Boom, boom, booblina

Boom, boom, booblina
Poptávka po bytech v České republice v poslední době roste přímo závratně. Každý přece ví, že až vstoupíme do EU, ceny nemovitostí vzrostou! Jenže – bude tomu tak doopravdy?

Jak se zdá, médii poměrně hojně živený mýtus o tom, že po vstupu naší země do Evropské unie půjdou ceny nemovitostí výrazně nahoru funguje. Pravidelně se můžeme dočíst v novinách, že poptávka zejména po menších bytech je obrovská, lidé je nakupují pro potřeby vlastního bydlení, ale i jako investici se spekulací na růst cen. Přispívají k tomu pravděpodobně tři faktory:

  • levné hypotéky
  • obava z deregulace nájemného (i když ta téměř určitě nehrozí)
  • předpoklad, že až se staneme členy evropského společenství, ceny našich nemovitostí vzrostou.
Na druhou stranu jsou ale stále silněji slyšet hlasy odborníků, kteří tvrdí, že růst cen českých nemovitostí se v souvislosti se vstupem země do Unie rozhodně očekávat nedá. "Při rozhovorech s kolegy z Evropské unie jsem nezaznamenal, že by ceny nemovitostí po vstupu některé země do Unie vzrostly," říká Jan Borůvka z Asociace realitních kanceláří ČR. "Došlo tam spíše k podobné hysterii jako teď v ČR, že se ceny vyšplhaly hodně vysoko ještě před vstupem," dodává.

Všichni už tu jsou

Častým argumentem používaným pro podporu teze o růstu cen nemovitostí po vstupu ČR do EU je tvrzení, že k nám po uvolnění bariér vtrhnou zahraniční investoři a začnou nemovitosti houfně skupovat. "Investoři, kteří u nás chtěli spekulovat na růst cen nemovitostí, to již dávno udělali," tvrdí Jiří Pácal, ředitel společnosti Central Europe Holding, která vlastní a provozuje v Praze řadu domů. Navíc - podstatnou část domů s bytovými i nebytovými prostorami, které jsou v současnosti dostupné na trhu, podle něj nabízejí právě subjekty ze zemí Evropské unie, zejména Holanďané, Němci, Rakušané a Italové. Své nemovitosti prodávají také velké společnosti působící v České republice, banky, investiční fondy, firmy jako Nestlé či ČSA. Pokud by tyto subjekty očekávaly výrazné zhodnocení svých investic v nemovitostech po vstupu ČR do EU, jistě by to ještě rok vydržely.

Jaké argumenty vlastně mají ti, kteří jsou o růstu cen českých nemovitostí po vstupu republiky do Unie nepochybují? Například Dušan Kunovský, generální ředitel společnosti Central Group, je přesvědčen, že ceny v Praze a dalších velkých českých městech porostou přímo raketově. Svůj názor opírá o tvrzení, že k takovému nárůstu došlo po přistoupení do Unie v zemích jako Portugalsko či Španělsko. To ovšem zpochybňuje Pácal. Portugalci, kteří dobu vstupu země do EU pamatují (1986), mu prý řekli zhruba toto: před začleněním země do "Evropy" šly ceny nemovitostí v očekávání silné poptávky (zejména kvůli krásnému portugalskému pobřeží) nahoru. Ovšem do dvou let poté, co země obdržela členskou legitimaci, klesly přibližně na polovinu. Ve Španělsku byl vývoj téměř totožný.

Sbohem, příjemné výnosy

Uvážíme-li, kolik momentálně mohou investoři na české nemovitosti vydělat (rozdíl mezi tržní cenou nemovitosti v době nákupu a dnes plus výnosy z nájmu), jejich zisky budou podle odborníků určitě příjemné. To se ovšem po vstupu ČR do EU změní, protože bude třeba řešit významný problém, a sice špatný technický stav českých nemovitostí. Příkladem může být i podcenění technických předpisů v případě zdviží. Náprava v souladu s normami Unie si vyžádá značné investice a zdaleka nejde jen o výtahy.
Nezanedbatelným faktem jistě jsou i legislativní nedostatky. Například v případech, kdy nájemník dlouhodobě neplatí nájem, a přesto v bytě zůstává, nemůže vlastník nemovitosti dělat v podstatě vůbec nic.

