Krátké šance krátkých peněz

Krátké šance krátkých peněz
Jak nejlépe naložit s penězi? Odpověď není právě jednoduchá. V našem seriálu věnovaném tomuto tématu zjistíte, jaké vlastně máte možnosti a jak byste při hospodaření s penězi měli postupovat.

Pokud chceme uložit peníze, musíme si nejdříve určit dobu, na kterou je můžeme postrádat. Pak teprve lze volit, ale nesmíme zapomínat ani na poplatky či na zdanění. Připravili jsme pro vás seriál, který se bude věnovat možnostem investování na různou dobu. Dnes začneme krátkými termíny, zvažujeme tedy investice v horizontu přibližně půl roku.

Preferujeme-li likviditu, musíme oželet výnos. Tak zní zákon zmařených příležitostí (opportunity cost). V tomto případě skutečně mnoho možností nemáme, musíme volit jen z několika typů bankovních vkladů a podílových fondů.
Co tedy zbývá: bankovní účet, buď běžný nebo některý z úsporných vkladů, ale také jen na krátký termín. Zhodnocení na běžných účtech nyní dosahuje obvykle jen zlomek procenta ročně, o něco vyšších sazeb dosáhneme jen s vysokou částkou. Úročení termínovaných či tzv. úsporných vkladů na měsíční termín většinou nedosahuje ani 1 % p.a. (přehled naleznete zde a vybrat si můžete na tomto místě).
Nabízené bankovní sazby pak musíme ještě snížit o 15% zdanění. Jestliže tedy uložíme 100 000 korun na měsíc při sazbě 1 %, získáme čistý výnos 70,83 Kč.
Samozřejmě máme možnost nechat svých sto tisíc ve slamníku, ani tam dnes dokonce příliš neprodělávají. Je to dáno tím, že jsme v období historicky nejnižší inflace (posledních 5 měsíců dokonce deflace).

Fondy jsou, když…

Pokud pošilháváte po vyšším výnosu, nabízejí se podílové fondy peněžního trhu. Výnos těchto fondů se dnes pohybuje kolem tří procent, takže za měsíc ze 100 000 korun obdržíme sice asi 250 korun, ale z nich bychom měli v daňovém přiznání příští březen odvést 27,50 Kč. Ale i jejich výnos musíme zdanit, tato povinnost mizí až po šestiměsíční držbě podílových listů. Výnos fondů také není znám "dopředu" a může dokonce zakolísat natolik, že (jak ukázala zkušenost nedávných měsíců) nevyděláme vůbec nic.
Zejména ovšem nesmíme zapomínat na vstupní poplatek, který si dnes již většina fondů i peněžního trhu strhává. I když jde jen o zlomek procenta, při krátkodobé investici je velmi citelný: z částky 100 000 korun jde již o 100 až 300 korun a to může "spolknout" i víc než bude celý výnos. Jediná šance nám tak zbývá v našem druhém největším fondu IKS Peněžního trhu, který je bez vstupního poplatku, odpuštěn je dočasně i v ESPA Českém fondu peněžního trhu (profil, ).

Vstupní poplatky největších fondů peněžního trhu:
ISČS Sporoinvest (profil, názory) 0,3 % *
ŽB Sporokonto (profil, názory) 0,3 % *
KBC Multi Cash (profil, ) 0,1 %
IKS Peněžního trhu (profil, názory) 0 %
* pro částky nad 200 000 Kč slevy

Pojďme tedy také porovnat výnos z poněkud delších období, řekněme od jednoho do šesti měsíců, na něž bychom investovali našich 100 000 Kč:

Využijeme-li termínovaný vklad, stojíme před rozhodnutím, zda zvolíme krátký termín, např. týdenní s revolvingem (dosáhneme vyšší likvidity za cenu nižšího výnosu), anebo peníze uložíme na několikaměsíční termín, kdy získáme o zlomek vyšší výnos za cenu nižší likvidity. Jde tedy o to, zda "dopředu" víme, kdy budeme peníze potřebovat. V případě, že to nevíme, což je častý případ, oceníme výhodu podílových fondů, ze kterých peníze "vyzvedneme" během několika dní.

Při investici do fondu na dobu několika měsíců se vstupní poplatek "rozředí", což platí i o relativním vlivu na výnos: např. rozdíl mezi výnosem fondu bez vstupního poplatku a jiného s poplatkem 0,3 % je stále kolem 300 korun, ale podíl této "ztráty" na celkovém výnosu investice postupně klesá.
Na termínu šesti měsíců dochází také k dalšímu nárůstu výnosu, protože jej již nemusíme zdaňovat. Chcete-li se zorientovat mezi všemi fondy peněžního trhu nabízenými u nás, můžete se podívat sem. A jejich skutečné výkonnosti za uplynulá období naleznete zde, jako výchozí pro graf jsme použili stejnou průměrnou a také do budoucna realisticky očekávanou hodnotu.

Vidíme ovšem, že ani fondy peněžního trhu nezmohou žádné divy – ještě na 4 měsících fondy s 0,3% vstupním poplatkem na hlavu porazí Oranžové konto ING (navíc pojištěné a s výnosem předem známým). Přesto právě ve fondech peněžního trhu je u nás přes 40 % všech investic domácností, které v nich tvrdohlavě nechávají zahálet i mnohem "delší" peníze, které by měly vydělávat alespoň v dluhopisových fondech. O těch si řekneme víc příště, kdy se budeme věnovat střednědobému horizontu.

Co si myslíte o možnostech investování "krátkých peněz"? Jak by se podle vás s nimi mělo hospodařit? Kam takové peníze ukládáte vy? Podělte se s ostatními o své názory!


Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-134
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 5. 2003 14:54, Petr Janeček

Pane Fejtku, rád čtu Vaše články a jsem rád, že jste posílil tým mého oblíbeného serveru. Kde se ale ztratil pan Skřivánek? Už jsem na Penize.cz od něj dlouho nic nečet - prý už kvůli vám z peněz odchází. Je to pravda? Děkuji za odpověď, váš čtenář Petr Janeček.

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 5. 2003 19:59, Dědek

Kdybys byl tak dobrej, tak raď sam sobě a nemusíš k tomu potřebovat jiné ! Sbírej názory jiných a z jejich zkušeností si vyvoď závěry pro sebe. Většina z těch, kteří tady publikují mají určitě větší empirické zkušenoti než ty a nějakému novicovi se jen tak neotevřou.

Zobrazit celé vlákno

-25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kam putují miliardy

22. 5. 2003 | Petr Fejtek

Kam putují miliardy

Během prvního čtvrtletí tohoto roku odešly z bank další desítky miliard korun. Lidé své peníze ukládají zejména do stavebního spoření, oblíbené jsou podílové fondy či životní pojištění.... celý článek

Partners Financial Services