Chování cen dluhopisů

Na tržní cenu dluhopisů má vliv řada veličin - tržní úrokové sazby, doba do splatnosti, kupónová sazba, nominální hodnota dluhopisu nebo rating emitenta. Tržní cena je pak výsledkem střetávání nabídky a poptávky investorů a odráží jejich názory na to, jak by měl být dluhopis správně oceněn. "Správnou cenou" je přitom současná, to jest tržní úrokovou sazbou diskontovaná hodnota všech budoucích příjmů plynoucích z dluhopisu, tzv. vnitřní hodnota dluhopisu. Pokud je aktuální tržní cena dluhopisu vyšší než tato vnitřní hodnota, dluhopis je nadhodnocen a investoři budou mít zájem tento dluhopis prodávat dokud se tržní cena nevyrovná vnitřní hodnotě. Pokud je aktuální tržní cena nižší než vnitřní hodnota, dluhopis bude podhodnocen a investoři budou mít zájem tento dluhopis spíše nakupovat.

Základním ukazatelem, který ovlivňuje vnitřní hodnotu dluhopisu a následně i cenu tržní, jsou tržní úrokové sazby. Platí, že s jejich růstem klesá současná hodnota budoucích plateb plynoucích z dluhopisu, takže klesá vnitřní hodnota dluhopisu a následně i jeho tržní cena. Naopak s poklesem úrokových sazeb bude současná hodnota budoucích příjmů plynoucích z dluhopisu vyšší, takže vzroste vnitřní hodnota a tím i tržní cena dluhopisu. Na pohyby úrokových sazeb mají vliv reálné veličiny jako je vývoj ekonomiky, měnová politika, fiskální politika, měnový kurz či inflace. Zejména inflace je mezi investory nejvíce sledována, protože snižuje budoucí kupní sílu dnes zapůjčeného kapitálu. Dluhopisový trh proto okamžitě absorbuje jakýkoliv signál rostoucí inflace (například i zdánlivě pozitivní zprávy jako vyšší hospodářský růst či pokles nezaměstnanosti, které mohou být doprovázeny růstem cen a mezd), takže slouží jako účinný barometr inflace.

Pohyby úrokových sazeb a tržních cen dluhopisů zároveň ovlivňují výnosy plynoucí z dluhopisů. Výnos je to, co držba dluhopisu vydělá a vyjadřuje se procentem za rok. Existují různé druhy výnosů a každý má určitou vypovídací schopnost. Nominální výnos říká, jaká je úroková sazba z dluhopisu ve vztahu k jeho nominální hodnotě - jde tedy zároveň o kupónovou sazbu. Běžný výnos říká, jaká je úroková sazba z dluhopisu ve vztahu k jeho tržní ceně. Výnos do doby splatnosti (YTM - Yield to Maturity) přestavuje celkový výnos, který získáme, pokud nakoupíme dluhopis za aktuální tržní cenu, držíme jej do doby splatnosti, a zároveň reinvestujeme veškeré kupónové platby z dluhopisu plynoucí. Výnosy dluhopisů, které se uvádějí v kurzovních lístcích ve finančním tisku, jsou právě výnosy do doby splatnosti.

Jelikož pohyby úrokových sazeb mění výnos z dluhopisu, vzniká zde riziko, že skutečný výnos dluhopisu se bude lišit od výnosu, který očekáváme. Přitom platí, že u dluhopisů s delší dobou splatnosti se případná změna úrokových sazeb na změně výnosu projeví více než u dluhopisů s kratší dobou splatnosti. Investoři proto sledují u dluhopisů takzvanou duraci, což je průměrná doba splatnosti dluhopisu, která bere v úvahu fakt, že dluhopis, který nese kupón, je investorovi splacen v průměru o něco dříve než v době splatnosti. Čím vyšší duraci přitom dluhopis má, tím více se případný růst úrokových sazeb promítne do poklesu ceny dluhopisu. S vyšším rizikem ale souvisí i vyšší výnos, takže pokud investor naopak očekává pokles úrokových sazeb, dluhopisy s vyšší durací mu v případě poklesu úrokových sazeb vynesou při prodeji více než dluhopisy s kratší durací.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services