kteří sice dlouho čekali (a asi zaspali to nejlepší), ale nakonec se odhodlali: do akciových fondů nainvestovali 40 milionů korun.
Že retailové prodeje ani nestojí za řeč? Samozřejmě, že takovou malou sumu zviditelní jen ještě větší bída ostatních fondů: do nedávno ještě slavných dluhopisových fondů přišlo jen něco přes 30 milionů a do tuzemských fondů peněžního trhu zanedbatelných 15 milionů korun. Ještě, že opět vypomohla KBC, jejíž ČSOB Multi Cash KBC CZK(profil, názory) přispěl téměř padesáti miliony.
Další otázkou zůstává, zda do akcií šli skuteční odvážlivci, anebo naopak naivkové nalákaní loňskými sněhy – přes 28 milionů si totiž připsal ISČS Sporotrend (profil, názory) s více než 20% výnosem za uplynulých 12 měsíců. Takové číslo v  tabulce desítky fondů s nejvyšším výnosem jistě zatemní mozek každého chamtivce. A řekněte, který spořitelní poraděnko krom povinného varování doplní účet i informací, že za posledních pětileté období tento fond průměrně prodělal každoročně 5,44 %? Kdo do něj dal před pěti lety korunu, má z ní dnes jen 75 haléřů. Nestraším, jen konstatuji. A zároveň každému středoevropské akcie doporučuji.

Šikmá plocha dluhopisů

Ještě nedávno lokomotiva fondbusinessu, dnes jen těžce funící parní válec. Málokdo však takový ve skutečnosti viděl: klasický těžkopádný parní válec totiž vždy jel kousek dopředu a pak si zase couvl – a znovu, a znovu. A jako bez něj není žádná silnice, tak bez dluhopisů není žádná cesta investora. Jde jen o to, zda v portfoliu má mít 50, 60, 70 nebo 80 % dluhopisů. Proto není zpráva, že žádný fond nezískal ani deset milionů, není nijak povzbuzující.

Parní válec není a nemůže být žádné Ferrari. Inflační prognózy však padají (i ČNB ubrala v ročním horizontu plných 2,5 %!), a tak žádné nebezpečí nehrozí. Nyní netrpělivě čekáme na středu, kdy aukce patnáctiletého státního dluhopisu vytyčí další (a delší) horizont. Stát jich chce prodat za 15 miliard, což se asi nepodaří, zajímavější je však nastavení kuponu na 4,60 %.

AKAT kvete

Ne každý asi ví, že nejde o strom, ale o Asociaci pro kapitálový trh, která sdružuje zahraniční fondy a jejich distributory u nás. Z celku trhu spravovaly v pololetí fondy UNIS majetek 114,4 mld. Kč a fondy AKAT 37,5 mld. Kč. Zajímavější je však asi vývoj posledního čtvrtletí, kdy do tuzemských fondů UNIS přišlo 4,9 miliard a do zahraničních fondů AKAT 4,3 miliard korun. V procentech nárůstu pak "menší" AKAT s 13% růstem již tuzemce s 4,5% nárůstem převálcoval.

Po očekávaném přijetí nového zákona o kolektivním investování se však rozdíly dále zmenší a tak i dělení podle domicilu správce fondu ztratí význam. Zajímavější je dělení podle typů fondů a zde jsou rozdíly jen nevelké: v obou segmentech přesahuje podíl konzervativních investic (peněžní trh, dluhopisové a zajištěné fondy) 75 % a větší rozdíly jsou právě jen u zajištěných fondů (tuzemské 0, zahraniční 8,5 %) a akciových fondů (tuzemské 1,3 %, zahraniční 14,6 %). Z celkových 152 miliard korun mají tedy naši investoři v zajištěných fondech jen 2 % a v akciových fondech 5 % svých fondových investic.

A na závěr jedna staronová zpráva – formálně ŽB-Trust a ŽB-AM vplouvají pod křídla společnosti Pioneer Global Asset Management S.p.A. UniCredito Italiano tak integruje svou finanční skupinu, manažerským vedením procesu je pověřen Roman Pospíšil, jen o názvech fondů se stále taktně mlčí.

Asi již víte, že jsme k přehledu portfolií v profilech jednotlivých fondů přidali také grafy. Podívejte se na profil vašeho fondu a pod záložkou portfolio přehledně uvidíte, kam váš fond investuje!

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jestliže za posledních 12 měsíců do fondů přišlo 45 miliard korun, kolik myslíte, že do nich investoři přinesou za letošní rok? Podělte se s námi o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-55
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: okurek je dost

28. 7. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: okurek je dost

Okurky jezdíme kupovat do Polska za 7 korun kilo, na dovolenou do arabských zemí za 7 tisíc korun! No, nekupte to? A pak se nedivte, že do fondů žádné nové investice nepřicházejí... celý článek

I fondy na dovolenou

21. 7. 2003 | Petr Fejtek

I fondy na dovolenou

Prázdniny již zuří plnou silou a tak si své volno vybírají i fondy. Obchody klesají a trendy pokračují – setrvačnost válcuje analýzy, prognózy i fakta. Totéž platí pro obchody uplynulého... celý článek

Okurková sezóna, anebo úroda?

14. 7. 2003 | Petr Fejtek

Okurková sezóna, anebo úroda?

Zemědělci si stěžují, že letošní slizeň bude nejhorší za celá desetiletí. Fondy zatím kvetou, ale úroda také možná potěší jen někoho.

Partners Financial Services