Akcie: Fed snížil sazbu, ale nestačilo to

David Petráček | 30. 6. 2003
Akcie: Fed snížil sazbu, ale nestačilo to
Na 45-tileté minimum snížila americká centrální banka úrokovou sazbu, což však investoři neocenili a vzali tento krok jako málo razantní. Očekávaný růst se proto nekonal…

Spojené státy

Akcie na amerických trzích vymazaly v pondělní obchodní seanci značnou část svých zisků z poslední doby, když zneklidňující zprávy z korporátní oblasti naznačily, že určité vybírání zisků je na místě. Společnosti Tenet Healthcare (profil, názory), Avery Dennison (profil, názory) a Rohm & Haas (profil, názory) snížily své projekce zisku. Hlavním terčem výprodejů se staly vlivné skupiny, které vévodily růstům z poslední doby, přičemž největší pokles zaznamenaly akcie z finančního, technologického a biotechnologického sektoru. Posledně jmenovanou skupinu dostala pod tlak kritika na fúzi biotechnologických firem Biogen (profil, názory) a IDEC Pharmaceuticals (profil, názory).

Akcie na amerických trzích zahájily úterní obchodování růstem a po zbytek seance se obchodovaly víceméně na úrovni neměnného pásma. Slabým článkem byl index Nasdaq (profil, názory), když nejaktivnější titul zobchodovaný na této burze, Cisco Systems (profil, názory), byl zasažen snížením investičního ratingu firmou Soundview. Polovodičový index SOX byl pak zasažen varováním ohledně horších výsledků, které vydala firma Advanced Micro Devices (profil, názory). Dařilo se brokerům a bankám. Firmy Merrill Lynch (profil, názory) a Morgan Stanley (profil, názory) si polepšily po zvýšení doporučení od Prudential. Spotřebitelská důvěra za červen byla 83,5 oproti květnovým 83,6 a očekávaným 82,1. Pro někoho lepší výsledek, část investorů však očekávala lepší číslo.

Hlavní událostí kapitálových trhů USA bylo středeční zasedání FOMC a diskuse o snížení úroků. Ohlášení FEDu však ještě ráno předcházela důležitá makroekonomická data. Hůře než očekávané dopadly objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. Trh očekával růst 1 %, skutečností byl pokles 0,3 %. Indexy však šly po otevření nahoru a zisky si držely do odpoledních hodin díky rekordním datům ze stavebnictví. Prodej existujících i nových domů již po několikáté překonal očekávání. Odpoledne oznámil Fed snížení sazby o 25 bps. Investoři hodnotili uvedený krok jako málo razantní a trhy poklesly. Propad podpořil i následný komentář Fedu, který naznačil, že ekonomika stále ještě nevykazuje soběstačný růst.

Po slabším začátku čtvrtečního obchodního dne přišlo na řadu rallye a akcie posilovaly. Dařilo se zejména Nasdaqu (profil, názory). Základem pro růst byl propad akcií ke konci středečního obchodování a investoři využili nízkých cen. Tahouny indexů byly technologie a biotechnologie, na NYSE se k nim přidaly finančnictví a farmacie. Nemalý vliv měla úprava portfolií na konci čtvrtletí. Investoři také vyhodnotili středeční zasedání FEDu a snížení úroků jako pozitivní pro trh. Dle zveřejněných dat ze zaměstnanosti klesl počet nových žadatelů o podporu v uplynulém týdnu o 22 000 na 405 000. Očekávala se hodnota 415 000.

Páteční obchodování začalo smíšeně, když Nasdaq (profil, názory) rostl, zatímco DJIA (profil, názory) se pohyboval v červených číslech. Index byl zasažen zprávou od společnosti Nike (profil, názory), která oznámila čtvrtletní zisk mírně pod očekáváním. Merrill Lynch downgradovala výrobce léčiv Eli Lilly (profil, názory) díky dosažení cílové ceny. Společnost navíc vyjádřila obavy o naplnění očekávání prodeje léku Zephyr v roce 2004. Z makroekonomických zpráv byly k dispozici aktuální čísla o osobním příjmu a spotřebě za květen. Zatímco růst příjmu o 0,3 % byl v souladu s očekáváním, osobní spotřeba vzrostla jen o 0,1 % (očekávalo se 0,2 %). Výsledek Spotřebitelské důvěry za červen dle University of Michigan se zvýšil na hodnotu 89,7 (očekávalo se 87,8).

Evropa

Vysoké ztráty si v pondělí připsaly evropské trhy díky pesimismu na US trzích. Nedařilo se akciím z potravinářské oblasti poté, co společnosti Heineken a Unilever (profil, názory) oznámily, že prodeje za 2.Q nedosáhnou očekávaných hodnot. Propadly také finanční tituly. Evropský akciový trh v úterý mírně oslabil. Na trhu převládaly obavy ze slabých firemních hospodářských výsledků. V poklesu pokračovaly pivovary. Růst zaznamenala německá burza, dařilo se Deutsche Telekom (profil, názory). Evropské akciové trhy byly ve středu před zasedáním Fedu nervózní a v průběhu dne většinou klesaly. Nakonec však většina indexů ztráty korigovala a připsala si přírůstky. Příčinou byla, mimo jiné, i příznivá data z Velké Británie nebo Německa (např. index IFO vzrostl z 87,6 bodů na 88,8 (předpoklad 88 bodů).

Evropské trhy ve čtvrtek mírně klesly. Propad zaznamenaly pojišťovny, když Merrill Lynch snížil cílovou cenu pojišťovny Generali. Silně oslabily akcie výrobce počítačů Bull, francouzská vláda mu odmítá finanční garance. Z oslabení eura (profil, názory) však profitovali výrobci automobilů, kterým se zlepšila pozice na zahraničních trzích. Evropské trhy v pátek v úvodu klesly a po otevření trhů v USA našly cestu do kladného teritoria. Mírně ztrácela společnost Adidas-Solomon kvůli zprávě od společnosti Nike (profil, názory). Downgrade od společnosti Citigroup obdržela HVB. Blízko dohodě s odboráři je společnost BMW.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: makrozprávy vlévají investorům do žil optimismu

23. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: makrozprávy vlévají investorům do žil optimismu

V uplynulém týdnu bylo zveřejněno několik významných makroekonomických zpráv s pozitivním vývojem, které však občas zastínila nepříjemná informace z mikrosféry. Trh se proto pohyboval... celý článek

Akcie: nespokojení spotřebitelé

16. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: nespokojení spotřebitelé

Jak dala zpráva o vývoji spotřebitelské důvěry jasně najevo, spotřebitelé jsou znepokojeni růstem nezaměstnanosti a poklesem mezd, což zhoršuje jejich vyhlídky do budoucna.

Akcie: Indexy prolomily letošní maxima

9. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: Indexy prolomily letošní maxima

V uplynulém týdnu převládal na trzích optimismus, který zastínil i negativní zprávy a táhl trhy vzhůru. Kde byl růst nejsilnější a jak dlouho bude pokračovat?

Akcie: dlouhodobý růst indexů

2. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: dlouhodobý růst indexů

Hlavní indexy akciových trhů od března přidaly více než deset procent. Technologický Nasdaq za posledních 11 měsíců dokonce narostl o pěkných 24 procent. Kam až trhy porostou?

Akcie: slabý dolar straší trhy

26. 5. 2003 | David Petráček

Akcie: slabý dolar straší trhy

Série geopolitických zpráv a vybírání zisků ovlivňovaly obchodování po celý týden. Hlavním strašákem všech světových trhů se však stal oslabující dolar vůči euru.

Partners Financial Services