Akcie: Dobré zprávy rovná se pokles?

David Petráček | 21. 7. 2003
Akcie: Dobré zprávy rovná se pokles?
Investoři se z podivných důvodů řídili po většinu obchodního týdne heslem "prodávat při dobrých zprávách". Tento trend opustili pouze na začátku a na konci týdne.

Spojené státy

Akcie na amerických trzích zakončily první obchodní seanci nového týdne růstem. A to hned poté, co překvapivě dobré výsledky finančních gigantů Citigroup (profil, názory) a Bank of America (profil, názory) obnovily na Wall Streetu optimismus v to, že záplava výsledků prokáže procitání korporátní Ameriky z ekonomického oslabení. Jak největší finanční skupina na světě Citigroup, tak i třetí největší bankovní firma ve Spojených státech, Bank of America, překonaly svými výsledky za uplynulé čtvrtletí odhady analytiků. Společnost Merrill Lynch zvýšila investiční doporučení akcií polovodičového obra Intel Corp. (profil, názory), který oznamoval výsledky za 2. čtvrtletí.

V úterý akcie ztrácely. I když projev šéfa Fedu Alana Greenspana před Kongresem podpořil optimismus (Greenspan zdůraznil, že americké hospodářství začíná nabírat dech), dali investoři přednost vybírání zisků. Akciové trhy nepodpořilo ani očekávání dobrých výsledků firmy Intel, která zveřejnila své čtvrtletní výsledky po uzavření trhů. Motorola se sice dostala z červených čísel, varovala však, že třetí kvartál ještě neznamená růst odbytu. Přes 3 % ztratily akcie Boeing (profil, názory). Naopak v pozitivním teritoriu zakončily obchodování akcie makléřské společnosti Merrill Lynch po oznámeném zisku za druhé čtvrtletí letošního roku.

Indexy končily ve středu se ztrátou, i když bylo dost důvodů pro jejich růst. Intel hlásil lepší než očekávané výsledky. Jeho růst však nenásledovaly ostatní firmy z oboru, jak tomu bývá zvykem, a sám Intel tak nemohl udržet Nasdaq nad vodou. Dalšími pozitivními zprávami bylo zvýšení investičního doporučení na Merril Lynch od JP Morgan a na Whole Foods od Adams Harkness. Samotný JP Morgan hlásil dobré výsledky, ale akcie v duchu "prodávat při dobrých zprávách" klesly. Všechna významná odvětví v čele s polovodiči, biotechnologiemi, finančnictvím, farmacií se obchodovaly v červených číslech.

Oslabení přinesl i čtvrtek, když neuspokojivé výsledky obrů International Business Machines (profil, názory) a Nokia (profil, názory) zvýšily obavy ohledně oživení firemních zisků. IBM sice ziskem za druhé čtvrtletí splnila očekávání analytiků a potvrdila projekci zisku a tržeb pro fiskální rok 2003, zveřejněné výsledky firmy však nebyly natolik dobré, aby ospravedlnily dosavadní růst ceny akcií. Nokia reportovala slabší výsledky za druhé čtvrtletí a vydala varování, že oslabení dolaru naruší ve třetím čtvrtletí prodeje a zisky firmy v klíčové divizi mobilních telefonů. Oslaboval hlavně technologický sektor, ale také farmaceutický, maloobchodní a brokerský.

Závěr týdne začal pozitivně. Hlavním důvodem byla zpráva společnosti Microsoft (profil, názory), která při ohlášení výsledků zvýšila svůj ziskový výhled pro tento rok a za své fiskální 4. čtvrtletí ohlásila růst zisku. Investoři také se zájmem očekávali oznámení spotřebitelské důvěry dle University of Michigan za měsíc červenec, kdy se předpokládal růst na 91,0 z červnových 89,7.

Evropa

Také evropské trhy vstoupily do nového týdne růstem. Zájem byl o technologie, dařilo se také financím. Polovodičovému sektoru pomohlo zvýšení doporučení od Smith Barney Europe.
V úterý se ovšem akciovým trhům nedařilo. Přes dobré zprávy investoři raději realizovali zisky. Čtvrtletní výsledky holandské Philips (profil, názory) pak signalizovaly, že její hospodaření se opět nachází v černých číslech. S ní rostl zájem o výrobce počítačových čipů, německý Infineon (profil, názory) nebo ASML (profil, názory).
Během středečního obchodování evropské akcie klesaly. Slabé výsledky některých amerických společností, včetně automobilky Ford Motor (profil, názory), zvýšily obavy z toho, že by současnému oživení na akciových trzích mohl dojít dech.
Ve čtvrtek trhy výrazně oslabily. Negativní náladu vyvolala prognóza dalšího vývoje finské Nokie spolu s jejími čtvrtletními výsledky. O zlepšení sentimentu se odpoledne nepostarala ani IBM. Spolu s nimi pak padaly Alcatel (profil, názory), Ericsson a softwarové společnosti.
Na konci týdne trhy rostly podporovány čtvrteční zprávou Microsoftu a páteční zprávou Ericssonu (oznámila nižší než očekávanou ztrátu). Vliv druhé zprávy působí příznivě na celý telekomunikační sektor.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Ohlašování již nyní určuje vývoj trhů

14. 7. 2003 | David Petráček

Akcie: Ohlašování již nyní určuje vývoj trhů

Ohlašování hospodářských výsledků pomalu ještě ani nezačalo a investoři už nyní v očekávání budoucího vývoje určují trendy trhů. Přinášíme vám pravidelnou analýzu obchodování na kapitálových... celý článek

Akcie: makroinformace nepříznivě zasáhly trhy

7. 7. 2003 | David Petráček

Akcie: makroinformace nepříznivě zasáhly trhy

O znepříjemnění situace investorů se minulý týden postaraly některé zprávy z makrosféry v čele s informacemi z trhu práce. Doba rychlého růstu vzhůru je zatím pryč.

Akcie: Fed snížil sazbu, ale nestačilo to

30. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: Fed snížil sazbu, ale nestačilo to

Na 45-tileté minimum snížila americká centrální banka úrokovou sazbu, což však investoři neocenili a vzali tento krok jako málo razantní. Očekávaný růst se proto nekonal…

Akcie: makrozprávy vlévají investorům do žil optimismu

23. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: makrozprávy vlévají investorům do žil optimismu

V uplynulém týdnu bylo zveřejněno několik významných makroekonomických zpráv s pozitivním vývojem, které však občas zastínila nepříjemná informace z mikrosféry. Trh se proto pohyboval... celý článek

Akcie: nespokojení spotřebitelé

16. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: nespokojení spotřebitelé

Jak dala zpráva o vývoji spotřebitelské důvěry jasně najevo, spotřebitelé jsou znepokojeni růstem nezaměstnanosti a poklesem mezd, což zhoršuje jejich vyhlídky do budoucna.

Partners Financial Services