Okurková sezóna, anebo úroda?

Petr Fejtek | 14. 7. 2003
Okurková sezóna, anebo úroda?
Zemědělci si stěžují, že letošní slizeň bude nejhorší za celá desetiletí. Fondy zatím kvetou, ale úroda také možná potěší jen někoho.

Trh fondů je u nás poměrně stabilně rozdělen a podle toho také příliv klientů a jejich peněz pokračuje. Od jara se zájem zúžil prakticky jen na dluhopisové fondy, ale právě mezi nimi investoři již zaznamenávají citelnější výkyvy. Zatím na ně nezanevřeli (jak to udělali z jara na většinu fondů peněžního trhu), ale na definitivní závěry je ještě příliš brzo.

Druhý prázdninový týden zatím na okurkovou sezónu nevypadá, i když nejvyšší čisté prodeje vykazují pochopitelně fondy pro institucionální investory, což ale málokoho zajímá. 230 milionů ČSOB Výnosového (profil, názory) a téměř 300 milionů Citi Liquidity (profil, názory) snižuje jen odliv 125 milionů korun z IKS Dividendového (profil, názory).

Mezi fondy pro "obyčejné" lidi má již téměř vyhrazené stupně vítězů ISČS Sporobond (profil, názory), který si opět připsal dalších 162 milionů korun. Úspěšné však byly i další dluhopisové fondy: ŽB obligační (profil, názory) se může pochlubit přílivem 76 milionů a IKS Dluhopisový (profil, názory) inkasoval 53 milionů korun. Mezi fondy KBC (profil, názory), které prodává ve své síti ČSOB, tentokrát větší přízně dosáhl fond peněžního trhu Multicash CZK. Z velmi pěkného celkového čistého prodeje 268 milionů korun si také připsal plných 73 milionů zajištěný ČSOB Světový click+ 2(profil, názory). Jistě jste již využili možnosti porovnat údaje za fondy UNIS a KBC díky údajům poskytovaným ČSOB v jediné tabulce. Jen prodej fondu KBC Renta Slovakrenta (profil, názory) denominovaného ve slovenských korunách (profil, názory) u nás zatím mnoho investorů naoslovil.

U dluhopisových fondů se investoři zajímají téměř výhradně o roční výnos a stále si jen málo uvědomují, že jde o minulý roční výnos - to je názorné v naši tabulce výnosů jednotlivých kategorií fondů.
V uplynulém týdnu však již opět mnohé dluhopisové fondy ztratily nejen nějakou setinku, ale i dvě desetiny procenta. Za měsíční období se ztráty pohybují již kolem celého procenta. V tabulce deseti fondů s nejvyšším ročním výnosem se však situace značně mění: vítězná místa dobyly akciové a dynamické smíšené fondy - ostatně podívejme se i na týdenní výkonnosti. Jistě mnohého šokuje 18% výkon ISČS Sporotrendu (profil, názory) či nenápadný IKS balancovaný (profil, názory), který se blíží ke 14 procentům! 

Akciové trhy posledních týdnů dobývají zdánlivě ztracené pozice, a přestože vyhráno ještě zdaleka nemají, uvidíme, zda se naši investoři alespoň trochu nevybudí k odvážnějším investicím.

Asi již víte, že jsme k přehledu portfolií v profilech jednotlivých fondů jsme přidali také grafy. Podívejte se na profil vašeho fondu a pod záložkou portfolio přehledně uvidíte, kam váš fond investuje!

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké kolísání budou muset předvést dluhopisové fondy, aby na ně naši investoři zanevřeli? A nalákají alespoň některé z nich vysoké výkony akciových fondů? Podělte se s námi o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondová inventura po půl roce

7. 7. 2003 | Tomáš Prouza

Fondová inventura po půl roce

V anketě na počátku roku všichni šéfové investičních společností předpovídali poměrně výrazný růst. V půlce roku se ale zdá, že se již poměrně jasně vytvořila skupina vítězů a poražených.... celý článek

Fondy: dluhopisové žně na pokračování

30. 6. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: dluhopisové žně na pokračování

Naše centrální banka předběhla o měsíc očekávání trhu a poklesem sazeb dostaly naše dluhopisové fondy další šanci. Začnou totiž do očekávání započítávat další čtvrtprocentní snížení...... celý článek

Partners Financial Services