Fondy: dluhopisy padají, ale přesto táhnou

Fondy: dluhopisy padají, ale přesto táhnou
I když výkonnost dluhopisových fondů klesá a ty, které investují mimo ČR, utrpěly docela velký šok, prodej postavený na minulé výkonnosti funguje velmi dobře a peníze přitékají i před prázdninami.

Je to opravdu zvláštní, ale v polovině června bývalo zvykem, že si lidé peníze z fondů spíše vybírali a vyráželi na dovolené. Letos se ale zdá, že propad nebude tak velký. Svou roli jistě hraje i to, že se lidé učí nenechávat velké částky v bance a raději použijí tyto peníze (či si poměrně levně půjčí) než aby vybírali peníze z fondů, kde mají šanci alespoň nějakou tu desetinku vydělat. Hlavním důvodem je ale spíše poměrně masivní masáž reklamou i přímými prodejci, postavená (hlavně u dealerských sítí) na minulé výkonnosti dluhopisových fondů.

Roční historické výkonnosti dluhopisových fondů vypadají na pozadí jednoprocentního úroku termínovaných vkladů nebo dvou procent Oranžového konta ING (profil, názory) opravdu impozantně. Průměrný roční výnos dluhopisových fondů totiž stále činí přes šest procent (a podíváte-li se na naši tabulku výnosu jednotlivých kategorií fondů, uvidíte, jak silný argument oněch šest procent je ve srovnání se dvěma procenty fondů peněžního trhu či s desetiprocentní ztrátou fondů akciových.

Výborně si historicky stojí i jednotlivé dluhopisové fondy. V tabulce deseti fondů s nejvyšším ročním výnosem jich najdete šest. Nejlépe si s téměř deseti procenty stojí ČP Invest Fond korporátních dluhopisů (OFCPIKDL), následovaný CitiBond Czech Fund (profil, názory) s necelými devíti procenty. Přes osm procent vydělaly také Bondinvest (profil, názory) a Sporobond (profil, názory), který vzhledem k masivnímu přílivu peněz minulý týden přerost IKS Peněžní trh (profil, názory) a stal se tak druhým největším českým fondem. Přes sedm procent vydělaly také 1.IN dluhopisový (profil, názory) a IKS Dluhopisový (profil, názory).

Naopak v ročním přehledu nejvýnosnějších fondů oproti původním očekáváním chybí Trendbond (profil, názory) a IKS Plus bondový (profil, názory), které vzhledem k investicím do polských a maďarských dluhopisů měly přinášet vyšší výnosy než fondy investující pouze do dluhopisů českých. Teorie o vyšších výnosech těchto dluhopisů oproti českým sice platí, ale tyto dva fondy se potýkají s problémem, se kterým se původně příliš nepočítalo - s výrazným kolísáním polského zlotého (profil, názory) a maďarského forintu (profil, názory). Při spouštění fondů se počítalo s tím, že se středoevropské měny vůči sobě nebudou příliš pohybovat, tento předpoklad se ale nenaplnil. Fondy jsou tak sice volatilnější, ale v delším horizontu by měly naplnit to, co jejich tvůrci slibovali.

Velmi zajímavé by také mohlo být Slovensko, kde se úspěšně rozjíždějí reformy veřejných financí (o slovenské reformě penzijního systému se můžete dočíst v článku Kolik bude stát důchod?; více se dozvíte v připravovaném rozhovoru se slovenským ministrem práce, sociálních věcí a rodiny Ľudovítem Kaníkem). KBC (profil, názory) na lepšící se obraz Slovenska zareagovala vytvořením speciálního slovenského fondu KBC Renta Slovakrenta (profil, názory) denominovaného ve slovenských korunách (profil, názory). Během nedávno ukončeného upisovacího období fond přilákal 105 milionů slovenských korun (především na Slovensku, ale zájem o něj byl také v Čechách).

KBC se ostatně na českém trhu daří standardně dobře. Pro lepší přehlednost a srovnání jsme objemy prodejů a odkupů (které ČSOB/KBC poskytuje každý týden jako jediný distributor zahraničních fondů) přidali do našich týdenních statistik, takže si nyní můžete v jedné tabulce srovnat objemy prodejů českých fondů a fondů KBC.

