Peníze kvetou v každém věku

Petr Fejtek | rubrika: Když se řekne | 15. 7. 2003 | 5 komentářů
Peníze kvetou v každém věku
V různých obdobích života máme různé potřeby, zájmy a cíle. To se samozřejmě projevuje v našem finančním rozhodování. Připravili jsme pro vás seriál o výhodách a nevýhodách toho či onoho finančního produktu v jednotlivých etapách lidského života.
Televizní seriál o světovém ekonomickém vývoji konce 80. a počátku 90. let se vysílal pod názvem "Silnější než láska", protože byl vlastně o penězích. A tak jako láska údajně kvete v každém věku, proč by nemohly i peníze? Nehledě na to, že většinou beztak hospodaříme jako rodina.

Hospodaříme také samozřejmě v každém věku jinak, navíc volba konkrétního produktu a konkrétní finanční instituce je značně náhodná a závisí na mnoha faktorech. Nelze tedy udat bližší obecně platný přehled, protože potřeby každého člověka a každé rodiny jsou různé, stejně jako jejich finanční situace. Obecná doporučení nabourávají také některé empirické výzkumy ukazující, že dokonce starší lidé spoří větší část svého příjmu než mladí, zatímco jejich spotřeba klesá.

U nás pak zejména v posledních třech letech dochází k citelnému poklesu sklonu k úsporám. Čím je to dáno, je všeobecně známo: velmi rychle přijímáme konzumní model chování a téměř necítíme zodpovědnost ke svému stáří. Ale zejména neumíme své úspory zhodnocovat. Spoření považujeme za ztrátové a nejen že nemáme motivaci k šetření, ale dokonce to spíš ponouká k utrácení. Dokud úspory nevydělávají, je spoření skutečně nepříliš racionální.

Jak nakládat s penězi

V průběhu života se mění jak potřeby, tak cíle a zájmy. Každá životní etapa a často i situace bývá spojena s nějakým finančním rozhodováním. A jde o to, zvolit ne-li optimální, alespoň ne špatnou možnost. Hlavní je totiž neudělat chybu a nepřivolat na svou hlavu problémy, z nich plynou většinou ztráty.

Jediný produkt, s nímž nelze chybovat, je stavební spoření. Kdo nemá stavební spoření, nemá rozum. Unikátní nerizikový výnos, návazná možnost výhodného úvěru, v případě krajní nouze (ač musíme oželet státní podporu) lze vypovědět. Takový produkt na světě nenajdete, nemějme tedy jeho omezení vládě za zlé. A nikoli náhodou je zatím letošní rok rekordní – přestože smlouvy má uzavřeno přes 5,5 milionu lidí, ještě se najdou i někteří "opozdilci".

Ale co s ostatními finančními produkty? Které se hodí v mládí či studentům a které na dohled důchodovému věku? Ani zde neplatí jednoznačné knížecí rady. Nejprve je nutné si ujasnit své potřeby a cíle a teprve potom jim "na míru" vyhodnotit možnosti volby vhodných finančních produktů.

Zkusme si tedy vytipovat výhody i nebezpečí toho či onoho finančního produktu v obdobích jednotlivých etap lidského života.


1. období – Studium: 15 – 19 (26) let

Více informací najdete v sekci Studentská konta.

V této první životní etapě člověk teprve začíná rozhodovat o svých osobních financích. Je zpravidla ještě plně finančně závislý na rodičích, ale díky různým příležitostným výdělkům i kapesnému už přece jen většinou o svých penězích rozhoduje. Navíc si dnes většina vysokoškoláků přivydělává pravidelně.

Vhodné

Studenty, zejména vysokoškolské, si banky doslova předcházejí (budou z nich výborní klienti) a nabízejí jim studentské běžné účty s kontokorentním úvěrem. Těm schopnějším a zodpovědnějším lze doporučit i kreditní kartu, kde navíc mohou využívat výhodné bezúročné období. V mnohých situacích může být vhodný i nákup na splátky. Stavební spoření bývá zřízeno za zvýhodněných podmínek a nemít ho je hřích, byť třeba "jen" ve spolupráci s rodiči. Uvažovat by se mělo i o určitém rizikovém (úrazovém) pojištění.

Nevhodné

Z důvodů nízkých a často nepravidelných příjmů hrozí zadlužení a nesplácení úvěrů a splátek. Zcela nevýhodné jsou dlouhodobé spořící produkty typu penzijního připojištění a kapitálového životního pojištění. Ani pokoušení kapitálových trhů se nedoporučuje.

Nezapomněli jsme na něco? Máte jinou zkušenost či jiný nápad? Třeba někomu pomůžete při těžké volbě, podělte se s ostatními o své názory!

Dalším životním obdobím se budeme věnovat příště.

Zajímavé informace najdete 
také v naší Univerzitě.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Širé obzory dlouhých peněz

20. 6. 2003 | Petr Fejtek

Širé obzory dlouhých peněz

Jakmile máme nějaké peníze, které chceme nebo můžeme uložit na delší dobu, nemusíme se již ohlížet na likviditu. Volíme pak už jen na stupnici výnosu a kolísání: vyšší výnos za cenu... celý článek

Investice: střední horizont aneb nejtěžší rozhodnutí

12. 6. 2003 | Petr Fejtek

Investice: střední horizont aneb nejtěžší rozhodnutí

Chcete investovat na dva roky a nevíte, jak na to? Dva roky nejsou ani krátký, ani dlouhý horizont a všechny poučky platí tak nějak napůl. Co si tedy vybrat? Jak kdy a jak u koho. Své... celý článek

Krátké šance krátkých peněz

28. 5. 2003 | Petr Fejtek

Krátké šance krátkých peněz

Jak nejlépe naložit s penězi? Odpověď není právě jednoduchá. V našem seriálu věnovaném tomuto tématu zjistíte, jaké vlastně máte možnosti a jak byste při hospodaření s penězi měli postupovat.... celý článek

Partners Financial Services