Uč se, zaplatím ti!

Uč se, zaplatím ti!
Asi každý rodič si přeje, aby jeho potomek přinesl ze školy co nejlepší vysvědčení. A tak slíbí své ratolesti za pěkné známky peníze, panenku Barbie, počítačovou hru nebo třeba autodráhu. Někteří rodiče pozvou dítě za vysvědčení se samými jedničkami na zmrzlinový pohár, jiní koupí čtyřkaři za odměnu mobilní telefon.

Měli bychom školákům opravdu platit za hezké vysvědčení? "Není správné odměňovat za známky penězi," říká klinický psycholog Vladimír Pohl. Redukuje se totiž vztah otce a matky ke vzdělání dětí. Rodiče by měli svým potomkům spíše pomáhat při přípravě do školy, i když pro mnoho z nich není vůbec jednoduché doučovat dítě po večerech logaritmy nebo mu vysvětlovat podstatu fotosyntézy či Ohmův zákon. Neměli by se ale zříkat odpovědnosti slibováním finanční odměny za vysvědčení. Školáky nemusíme zahrnovat horami peněz ani drahými dárky, je však nutné, aby cítili, že za nimi někdo opravdu stojí a že jim v případě potřeby může pomoci a poradit.

Ani psycholožka Zuzana Nováková nedoporučuje platit školákům za dobré výsledky: "Pokud chtějí rodiče svého potomka odměnit za vynaložené úsilí, mohou mu udělat radost dárkem, který si přál, vzít ho na dlouho slibovaný výlet nebo mu splnit tajné přání."

Peníze ano, ale za známky raději ne

Řada rodičů namítá, že pokud dostanou děti za vysvědčení peníze, naučí se alespoň samostatně rozhodnout, jak je nejlépe utratit. Jestliže chcete, aby se váš potomek naučil hospodařit, měl by spíše dostávat pravidelné kapesné. Když dítě utratí vše hned za sladkosti nebo oblíbené časopisy, nebude mít koncem měsíce třeba na vstupné do kina, a tak si možná příště schová nějaké peníze na horší časy. Školáci se musí naučit hospodařit se svým kapesným podobně jako dospěláci s platem.

Své potomky bychom neměli odměňovat za vysvědčení penězi také proto, že všechny děti nejsou stejně nadané. Školák, který se doma vůbec nepřipravuje, může na konci roku přinést stejné vysvědčení jako váš Ládík, i když jste s ním skoro denně procvičovali odmocniny a vyjmenovaná slova. Některým dětem to prostě ve škole ani přes velkou snahu moc nejde. Ale nezoufejte, malý Einstein nebyl ve škole žádná hvězda a jak daleko to nakonec dotáhl.

Pepíček je lepší než ty!

"Ty máš čtverku? Vždyť Pepíček přinesl jedničku. Neříkej mi, že ses vzorečky kyselin nenaučil zase jenom ty!" křičí rozzlobený tatínek na svého syna. Podle psycholožky Zuzany Novákové bychom ale děti neměli vzájemně srovnávat, a to ani sourozence v rodině. Každý člověk je úplně jiný, někteří školáci mohou trpět poruchami učení. "Pokud chtějí rodiče své potomky alespoň trochu ovlivnit, mohou je nenápadně nasměrovat k nějakému pozitivnímu vzoru."

Jestliže se přece jen rozhodneme obdarovat dítě za školní výsledky penězi, kolik zaplatit za jedničku? Stovku, nebo rovnou dvě? Své potomky bychom neměli odměňovat za konkrétní známku, ale za dosažené pokroky. Takže pokud přijde domů s dvojkou čtyřkař, mají rodiče důvod k radosti. Stejná situace ale nejspíš zůstane bez povšimnutí v rodině, kde jsou dobré známky dítěte takřka pravidlem.

Je chytrá, má totiž samé jedničky

Školáci většinou nosí domů známky od jedničky do pětky. Pokud má dítě poruchu učení, je například dysnumerik nebo dyslektik, může být hodnoceno i na běžné základní škole slovně. Na waldorfských či na některých soukromých školách nemusí být vaše dítě známkováno vůbec, často se používá jen slovní hodnocení. Jaký systém je nejlepší? Názory na tuto problematiku nejsou jednotné.

Psycholog Vladimír Pohl preferuje slovní hodnocení dětí. "Známkování je jednodušší pro učitele a čitelnější pro rodiče, ale nemusí vystihovat skutečné schopnosti školáka." Naopak Zuzana Nováková považuje v dnešní době klasické známkování za nejobjektivnější způsob hodnocení, protože rodiče, školáci i učitelé jsou na něj zvyklí. "Myslím, že děti netrpí tím, že jsou hodnocené známkami. Až budou učitelé umět napsat kvalitní slovní hodnocení s jasně stanovenými kriterii, pak bude možné začít ve školách hodnotit i slovně." Dnes ale obsah slovního hodnocení závisí převážně na slohové zdatnosti vyučujících, kteří mohou na žáky někdy pohlížet velice subjektivně. Pro některé školáky je vysvědčení bez známek také méně motivující a učitelům samozřejmě přibude práce, místo jedné číslice musí napsat stránkovou esej.

Přečtěte si další článek o placení dětem za známky.

Myslíte, že je současný systém hodnocení dětí správný? Změnili byste ho nějak? Přejete si, aby byl váš potomek raději hodnocen slovně? Měly by se děti nějak odměňovat za docházku do školy? Dáváte dětem za vysvědčení peníze? Podělte se o svůj názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 6. 2003 13:03, TGP

Spíš bych to viděl na dárky, je to přece jenom osobnější a vyžaduje to víc přemýšlení o vlastním dítěti než peníze. Na druhou stranu je pravda, že od určitého věku je čím dál těžší odhadnout, jaký dárek si "ten náš puberťák" za vysvědčení přeje.

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 6. 2003 12:07, TGP

Proč ne - platit? Málokdo je tak naivní, aby si myslel, že dítě se bude učit pro sebe. U mě se jakýsi pocit zodpovědnosti zrodil až tak v 7. třídě (abych se dostal na střední školu). Určitě je lepší motivace pozitivní, než negativní. Navíc, vezmu-li v úvahu, že dítě by stejně mělo nějaké kapesné mít, tak proč mu je nedávat "za něco" místo "za nic". Když to vezmu z pohledu rodiče, určitě mu udělá radost, když jeho potomek nosí pěkné známky. Takže, místo toho, abych si dobrý pocit koupil např. tím, že dám 150 Kč (300 Kč pro dva, 500 i s popcornem) za lístek do kina, koupím si od dítěte pěkné známky :-) A to, že je to pro jeho dobro (a budoucnost), je vlastně jen jakýsi "kladný vedlejší účinek".

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

dítě, studium

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Platit dětem za vysvědčení? Proč ne!

31. 1. 2001 | Monika Brázdilová

Platit dětem za vysvědčení? Proč ne!

Již tento týden přinesou děti domů vysvědčení. Možná vás při jeho prohlížení napadne, co udělat pro to, aby výsledky byly příště lepší.

Partners Financial Services