Jak ostatně ukazuje aktuální statistika, nestojí si KBC nijak špatně. Celkové statistiky českých fondů (mínus 290 milionů korun) jako obvykle mění institucionální fondy, zejména odliv 425 milionů korun z ČSOB Výnosového (profil, názory).Tabulka fondů s nejvyššími čistými prodeji pak potvrzuje výše zmíněný příklon k dluhopisovým fondům, které obsadily první tři místa žebříčku. Rychle rostoucí Sporobond (profil, názory) přilákal 195 milionů korun, zatímco jeho konkurent IKS Dluhopisový (profil, názory) "jen" 48 milionů a reklamou podporovaný Trendbond (profil, názory) přitáhl 29 milionů. Překvapením je čtvrté místo a 21 milionů v IKS fondu fondů (profil, názory) a velmi dobrým výsledkem je i deset milionů Fondu korporátních dluhopisů ČP Investu (profil, názory, koupit). Peníze naopak utíkaly především ze smíšených fondů, poměrně výrazné výběry (čistý odliv 29 milionů) postihly také Sporoinvest (profil, názory), který přestaly pobočky České spořitelny (profil, názory) doporučovat na úkor Sporobondu a ESPA Českého fondu peněžního trhu (profil, názory).

Novinka: k přehledu portfolií v profilech jednotlivých fondů jsme přidali také grafy. Podívejte se na profil vašeho fondu a pod záložkou portfolio přehledně uvidíte, kam váš fond investuje!

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Investovali jste do KBC Slovakrenty? Dáváte přednost "národním" dluhopisovým fondům nebo preferujete mixy jako je Trendbond a IKS Plus bondový? Nebo nemá cenu do dluhopisů investovat vůbec? Podělte se s námi o své názory!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 6. 2003 18:43, CSrypatschek

...je to mlžení České spořitelny : nic se tam nezměnilo i v tom jejich ISČS, jen a jen k horšímu ! Ten relativně starý případ už ale nešlo držet informačně pod pokličkou, tak se jen odpustilo trochu víc páry a s výmluvou, kterou jsem si s velkou radostí přečetl přepapouškovanou jistě od té spořitelní Švarcky s čarným svědomím, viz výše a též, tuším, že i minulý nebo předminulý týden.

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 6. 2003 9:45, TGP

Je a není. Výnosy fondů peněžního trhu jsou tak nízké, že hraje roli každá desetina navíc - a tu právě může fond registrovaný v zahraničí vzhledem k nulové dani získat a vydělat tak o pár haléřů víc. V době, kdy má fond peněžního trhu šanci tak na dvě procenta p.a. je to hodně důležité.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: chudáci portfolio manažeři…

16. 6. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: chudáci portfolio manažeři…

Být portfolio manažerem je velmi výnosná práce, ale postupně se nad ní stahují mračna. Doby přemrštěných bonusů jsou již dávno pryč a časem bude ještě hůř. Nejvyšší čas, aby někteří... celý článek

Fondy: bude Slovensko všelék?

9. 6. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: bude Slovensko všelék?

Nejen že by se na Slovensko mohly přesunout české fondy a Slovensko by mohlo hrát roli středoevropského Lucemburska, ale odtéct by tam mohly také peníze z českých dluhopisových fondů.... celý článek

Fondy před emigrací

2. 6. 2003 | Petr Fejtek

Fondy před emigrací

Hrozivé dvě miliardy se za pouhý týden vypařily z našich fondů. Ale žádný tunel – to jen speciální "výnosové" fondy pro institucionální investory své obvykle velké přírůstky vystřídaly... celý článek

Fondy: konec Sporoinvestu v Čechách

26. 5. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: konec Sporoinvestu v Čechách

Ještě před rokem byl Sporoinvest supermagnetem, přitahujícím stovky milionů korun týdně. Dnes po něm neštěkne ani pes. Klienti zatím houfně přecházejí k dluhopisům, kam ale půjdou,... celý článek

Fondy: další divný týden

19. 5. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: další divný týden

Ani uplynulý týden nepřinesl jasno do nálad našich investorů. Do fondů nosí peněz jen poskrovnu, a tak asi nejzajímavější událostí je chystané "sestěhování" fondů První investiční do... celý článek

Partners Financial Services