Okurková sezóna, anebo úroda?

Petr Fejtek | 14. 7. 2003
Okurková sezóna, anebo úroda?
Zemědělci si stěžují, že letošní slizeň bude nejhorší za celá desetiletí. Fondy zatím kvetou, ale úroda také možná potěší jen někoho.

Trh fondů je u nás poměrně stabilně rozdělen a podle toho také příliv klientů a jejich peněz pokračuje. Od jara se zájem zúžil prakticky jen na dluhopisové fondy, ale právě mezi nimi investoři již zaznamenávají citelnější výkyvy. Zatím na ně nezanevřeli (jak to udělali z jara na většinu fondů peněžního trhu), ale na definitivní závěry je ještě příliš brzo.

Druhý prázdninový týden zatím na okurkovou sezónu nevypadá, i když nejvyšší čisté prodeje vykazují pochopitelně fondy pro institucionální investory, což ale málokoho zajímá. 230 milionů ČSOB Výnosového (profil, názory) a téměř 300 milionů Citi Liquidity (profil, názory) snižuje jen odliv 125 milionů korun z IKS Dividendového (profil, názory).

Mezi fondy pro "obyčejné" lidi má již téměř vyhrazené stupně vítězů ISČS Sporobond (profil, názory), který si opět připsal dalších 162 milionů korun. Úspěšné však byly i další dluhopisové fondy: ŽB obligační (profil, názory) se může pochlubit přílivem 76 milionů a IKS Dluhopisový (profil, názory) inkasoval 53 milionů korun. Mezi fondy KBC (profil, názory), které prodává ve své síti ČSOB, tentokrát větší přízně dosáhl fond peněžního trhu Multicash CZK. Z velmi pěkného celkového čistého prodeje 268 milionů korun si také připsal plných 73 milionů zajištěný ČSOB Světový click+ 2(profil, názory). Jistě jste již využili možnosti porovnat údaje za fondy UNIS a KBC díky údajům poskytovaným ČSOB v jediné tabulce. Jen prodej fondu KBC Renta Slovakrenta (profil, názory) denominovaného ve slovenských korunách (profil, názory) u nás zatím mnoho investorů naoslovil.

U dluhopisových fondů se investoři zajímají téměř výhradně o roční výnos a stále si jen málo uvědomují, že jde o minulý roční výnos - to je názorné v naši tabulce výnosů jednotlivých kategorií fondů.
V uplynulém týdnu však již opět mnohé dluhopisové fondy ztratily nejen nějakou setinku, ale i dvě desetiny procenta. Za měsíční období se ztráty pohybují již kolem celého procenta. V tabulce deseti fondů s nejvyšším ročním výnosem se však situace značně mění: vítězná místa dobyly akciové a dynamické smíšené fondy - ostatně podívejme se i na týdenní výkonnosti. Jistě mnohého šokuje 18% výkon ISČS Sporotrendu (profil, názory) či nenápadný IKS balancovaný (profil, názory), který se blíží ke 14 procentům! 

Akciové trhy posledních týdnů dobývají zdánlivě ztracené pozice, a přestože vyhráno ještě zdaleka nemají, uvidíme, zda se naši investoři alespoň trochu nevybudí k odvážnějším investicím.

Asi již víte, že jsme k přehledu portfolií v profilech jednotlivých fondů jsme přidali také grafy. Podívejte se na profil vašeho fondu a pod záložkou portfolio přehledně uvidíte, kam váš fond investuje!

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké kolísání budou muset předvést dluhopisové fondy, aby na ně naši investoři zanevřeli? A nalákají alespoň některé z nich vysoké výkony akciových fondů? Podělte se s námi o své názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondová inventura po půl roce

7. 7. 2003 | Tomáš Prouza

Fondová inventura po půl roce

V anketě na počátku roku všichni šéfové investičních společností předpovídali poměrně výrazný růst. V půlce roku se ale zdá, že se již poměrně jasně vytvořila skupina vítězů a poražených.... celý článek

Fondy: dluhopisové žně na pokračování

30. 6. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: dluhopisové žně na pokračování

Naše centrální banka předběhla o měsíc očekávání trhu a poklesem sazeb dostaly naše dluhopisové fondy další šanci. Začnou totiž do očekávání započítávat další čtvrtprocentní snížení...... celý článek

Partners Financial Services