Gambling s cizími penězi se nevyplácí

Gambling s cizími penězi se nevyplácí
Ostře sledovaný soud se dvěma dealery, kteří dokázali svého zaměstnavatele připravit o více než dvě miliardy, skončil pro gamblery na dealingu fiaskem. I přes usilovnou snahu hvězdných advokátů totiž jednoznačně rozhodl, že dealeři jsou za své činy zodpovědní.

Bondoví dealeři Jeff Czernek a Bohumil Stádník, kteří zatajovali a zkreslovali výsledky svých obchodů a opakovaně překračovali hranici povolených ztrát, se měli stát symbolem absolutní svobody dealerů při nakládání se svěřeným majetkem. "Mají-li dealeři pro banku vydělávat, musí mít i stejnou možnost prodělat," tvrdili jedním dechem obhájci obou dealerů, Tomáš Sokol a Oldřich Choděra. Oba právníci sice mají velký talent pootočit pravdu ve prospěch svých klientů (je to ostatně jejich práce), soud ale naštěstí jejich obhajobu nepřijal.

Pokud by soud souhlasil s na první pohled logickým argumentem, že má existovat rovnítko mezi tím, co může dealer vydělat a prodělat, nastal by konec asset managementu. Klienti totiž finančním institucím svěřují své peníze na základě tiché dohody, že pro ně zkusí vydělat co nejvíce - a v případě negativního vývoje omezí ztráty na minimum. Právě proto existuje na každém dealingu a u každého asset manažera velmi jasně stanovený systém povolených pozic, stop-loss limitů a dalších pravidel, které mají zamezit ohrožení peněz mateřské instituce a jejích klientů. Pokud by soud přijal argumenty pánů Sokola a Choděry a oba dealery osvobodil, řekl by tím jediné: vnitřní předpisy jsou jen cárem papíru a dealeři si mohou s penězi klientů dělat, cokoliv chtějí.

Vysoká cena za splnění plánu?

Víte, co všechno zahrnuje správa aktiv, neboli asset management? Vše vám vysvětlíme ve speciální sekci.

Oba dealeři u soudu také tvrdili, že museli podstupovat riziko, aby vydělali a splnili plán. Jenže i toto tvrzení je spíše účelové než praktické. Ano, bez rizika vydělat nelze, ale základem všech předpisů je pravidlo, že riziko nesmí být nepřiměřené a pokud na investici prodělávám, je potřeba ji zastavit a nikoli proti předpisům překračovat povolené limity v zoufalé snaze o výdělek a zakrytí původní ztráty.

Navíc plány zisku sice existují, jejich naplnění ale není otázkou života a smrti dealerů. Ano, pokud dealer nevydělá, přijde o bonusy, ale nikoli (jak se snažili u soudu naznačovat pánové obhájci) o veškerý příjem. I v případě neplnění plánu berou totiž dealeři plat, který je dost vysoký na to, aby nemuseli jít do zbytečného rizika v honbě za bonusy. Jenže peníze táhnou a pokušení dosáhnout na slíbené odměny může některé dealery nutit k porušování předpisů.

Já jsem Bůh, však uvidíte

Ještě větším lákadlem než bonusy je ale pro řadu dealerů snaha vybudovat si pověst excelentního tradera. O kvalitní lidi je totiž zájem vždy a ještě větší cenu má image v rámci traderské komunity. Právě snaha udělat si pověst zřejmě stála za podvodem obou odsouzených dealerů, kteří chtěli dokázat, jak skvěle se na trhu umí pohybovat. Je ale zvláštní, že zvolili cestu, která by ukázala porušování předpisů i v případě, že by místo prodělku 2,4 miliardy korun stejnou sumu vydělali. Dealeři se mezi sebou totiž velmi dobře znají a vědí o svých možnostech i limitech. Pokud by Czernek a Stádník podle svých plánů vydělávali stovky milionů, bylo by všem jasné, že se tak děje za hranicí pravidel. Jenže nesmírná touha po pověsti skvělého tradera je zaslepila natolik, že si neuvědomili ani tuto základní pravdu a nakonec skončili jako zoufalí gambleři, kteří si namlouvají, že štěstí se už přece musí otočit - a neváhají udělat cokoliv, aby si mohli ještě jednou vsadit.

Soud naštěstí pochopil, že dealer není gambler, slepě sázející na sudou či lichou, ale že to má být odborník, jednající v zájmu těch, jejichž peníze spravuje a řídící se pravidly svého zaměstnavatele. Možná je to špatná zpráva pro právníky Sokola a Choděru, kteří si na této kauze chtěli udělat jméno, ale banky i jejich klienti mohou po vynesení rozsudku spát o něco klidněji.

Co si myslíte o rozhodnuí soudu, obhajobě odsouzených a vůbec o dealingu? Jaké máte zkušenosti s překračováním limitů? Podělte se s námi o své názory!

Další informace o správě majetku najdete v sekcích Asset management a Brokeři, nezapomeňte ani na naši Univerzitu!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 54 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 7. 2003 12:47

Neobchoduji deriváty a hlavně jak jsem podotkl,nechtěl jsem zajít do podrobností.Nicméně to nemění nic na tom co jsem psal o naprosto fatálnm selhání nadřízených,žě?

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 7. 2003 16:22, AXA

Neberu Vám Váš názor, ale problém byl i u protistran. Zásadním způsobem překročily limity, které na ČSOB měly. Takže mají rovněž svůj podíl na rozsahu transakce.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (54 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

dealer, gambler, koruna, riziko, trader

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Burzovní spekulant: Daytrading je alternativou

19. 12. 2001 | Aleš Vávra

Burzovní spekulant: Daytrading je alternativou

"V současné době, kdy se americký kapitálový trh pohybuje v nejistém prostředí, z hlediska ekonomického i politického, je krátkodobé investování založené na denních spekulacích - tzv.... celý článek

Máte už svého brokera?

6. 8. 2001 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Máte už svého brokera?

Investování do akcií je často mylně považováno za snobskou záležitost pro horních deset tisíc. Každý, kdo má jen trochu peněz a času, může nakupovat cenné papíry. Do začátku je ale... celý článek

Partners Financial Services