Bez Peněz na brigádu nelez!

Bez Peněz na brigádu nelez!
Prázdniny se kvapem blíží a s nimi také studentské brigády. Jaký úvazek se studentům a jejich zaměstnavatelům nejvíce vyplatí? Kdo a kdy nemusí platit sociální a zdravotní pojištění? Proč podat daňové přiznání? Přinášíme srovnání různých druhů smluv.

Každý student, který si chce v létě vydělat, má tak jako ostatní nejméně čtyři právní možnosti. Může podepsat dohodu o pracovní činnosti, dohodu o provedení práce, nechat se zaměstnat na hlavní pracovní poměr (byť zkrácený), případně pobírat autorský honorář. Odlišnost je pouze ve výpočtu čisté mzdy studentů, ti totiž mohou využít více odčitatelných položek. Jaké výhody a nevýhody přináší každá z těchto variant, můžete posoudit vy sami.

Jak neplatit zdravotní ani sociální

Nejčastější formou bývají dohody – dohoda o pracovní činnosti a dohoda o provedení práce. Nejjednodušší a nejvýnosnější pro pracovníka i pro jeho zaměstnavatele je dohoda o provedení práce (dále DPP). Uzavírá se na dobu určitou a jejím předmětem je provedení konkrétního jednorázového úkolu (odtud její název). Úkolem může být v podstatě cokoli legálního – od umytí hotelových oken po napsání složitého počítačového programu. DPP je ale omezena počtem hodin, které na ni může "dohodář" odpracovat. Práci totiž musí stihnout v ročním limitu 100 hodin. Uzavře-li DPP na dobu kratší, například 60 hodin, může letos podepsat ještě další takové dohody (např. na 10 a 30 hodin). Součet hodin na všech uzavřených DPP ale nesmí překročit 100 hodin v jednom roce.

Proč je DPP nejvýhodnější? Pracovník ani zaměstnavatel z takového úvazku neplatí sociální ani zdravotní pojištění. Odměna, která je většinou splatná až po dokončení úkolu, se tedy "pouze" daní. Pokud student podepíše prohlášení k dani z příjmu ze závislé činnosti a doloží potvrzení o studiu, nárokuje hned dvě odčitatelné položky – 3 170 korun měsíčně "na poplatníka" a 950 korun měsíčně "na studenta". Z hrubého výdělku tedy student odečte 4 120 korun a z takto vypočtené částky (zaokrouhlené na stovky nahoru) za něj zaměstnavatel odvede 15procentní daň. (Blíže o odčitatelných položkách v článku Daňový silvestr už klepe na trezor a v tabulce dále.)

Vyšší odvody, ale dlouhodobá smlouva

Práce, která nesplňuje charakter jednorázového úkolu (například opakovaný úklid kanceláří či administrace počítačové sítě), se sjednává na dohodu o pracovní činnosti (dále DPČ). Většinou se uzavírá na poloviční úvazek (20 hodin týdně), ale časté jsou i úvazky vyšší. Domluvený počet hodin ovšem nesmí překročit 40 týdně, pak už by totiž šlo o hlavní pracovní poměr. Pokud plánujete výdělek i při studiu, právě tato dohoda pro vás bude výhodnější. Zakládá totiž dlouhodobější pracovní úvazek. DPČ se podepisuje zejména na dobu určitou, často do konce roku.

Zdravotní pojištění se u tohoto typu kontraktu odvádí z hrubé mzdy vyšší než 400 korun, kterou pracovník získal za práci trvající déle než sedm dní. Student zde může uplatnit další výhodu: základ (hrubou mzdu) pro výpočet zdravotního pojištění si každý měsíc snižuje o 3 458 korun, protože za něj odvádí zdravotní pojištění také stát. Z takto upraveného základu pak zaplatí 4,5 procenta. Úleva ovšem neplatí pro pojištění sociální, 8 procent odvádí z celého hrubého platu. Částky za pracovníka vypočítá i odvede zaměstnavatel. Ten platí z DPČ stejná procenta jako u standardního pracovního poměru. (Více o konstrukci zdravotního a sociálního pojištění se dozvíte v článcích Zaplacením daně povinnosti ani zdaleka nekončí a Rozbijme prasátka do třetice.)

Daň z příjmu se počítá obdobně jako u DPP, základ daně je ovšem navíc snížen o odvody zdravotního a sociálního pojištění.

