Členění dluhopisů

Dluhopisy se dají rozlišit podle různých hledisek. Podle emitenta rozeznáváme dluhopisy státní, které vydává příslušná vláda nebo veřejné instituce, komunální (municipální), které vydávají města a obce, bankovní, které vydávají bankovní ústavy, a podnikové, které vydávají soukromé podniky.

Podle způsobu úročení se dluhopisy liší na dluhopisy s pevným kupónem (pevným úrokem), které mají předem stanovenou výši kupónových plateb, dluhopisy s pohyblivým kupónem (úrokem), kde se výše kupónových plateb odvíjí od určité úrokové sazby, a dluhopisy s nulovým kupónem ("zero coupon bond" nebo "zero bond"), u nichž neexistují kupónové platby a místo toho jsou veškeré úroky splaceny spolu se jmenovitou hodnotou v době splatnosti dluhopisu. Dluhopisům s nulovým kupónem se také říká diskontované dluhopisy, protože o hodnotu úroků je snížen, neboli diskontován jejich emisní kurz.

Dluhopisy mohou mít různou podobu. Dluhopisy listinné mají fyzickou podobu a investor jimi fyzicky disponuje. Skládají se z pláště a kupónového archu. Dluhopisy zaknihované mají podobu záznamu a spolu se jménem jejich majitele jsou vedeny v registru cenných papírů.

Dluhopisy mohou mít také různou formu. Zatímco u dluhopisů na jméno mohou práva z nich plynoucí vykonávat ve vztahu k emitentovi pouze osoby, které jsou jako majitelé zapsány v seznamu vedeném emitentem, u dluhopisů na doručitele mohou práva spojená s dluhopisy vykonávat osoby, které je vlastní. Dluhopisy na jméno je možné převést na jinou osobu rubopisem a předáním, přičemž emitent může u listinných dluhopisů na jméno navíc omezit převoditelnost. Dluhopisy na doručitele je pak možné převést pouhým předáním.

Podle doby splatnosti se dluhopisy liší na krátkodobé se splatností 3,6 a 9 měsíců, střednědobé se splatností 1-10 let, a dlouhodobé se splatností nad 10 let. Krátkodobým státním a bankovním dluhopisům se říká pokladniční poukázky, krátkodobým podnikovým dluhopisům zase komerční papíry. Dlouhodobým dluhopisům se říká obligace. Dluhopisy, které mají neomezenou dobu splatnosti, se nazývají konsole.

Mezi dluhopisy existují také zvláštní typy, jako například sběrný dluhopis, což je listinný dluhopis, na jehož celkové jmenovité hodnotě se určitým počtem kusů podílí několik emitentů, konvertibilní (vyměnitelný) dluhopis, který dovoluje za určitých podmínek výměnu za akcie nebo za jiný dluhopis emitenta, opční dluhopis, s nímž je spojeno předkupní právo na akcie emitenta, nebo prioritní dluhopis, s nímž je spojeno právo na přednostní upisování akcií emitenta. Řadíme sem také takzvané "svlečené dluhopisy" ("stripped bonds", "STRIPS"), což jsou dluhopisy, které byly rozděleny na část představující jistinu a část představující kupónové platby; na obě části potom byly vydány samostatné dluhopisy, které se prodávají jako dluhopisy diskontované. Mezi zvláštní typy dluhopisů patří také zaměstnanecké dluhopisy, které vydávají podniky svým zaměstnancům.

Mezi dluhopisy patří také hypoteční zástavní listy a vkladové listy, o nichž je pojednáno v kapitole o spoření.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services