Většinu trhu představují velké obchody

Petr Vykoukal | 27. 6. 2003
Většinu trhu představují velké obchody
Pořizování nemovitostí na leasing je v českých podmínkách spíše výjimečné. Proč tomu tak je a jak vlastně vypadá tento specifický trh si můžete přečíst v našem článku.

Leasing nemovitostí představoval vloni necelou desetinu všech leasingových obchodů (celkové leasingové obchody byly asi 100 miliard korun), což bylo o polovinu více než v předešlém roce. Výsledky minulých let jsou však poznamenány silnou fluktuací, neboť řada transakcí probíhá déle než rok a pak hodně záleží na okamžiku, kdy se je podaří dokončit. O tom, že právě tento faktor rozhodl o loňských výsledcích, svědčí slova předsedy Asociace leasingových společností Vratislava Válka: "Ještě na začátku prosince jsme očekávali, že leasing nemovitostí bude na podobné úrovni jako předloni, nakonec se však ještě během prosince uskutečnily dva velké obchody a výsledek byl podstatně jiný."
Oproti sousedním zemím ale leasing nemovitostí v Česku stále zaostává. Zatímco u nás představuje asi devět procent všech leasingových transakcí, v sousedním Rakousku či Německu podle Aloise Lannegera, ředitele Raiffeisen Leasing Real Estate, představují nemovitosti 30, resp. 25 procent objemů leasingových obchodů. V obou zemích přitom platí srovnatelná legislativa jako u nás. Například v Itálii, kde je pořízení nemovitosti na leasing spojeno s daňovými výhodami, je podíl těchto transakcí na celkovém leasingovém objemu ještě vyšší.

Hypermarkety vedou

Zdaleka převažující (58%) podíl na obchodech uskutečněných v loňském roce mají obchodní prostory – především hypermarkety a nákupní centra. Druhý největší objem, jednu třetinu, představovaly průmyslové budovy – výrobní, skladové a logistické objekty. Na ostatní typy transakcí zbyl jen zanedbatelný podíl. Kromě výše zmíněných segmentů se ale do leasingu nemovitostí v Evropě prosazují i administrativní budovy, které loni představovaly 28 procent všech transakcí, u nás to bylo pouhých 1,9 procenta. Špičkové kancelářské budovy, které jsou pro leasing vhodné, se v podstatě staví jen v Praze. Navíc vzhledem ke špatné situaci na realitním trhu s kancelářskými prostorami – mnoho nově vystavěných (zrekonstruovaných) budov je prázdných – není příliš možností pro leasing. A podle slov Aloise Lannegera řadu těchto příležitostí financují nemovitostní fondy a berou tak příležitosti, které by mohly být financovány leasingem.

Cesta ke splnění maastrichtských kritérií

Další u nás zatím nerozvinutou oblastí nemovitostního leasingu jsou služby obcím. Transakce financované leasingem se totiž neprojevují v jejich výkazech jako dluh, a tak umožňují financovat výstavbu infrastruktury, která by nebyla s ohledem na Maastrichtská kritéria ufinancovatelná, protože by mohla růstem zadlužení vést k jejich nedodržení. Právě tento faktor přispívá podle Lannegera k tomu, že v sousedním Rakousku je tento typ transakcí velmi častý. Už i u nás se ale objevují první vlaštovky. Město Most potřebovalo vybudovat nové veřejné osvětlení, našlo si tedy dodavatele – společnost Siemens, kromě toho však bylo třeba zajistit dlouhodobé financování. Nejvhodnějším řešením se nakonec stal leasing (důvodem v tomto případě ale nebyla Maastrichtská kritéria jako spíše obecný nedostatek možností dlouhodobého financování podobné investice).

Pořizovali jste někdy nemovitost na leasing? Myslíte, že je dobře, když jej obce využívají k ukrývání dluhů? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Více informací o leasingu můžete najít v příslušných sekcích - Leasing pro občany, pro podniky a operativní leasing.

Psáno pro časopis The Prague Tribune.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Operativní konkurence houstne

1. 7. 2003 | Petr Vykoukal

Operativní konkurence houstne

Leasing se u nás zatím vžil spíše jako nástoj k získání auta (či čehokoliv jiného) do vlastnictví. Operativní leasing se tak díky tomu, že takovou možnost nenabízí držel zatím v pozadí.... celý článek

Malým český trh nepřeje

18. 6. 2003 | Petr Vykoukal

Malým český trh nepřeje

Na počátku devadesátých let působily v České republice stovky leasingových společností, dnes jich je jen zlomek. Za tímto poklesem nestojí jen konsolidace či nepřízeň klientů, ale hlavně... celý článek

A roste a roste a roste...

16. 6. 2003 | Petr Vykoukal

A roste a roste a roste...

Ačkoliv je českému leasingovému trhu již dlouho předpovídáno nasycení, stále se k němu ne a ne přiblížit. A letošní první čtvrtletí naznačuje, že loňský malý růst se zatím nestal pravidlem. celý článek

Partners Financial Services