Riziko pod dozorem

Petr Fejtek | 14. 8. 2003 | 4 komentáře
Riziko pod dozorem
Rizika se většinou bojíme jako čert kříže. Jen málokdo si však uvědomuje, že investiční riziko je právě ten dar, díky kterému můžeme vydělávat.

Pokoušeli jsme se mapovat problém rizik a jejich vnímání lidmi jako potenciálními investory. Nezbývá tedy, než se s kolísavostí usmířit. Nejdříve vyhodnotíme odpovědi na dvě sady otázek z minulých článků (Jak vnímáme riziko a Psychika a logika investora). Vzpomínáte?
Při první situaci se volilo ze dvou možností pro obdržených 10 000 Kč: buď zaručený výnos dalších 5 000 korun, anebo poloviční šanci získat dalších 10 000 korun s polovičním rizikem nezískat už navíc nic.
Druhá situace byla podobná, jen se získáním 20 000 korun byla spojena volba buď jisté ztráty 5000 Kč, anebo poloviční šance ztratit 10 000 Kč s poloviční šancí neztratit nic.
Kdyby byly obě možnosti v obou situacích stejné emotivně, jako jsou stejné racionálně (pravděpodobnost celkového výnosu je i v druhých variantách vždy 15 000 korun), odpovědi by se v obou situacích pohybovaly okolo 50 %.
Protože však lidé vnímají situaci s výnosem jinak než situaci se ztrátou, odpovědělo "na jistotu" v první situaci 84 %, ale v druhé situaci jen 15 %. Z toho vyplývá, že lidé nemají rádi riziko, jde-li o výnos, ale riziko preferují, když čelí ztrátě. Ověřili jsme tedy experimentálně pokus izraelského psychologa Daniela Kahnemana, kterým zkoumal iracionalitu v ekonomickém jednání lidí a loni dostal Nobelovu cenu za ekonomii (dosáhli jsme dokonce ještě výraznějších rozdílů, než on).

Ale co s tím?

Zajímavé informace najdete také v naší Univerzitě

Vzpomínáte na jaro, kdy u nás zakolísaly fondy peněžního trhu? Tam investoři riziko absolutního poklesu neočekávali a také netolerovali: prodeje postižených fondů nejenže klesly, ale dokonce začal poměrně silný odliv. Něco podobného se nyní děje u dluhopisových fondů, když podílníky více než jednoprocentní pokles již silně znepokojil. Ale protože považují smíšené a akciové fondy za příliš rizikové, začínají se vracet "do náruče" peněžního trhu (na jaro už zapomněli) – čas již zacelil rány a otupil paměť. Podobně jako na obrázku v minulém článku.
Každý trh kolísá, jen některý víc a některý méně. Obecně vzato peněžní trh kolísá málo a maximálně v období měsíců, dluhopisy již jsou citlivější a ovládány situací a trendy úrokových sazeb. Proto kolísají i v období roků. A u akcií jsou známá i dvacetiletá "hubená" období, i když jsou jen extrémně výjimečná.

Barometr

Pohyby akciových trhů mapují jejich indexy. Nejstarší a nejznámější je americký Dow Jones Industrial Average (profil, názory) třicítky největších firem. V předešlém článku jsme viděli jeho vývoj za poslední půlstoletí, nyní se podívejme na výnosy (zisky a ztráty), které za toto období poskytoval (pro zjednodušení jen za kalendářní roky, ale při důkladné analýze se užívají data všech intervalů 365 dnů). Vidíme, že krátkodobý investor (spekulant), který investoval na jediný rok, mohl sice vydělat 44 %, ale také skoro 28 % tratit.
Z obrázku také názorně každý pochopí, proč se doporučuje do akcií investovat alespoň na pět let (modrá čára). Vidíte, nakolik jsou hodnoty méně rozkolísané? Nejlepší dosažitelný výnos se sice snížil na 25 % ročně, ale ani v tom nejhorším období ropného šoku nikdo netratil víc než pouhých 3,7 % p.a. A vezmeme-li desetiletá období (zelená čára), vidíme, že se křivka dále zploští, protože průměrný výnos se "naředí".

