Akcie: makroinformace nepříznivě zasáhly trhy

David Petráček | 7. 7. 2003
Akcie: makroinformace nepříznivě zasáhly trhy
O znepříjemnění situace investorů se minulý týden postaraly některé zprávy z makrosféry v čele s informacemi z trhu práce. Doba rychlého růstu vzhůru je zatím pryč.

Spojené státy

Hlavní indexy amerických akciových trhů uzavřely pondělní obchodování a zároveň tak i měsíc červen a první pololetí letošního roku mírným poklesem, když většinu seance strávily kolísáním kolem neměnné hranice. I přesto vykázaly indexy v 2. Q velký růst. Obnovené obavy týkající se ocenění akcií, převážně v souvislosti s červnovým obdobím, kdy firmy vydávaly varování ohledně horších než předpokládaných čtvrtletních výsledků, zveřejněním červnového ISM Indexu a čtvrteční zprávou o situaci na americkém trhu práce v měsíci červnu, poskytly v posledních týdnech investorům patřičný důvod k vybírání zisků. Ti zaměřili svou pozornost na biotechnologie, aerolinie, výstavbu domů, bezdrátové telekomunikace a farmacii. Jednou z vlivných skupin, která si dokázala v pondělí udržet zisky, byly polovodiče.

Až překvapivě negativní ekonomická data zveřejněná na začátku dne měla v úterý za následek prudký propad amerických kapitálových trhů. Index nákupních manažerů ISM v průmyslu v červnu sice vzrostl na 49,8 bodu ve srovnání s květnovými 49,4 body, stále však zůstal pod hranicí 50 bodů, která signalizuje oživení ekonomiky. Index ISM také zaostal za očekáváním trhu, které činilo 51,0 bodu. V polovině obchodování však nastal obrat ve vývoji a nadprůměrný zájem o akcie technologického a finančního sektoru zcela změnily trend trhu, který si udržel do samotného konce obchodního dne. Finanční tituly pozitivně ovlivnilo zamítnutí žaloby proti společnosti Merrill Lynch (profil, názory) kvůli nadhodnocení některých akcií.

Ve středečním obchodním dni na amerických kapitálových trzích nastala nákupní horečka díky dobrým zprávám mamutích firem Microsoft (profil, názory), Intel (profil, názory) a Cisco (profil, názory). Analytici společnosti Merrill Lynch vylepšili hodnocení akcií Microsoftu na stupeň "buy" z "neutral" a následoval vzestup ceny o více než 2,5 %. Nové a lepší hodnocení obdržel také titul Cisco od analytiků Buckingham Research a akcie posílily o 3,5 %. Prakticky všechny sektory silně posílily až na letecký, těžařů zlata a ropy, na kterých se silný růst celého trhu nijak zvlášť neprojevil.

Poslední obchodní den uplynulého týdne se nesl ve znamení ústupu ze středečních závěrečných hodnot. Akciové trhy nepříznivě zasáhly aktuální zprávy z trhu práce - vyšší (6,4 %) než očekávaná (6,2 %) míra nezaměstnanosti spolu s růstem nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti přebily relativně pozitivní Index nákupních manažerů v oblasti služeb za červen (hodnota 60,6 bodů oproti očekávaným 55 bodům). Výrazný růst zaznamenala společnost Knight Trading Group (profil, názory), když oznámila dosažení dvojnásobného zisku oproti očekávání díky výraznému nárůstu objemu obchodů. Opačným směrem se pohybovaly akcie softwarového producenta Documentum (profil, názory), který oznámil snížený odhad tržeb. Oslabily také akcie telekomunikační společnosti AT&T (profil, názory) kvůli snížení ratingu závazků od Standard & Poor's.

V pátek se na trzích neobchodovalo kvůli oslavám Dnu nezávislosti.

Evropa

Evropské trhy vstoupily do nového týdne příjemným růstem. Výrazněji k němu napomohly především akcie evropských automobilek, které reagovaly na zvýšení investičního doporučení pro celý sektor od Merrill Lynch. V druhé polovině seance však trhy prudce poklesly a ukončily tak den v červených číslech. Evropské akciové indexy v úterý výrazně klesly, když slabé údaje o průmyslové aktivitě a stavebních výdajích v USA vyvolaly obavy ohledně oživení americké ekonomiky.

Akciové trhy si ve středu připsaly po celé Evropě zisky. Podporu pak trhy dostaly v odpoledních hodinách z růstu trhu amerického. Růst cen akcií zaznamenaly banky vedené švýcarskou CS Group. Připojily se počítačové firmy a výrobci automobilů. Evropské akciové trhy zakončily čtvrteční obchodování téměř beze změny. Mezi nejaktivnější a nejvlivnější patřily akcie Deutsche Telecom (profil, názory), L'Oreal a BP (profil, názory). V pátek dopoledne trhy při nízké aktivitě mírně klesaly. Výrazně si pohoršil sektor mikročipů, když francouzská firma Soitec varovala před čtvrtletním poklesem tržeb.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Fed snížil sazbu, ale nestačilo to

30. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: Fed snížil sazbu, ale nestačilo to

Na 45-tileté minimum snížila americká centrální banka úrokovou sazbu, což však investoři neocenili a vzali tento krok jako málo razantní. Očekávaný růst se proto nekonal…

Akcie: makrozprávy vlévají investorům do žil optimismu

23. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: makrozprávy vlévají investorům do žil optimismu

V uplynulém týdnu bylo zveřejněno několik významných makroekonomických zpráv s pozitivním vývojem, které však občas zastínila nepříjemná informace z mikrosféry. Trh se proto pohyboval... celý článek

Akcie: nespokojení spotřebitelé

16. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: nespokojení spotřebitelé

Jak dala zpráva o vývoji spotřebitelské důvěry jasně najevo, spotřebitelé jsou znepokojeni růstem nezaměstnanosti a poklesem mezd, což zhoršuje jejich vyhlídky do budoucna.

Akcie: Indexy prolomily letošní maxima

9. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: Indexy prolomily letošní maxima

V uplynulém týdnu převládal na trzích optimismus, který zastínil i negativní zprávy a táhl trhy vzhůru. Kde byl růst nejsilnější a jak dlouho bude pokračovat?

Akcie: dlouhodobý růst indexů

2. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: dlouhodobý růst indexů

Hlavní indexy akciových trhů od března přidaly více než deset procent. Technologický Nasdaq za posledních 11 měsíců dokonce narostl o pěkných 24 procent. Kam až trhy porostou?

Partners Financial Services