Otevření účtu u amerického brokera

redakce Peníze.CZ | 22. 7. 2003

Samotný proces založení, respektive otevření účtu, u vybraného obchodníka není nic složitého. Je nutné vyplnit několik základních údajů jako jméno a příjmení, kontakt a několik údajů o vašich příjmech. Formuláře na založení účtu, které se zpravidla jmenují application forms, stačí jen vytisknout, podepsat a poslat poštou zpět do USA (v některých případech jako u IB se dokonce celý tento proces děje online, takže není nutné nikam nic posílat).

Součástí každého application kit pro cizince je také formulář ministerstva financí USA - W8BEN, který je nutné vyplnit kvůli zdanění příjmů z kapitálových investic na území majitele účtu (tzn. v našem případě je to na území České republiky). Důležitá věc, na kterou byste neměli zapomenout, je oznamovací povinnost vůči ČNB.

nezbytný formulář W8BEM

Jedná se o formulář (najdete ho zde), který musí vyplnit každý cizinec, který si založí účet u amerického obchodníka, protože se jedná o osvědčení statutu cizince pro účely srážky daně z výnosů z cenných papírů. Platnost formuláře je jeden rok, takže je nutné ho po roce obnovit. Podpisem toho formuláře stvrdíte, že případné příjmy z kapitálových investic zdaníte v České republice. Součástí formuláře jsou samozřejmě anglicky psané instrukce. Vyplnit tento formulář není nic složitého.

Zde je malý návod:
Část I. je věnována totožnosti majitele účtu a vyplníme ji takto:

  • řádek první - jméno a příjmení majitele účtu nebo název organizace (v případě, že účet není zřízen fyzickou osobu),
  • řádek druhý – v případě firemního účtu název země registrace firmy,
  • řádek třetí – zde je nutné zaškrtnout typ účtu (individual pro případ soukromé osoby, corporation v případě firmy),
  • řádek čtvrtý – je určen pro adresu trvalého bydliště (nebo sídla firmy), nelze zde uvést P.O. box,
  • řádek pátý – tento řádek se vyplňuje jen pro případ, že poštovní adresa je různá od řádku čtyři.

Více se v první části nevyplňuje.

Část II. se zaměřuje na uplatňování nároků vyplývajících ze smlouvy o dvojím zdanění (ČR ji s USA má). Vyplníme ji takto: řádek 9a – zde napíšeme "Czech Republic". Zbytek ve druhé části, tzn. 9b,9c,9d,9e nevyplňujeme, stejně tak vynecháme část III. V části IV. se na řádek podepíše buď přímo vlastník nebo jeho zplnomocněná osoba a pak již jen datum.

Daně

Při zdanění příjmů z prodeje cenných papírů je nutné rozlišit, zda se jedná o fyzickou či právnickou osobu. Zisk z prodeje cenných papírů u fyzických osob je předmětem daně z příjmů, jestliže doba mezi jejich nabytím a prodejem nepřesáhne 6 měsíců (§ 4 odst. 1 písm. w zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů). Sazbu daně určuje §16 zákona. V případě právnických osob neexistuje výjimka v délce nabytí a prodeje (§24 odst. 2 písm. r zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů) a sazbu daně určuje §21 zákona.

Náklady

Co se týče nákladů souvisejících s prodejem a nákupem cenných papírů, zákon říká, že lze uplatnit "i výdaje související s uskutečněním prodeje a platby za obchodování na trhu s cennými papíry při pořízení cenných papírů". V případě poplatků americkému obchodníkovi za zprostředkování obchodu, je lze uplatnit v plné výši. Avšak např. u výdajů na internetové spojení, v případě obchodování přes internet, je otázka jak stanovit poměr, kdy jsou poplatky za připojení výdajem na dosažení příjmu z prodeje cenných papírů a kdy jsou to výdaje "na osobní potřebu" a jakým způsobem tento poměr prokázat případné daňové kontrole. Řešením by mohlo být předložení výše telefonních poplatků v době, kdy plátce ještě neobchodoval a porovnat ho s obdobím, kdy obchoduje.

Oznamovací povinnost

Podle § 5/1/c) devizového zákona (najdete ho zde) se oznamovací povinnost nově plní i v případě jiných forem vkladů v zahraničí, což znamená, že v případě zasílaní peněz americkému brokerovi se jedná o jinou formu vkladu v zahraničí ve smyslu uvedeného paragrafu, jinými slovy oznamovací povinnost musí být plněna. Lhůty a způsob plnění upravuje vyhláška ČNB a MF č. 261/1995 Sb § 7 (najdete ji zde), podle které tuzemec plní oznamovací povinnost vyplněním tiskopisu OZP (ČNB) 7-04 (najdete ho zde) v těchto termínech: a) právnická osoba a fyzická osoba podnikatel za každé čtvrtletí do 20.kalendářního dne měsíce následujícího po skončení čtvrtletí, b) fyzická osoba, která není podnikatelem, za běžný rok do 20. ledna následujícího roku. Oznamovací povinnost je splněna doručením dvou stejnopisů vyplněného tiskopisu České národní bance, která potvrdí splnění oznamovací povinnosti na všech stejnopisech tiskopisu, z nichž jeden vrátí oznamovateli.

Závěr

Po vyplnění "applicaton kit" a W8BEN obdržíte identifikační číslo vašeho účtu (obvykle se nazývá account number), a pak již stačí jen poslat peníze. Při vyplňování platebního příkazu do zahraničí je třeba si dát pozor, abyste ho vyplnily bez diakritiky a především nezapomněli uvést vaše identifikační číslo (přesný návod, jak poslat peníze na váš učet, je skoro vždy podrobně popsán na www stránkách příslušného obchodníka). Po celé této proceduře již nezbývá než vám popřát hodně štěstí.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services