A tak je to se vším

Tento graf tedy názorně ukazuje nejen výnosnost, ale i míru kolísavosti, tzv. volatilitu. Určitou má přitom každý trh právě proto, že je trhem a efektivně vyhodnocuje situaci. Můžeme takový pohled uplatnit i na fondy? Jistě, známe-li jejich historii nebo investiční strategii, můžeme prozkoumat i jejich vlastnosti. Zahraniční fondy, které mají historii dostatečně dlouhou, takové vyhodnocení běžně publikují. Pro tuzemské fondy, které existují jen kratší dobu, můžeme s vysokou spolehlivostí použít modely.
Standardně se taková charakteristika ukazuje na grafech, ale je možno použít i tabulku.

V našem příkladu indexu Dow Jones Industrial Average za posledních 50 let by vypadaly takto:

doba investice nejnižší roční výnos nejvyšší roční výnos

1 rok

–28 %

+44 %

5 let

–4 %

+25 %

10 let

–2 %

+16 %

a ještě názorněji graficky:

.

Mohli bychom ještě navíc počítat pravděpodobnost, s jakou "spadneme" do určitého období, ale vždy půjde jen o pravděpodobnost, byť vysokou (i 95%), nikoli o jistotu. Absolutní jistota zkrátka na tento svět nepatří, s riziky žijeme na každém kroku a v každá vteřině. Jde jen o to rozumně vyhodnotit, jaká míra toho kterého je pro nás ještě snesitelná, s jakou ještě můžeme klidně spát a která nám navíc dává citelnou šanci (pravděpodobnost) úspěchu. Tedy výnosu.

Na grafu také vidíme, že i destiletá investice mohla být ztrátová, protože jde o akciový trh. Lépe bychom dopadli na dluhopisovém trhu. Na příkladu u nás největšího a nejoblíbenějšího dluhopisového fondu ISČS Sporobond (profil, názory) bychom viděli, že "rozptyl" se zužuje a zůstává v kladných číslech. To znamená, že během jeho pětileté existence nikdo neprodělal již ani při investici na jediný rok. Pro dvouletý  (doporučený) investiční horizont bychom pak viděli, že fond vynesl za libovolně zvolené dvouleté období nejméně +8,53 % a nejvíce +26,93 %.

Myslíte, že míru rizika, jaké unesete, je vhodné pojímat rozumem, anebo citem? Jaké máte zkušenosti s investováním, už jste zažili "řádný propad"? Jak jste situaci zvládali? Podělte se s ostatními o své názory! 

Informace o trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie či Podílové fondy!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-80
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

Index, Indexy, Investice, koruna, riziko, Volatilita

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Psychika a logika investora

12. 8. 2003 | Petr Fejtek

Psychika a logika investora

Se svými penězi, a tím spíše s úsporami, bychom měli zacházet rozumně, tedy racionálně. Je to však vůbec možné?

Jak vnímáme riziko

7. 8. 2003 | Petr Fejtek

Jak vnímáme riziko

Běžný člověk a tím spíše klient při jen vyslovení tohoto slova ihned zpozorní. Probudí v něm hrůzu a hlavou mu proběhnou pojmy: zloděj, úraz, povodeň, požár, tunel, krach, bankrot,... celý článek

Je hra na burze hazard?

13. 6. 2003 | Petr Fejtek

Je hra na burze hazard?

Ruleta nebo kostky jsou klasickou hazardní hrou. Ale co investování na burze? Liší se nějak od hazardu, nebo jde v principu o stejnou věc? Existuje tajný tip na rozbití banku na burze?... celý článek

Panepane, budeme si hrát!

5. 6. 2003 | Petr Fejtek

Panepane, budeme si hrát!

Medvídci od Kolína si hráli s fantazií, my lidé milujeme jiné hry, zejména hazard, dokonce i vyhazování peněz… Jen oficiálně hrajeme již se 70 miliardami, ze kterých prohráváme víc... celý článek

Partners Financial Services