Panepane, budeme si hrát!

Panepane, budeme si hrát!
Medvídci od Kolína si hráli s fantazií, my lidé milujeme jiné hry, zejména hazard, dokonce i vyhazování peněz… Jen oficiálně hrajeme již se 70 miliardami, ze kterých prohráváme víc než čtvrtinu. Celých 18 miliard se nám již do kapes nevrátí.

Kuličky, čára, mariáš a dokonce i oko, plátýnko nebo poker v hospodě – to jsou hry s nulovým součtem: co jeden prohraje, jiný vyhraje. I v nich lze prodělat kalhoty, leč je to alespoň fér hra. Kurzové sázky jsou kapitolou samy o sobě, ale budiž. Pak jsou ovšem hry přímo vymyšlené na oškubávání hráčů, takzvaných hejlů. Tam je totiž teorie pravděpodobnosti přímo využita proti nim. Asi ne náhodou zavedl loterie s výhrami peněz právě římský císař Nero.

Náš průmysl hazardu loni rostl hravě pětkrát rychleji než náš HDP, když tempo růstu loterijního trhu meziročně vykázalo "pěkných" 10,78 %. Prosázíme 10 000 korun ročně na dospělého obyvatele, a protože podle průzkumů pravidelně něco sází skoro polovina našich obyvatel, "protočí" každý z této části populace na oltáři své hravosti přes 20 000 Kč ročně. V průměru jde tedy měsíčně o víc než 1 500 korun, z nichž vlastně 400 korun zaplatí jako "vstupné do hráčského světa" a teprve se zbylými 1 100 korunami prohrává či vyhrává. Tak to alespoň vyplývá z průměrné "návratnosti" našeho loterijního trhu. To znamená, že pravděpodobnost výhry není 0,5 jako u férových her, ale jen 0,375.

Když se štěstí unaví…

Vezměme tzv. číselné loterie, kterým dominuje Sazka: podle průzkumu jejím svodům pravidelně podléhá 31 % našich obyvatel, tedy skoro polovina dospělé populace. Pravděpodobnost výhry první ceny ve Sportce je 1 : 14 000 000, to ale není podstatné. Problém tkví v tom, že jen něco málo přes polovinu vsazených peněz se rozděluje na výhry. Na tuto výhru se tedy musí "složit" nejen 14 milionů, ale přes 25 milionů sázejících – každý z nich ovšem při sázení doufá, že právě on tentokrát nebude hejlem, ale tím "vyvoleným".

Poněkud méně odírají své příznivce hrací automaty. Tyto zločinné stroje také zkonzumují nejvíc: naházíme do nich 41 miliard a zpět nám vypadne jen něco přes 30 miliard. Výhry jsou však časté, přestože malé stroje jsou seřízeny tak, aby hráče oškubávaly jen o 25 % (zákon nedovoluje na konkrétním přístroji nastavení výherního podílu nižšího než je právě 75 %); to systém loterií je nastaven hůř ("koeficient oškubání" je cca 45 %).

Přes 10 miliard korun jsme nechali v legální lumpárně hracích automatů a 3 miliardy v Sazce. Zajímavý je nárůst zájmu o kurzové sázky, kde jsme dokonce prodělali jen 1,25 miliardy a je zde také daleko nejvyšší návratnost. Jedině v tomto "oboru" mohou hráči nad sázkovou kanceláří dokonce vyhrát, jde vlastně o souboj bookmakerů s tipujícími.

Loterijní trh ČR (v mld. Kč, návratnost v %)
2001
2002
návratnost v %
návratnost v mld. Kč

Hrací stroje

38,3

41,2

75 %

30,90

Kasina

10,6

10,1

75 %

7,57

Kurzové sázky

8,1

9,5

87 %

8,26

Loterie

6,1

6,7

55 %

3,68

Ostatní (audiotex aj)

0,0

2,3

75 %

1,59

Celkem

63,1

69,9

74,4 %

52,00

Hazard, hra, investice

Štěstí nebo pravděpodobnost? Hranice je samozřejmě v matematice. Vlastně i s pojišťovnou uzavíráme sázku, zda určitá škoda vznikne nebo ne. Dojde k pojistné události a vznikne tato škoda, nebo ne? Kdo prohraje, platí. Buď klient pojistné pojišťovně, nebo ona pojistné plnění klientovi.
Racionální lidé pro své "hry" vyžadují pravděpodobnost výhry 1/2. A kupodivu ještě racionálnější hrou jsou investice, protože investorům "fandí" pravděpodobností dokonce ještě vyšší. A tomu se budeme věnovat příště. 

 Co si myslíte o hazardu a tomto druhu zábavy? Nejsou podle vás kapitálové trhy také jen hazard? Podělte se o své názory!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak hrát s akciemi?

18. 2. 2003 | Patrick Zandl | 2 komentáře

Jak hrát s akciemi?

Hra s akciemi nemá konce. Můžete nakupovat a prodávat, dokud máte co a za co. Schválně – kdy si myslíte, že vyděláte první tisícikorunu čistého? A jakého zhodnocení své investice dosáhnete?... celý článek

Hrajeme si s akciemi po internetu…

13. 2. 2003 | Patrick Zandl | 2 komentáře

Hrajeme si s akciemi po internetu…

Kdybyste v nejvhodnější chvíli koupili akcie Yahoo! v hodnotě tisíce dolarů a v nejvhodnější chvíli je zase prodali, získali byste téměř devět set tisíc dolarů.

Partners Financial Services