Rozdíly mezi výdělkem na DPP a DPČ znázorňuje tabulka:

Rozdíl v v čistých příjmech a odvodech u DPP a DPČ*
Položka
60 Kč/hod
80 Kč/hod
100 Kč/hod
DPP
DPČ
DPP
DPČ
DPP
DPČ
A. HRUBÝ PŘÍJEM

4 800

4 800

6 400

6 400

8 000

8 000

B. Odpočet ZP1) "na studenta"

-

3 458

-

3 458

-

3 458

C. Základ pro výpočet ZP 2)

-

1 342

-

2 942

-

4 542

D. Základ pro výpočet SP 3)

-

4 800

-

6 400

-

8 000

E. ODVOD NA ZP

-

61

-

133

-

205

F. ODVOD NA SP

-

384

-

512

-

640

G. Odpočet daně "na poplatníka"

3 170

3 170

3 170

3 170

3 170

3 170

H. Odpočet daně "na studenta"

950

950

950

950

950

950

I. Základ pro výpočet daně 4)

700

300

2 300

1 700

3 900

3 100

J. DAŇ 5)

105

45

345

255

255

465

K. ČISTÝ PŘÍJEM 6)

4 695

4 310

6 055

5 500

7 415

6 690


Vysvětlivky:*) dohody o provedení práce (DPP) a pracovní činnosti (DPČ)
1) zdravotní pojištění, 2) C. = A. - B. 3) sociální pojištění, 4) I. = A. - (B + C),
zaokrouhleno na stovky nahoru,
5) J. = I. x 15 %, 5) K. = A. - E. - F. - J.


Zdroj: Peníze.CZ

Chcete-li dostávat stravenky, plavenky, příspěvky na masáže, vitamíny a podobně, podepište smlouvu na hlavní pracovní poměr. Je-li to moc, můžete se dohodnout na zkráceném úvazku (například 20 hodin týdně). Plat budete dostávat tentýž jako v případě DPČ a navíc získáte standardní zaměstnanecké výhody a benefity, které firma nabízí. Zejména u větších podniků to nejsou opomenutelné "kousky". Zadarmo ale ani kuře nehrabe, takže i zde čeká záludnost. Máte sice nárok na právem garantovanou placenou dovolenou, ale během prvních dvou měsíců, a tedy prázdnin, s ní nepočítejte. Ze zákona máte po takové době nárok pouze na jednu dvanáctinu celkové roční dovolené, tedy necelé dva dny. Navíc, jenom na období prázdnin vás nikdo "naplno" nezaměstná. Leda byste svému zaměstnavateli slíbili dlouhodobý úvazek, a pak uplatnili zákonnou tříměsíční zkušební dobu, během které můžete bez udání důvodu odejít. Ale to už nabádáme k nepravostem…

Básníci a pisálci

Pokud si hodláte přivydělávat vzletným psaním básní, strohým formováním odborných statí či jiným pisálkovstvím pro noviny, rozhlas či televizi, pravděpodobně budete pobírat autorský honorář. I zde jsou dvě možnosti. Pokud váš výdělek nepřesáhne 3 000 korun v každém konkrétním médiu (například 2 000 korun od Peněz.CZ, 2 000 od ČT a 2 000 od Novy), zdaní váš výdělek 10procentní sazbou přímo ten, kdo jej vyplácí. Pokud si ale v některém médiu "vypíšete" v měsíci víc než 3 000 korun, do konce března 2004 musíte z takového příjmu podat své daňové přiznání. V obou případech ale musíte do 8. dubna 2004 odevzdat Přehled pro zdravotní pojišťovny. Pokud svoji tvorbu neuvedete jako soustavnou, neplatíte pojištění sociální. V opačném případě vyplňujete i Přehled pro okresní správu sociálního zabezpečení.

Možností, jak si přes léto vydělat, je mnoho. Než ale podepíšete dohodu o pracovní činnosti, zjistěte, zda-li zrovna vaše práce nesnese dohodu o provedení práce. Pokud ano, lehce o jejích kladech přesvědčíte svého zaměstnavatele. Jde i o jeho peníze. A ještě rada na závěr: pokud sázíte, nesnažte se najednou vyhrát více než 10 tisíc korun. Z takové a vyšší částky byste totiž museli zaplatit daň. A tady vám status studenta rozhodně odvod nesníží.

Jaké máte zkušenosti s loňskou brigádou? Jak jste si přivydělávali? Za kolik jste ochotni jít na brigádu? Zaměstnavatelé, jaké máte zkušenosti se studenty? Zapojte se do diskuse!

Zde si můžete spočítat svoji čistou mzdu!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rozbijme prasátka do třetice

25. 4. 2003 | Simona Ely Plischke

Rozbijme prasátka do třetice

Daň z příjmu jsme již odevzdali, zdravotní pojištění doplatili, čeká nás ale ještě finále. S napřaženou rukou se totiž blíží správa sociálního zabezpečení. Skoncujme tedy úspěčně s... celý článek

Zaplacením daně povinnosti ani zdaleka nekončí

7. 4. 2003 | Simona Ely Plischke

Zaplacením daně povinnosti ani zdaleka nekončí

Daňový silvestr máme sice za sebou, všechny odvodové závazky ale přece jenom neskončily. Pokud jste podali daňové přiznání, máte vůči své zdravotní pojišťovně řadu povinností. Doba... celý článek

Daňový silvestr už klepe na trezor

17. 3. 2003 | Simona Ely Plischke

Daňový silvestr už klepe na trezor

Tak jako každý rok i letos je 31. březen "šibeničním" termínem pro podání daňových přiznání i pro samotnou platbu daně. Pro ty, kteří se s růžovými listy rozhodli poprat sami, jsme... celý článek

Partners Financial Services