Ani bytové jednotky nijak závratně nepodraží, protože například v Praze jsou už dnes byty velmi drahé a příliš se neliší od hladiny v některých státech EU. Je to způsobeno jednak nízkými úrokovými sazbami, ale především jakousi hysterií, která se v české společnosti objevila a je velmi dobře živená médii. Týden co týden se objevují články o klesajících úrocích z hypoték nebo o tom, jak jsou úvěry mimořádně výhodné. A v podstatě stejně působí i státní podpora stavebnímu spoření. Lidé pak doslova šílí a nakupují byty, čímž vytvářejí poptávku a ženou ceny nahoru.
Přitom statistiky ukazují, že tržní nájemné, čili výnosy z vlastnictví bytů, klesá. Stav, kdy cena nemovitostí stoupá, ovšem její užitek měřený penězi klesá, jistě není přirozený. Jiří Pácal z Central Europe Holding si myslí, že tato situace vyústí poklesem cen bytů, i když pochopitelně ne všech.

Politici a podnikatelé

V každém případě nelze o trhu v České republice hovořit obecně, situace v jednotlivých regionech je totiž poměrně odlišná. Ve vesnicích a malých městech přitom trh s nemovitostmi může zásadním způsobem ovlivnit komunální politika. Pokud se například město se sedmi až osmi tisíci obyvateli rozhodne využít státní dotace k výstavbě tří set bytů, trh se zde v podstatě zhroutí, protože tento počin velmi dobře nasytí místní poptávku (což ovšem může nastat i ve větších městech).
V některých regionech jsou ceny nemovitostí až směšně nízké. Existuje ovšem nějaký důvod pro jejich růst? Obecně bude hodnota nemovitost vždy úzce souviset s užitkem, který může přinést. To znamená, že rozhodující bude ekonomická úroveň regionu, zejména kondice místních podnikatelů. Ceny nemovitostí tedy porostou jen s růstem ekonomiky obecně. A hromadný příchod evropských podnikatelů do malých českých měst se dá očekávat asi jen těžko. Pravděpodobnější je naopak snaha některých úspěšných českých podnikatelů prosadit se v Evropské unii.

Také si myslíte, že se v České republice kvůli očekávání růstu cen nemovitostí vytvořila hysterie, živená médii? Nebo očekáváte výrazný růst cen nemovitostí po našem vstupu do evropského společenství? Připojte své názory a postřehy! 

Psáno pro E8, společenskou přílohu týdeníku Euro.


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 36 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 10. 2003 11:01

naopak, inflace je z pohledu dluznika vysoce vyhodna, splatky jistiny jsou porad stejne. neco jineho to ale je s urokovymi sazbami. ty ovsem v male otevrene ekonomice, notabene jeste v te, ktera se chysta (drive nebo pozdeji) pripojit se k eurozone neurcujeme my, ale jsou zavisle na makroekonomicke situaci v evropskem prostoru.

Zobrazit celé vlákno

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 5. 2003 22:22, Ota

Co se týče bytů a potencionálních jejich obyvatel. Všichni musíme také brát v úvahu důležitý fakt, který má velký vliv na poptávku po bytech v budoucnosti, řekněme za víe než 10 let. Tento fakt je o přirozeném přírustku obyvatel Evropy. Tento přírustek je již nějaký ten rok záporný, ve všech civilizovanějších zemí Světa. Tudíž tento jev snižuje potencionální poptávku po bytech a bytů bude až příliš tedy jejich cena bude muset klesat. Stejně jako v Japonsku:-)
Další co by mě velice zajimalo je obsazení domů např. v centru Prahy, procházením po ulicích člověk zjistí že desítky domů je úplně prázdných !! Nikdo tam nebydlí a vě většině případech by určitě mohl - samozřejmě tu vyvstává problém ceny nájmu a rekonstukce.

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (36 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zákon o společenství vlastníků bytů hrozí

18. 4. 2003 | Martin Zika | 65 komentářů

Zákon o společenství vlastníků bytů hrozí

Jednotliví majitelé bytových jednotek se podle zákona mezi sebou musejí domluvit na mnoha věcech nezbytných pro provoz společných částí domu. Jak ale praxe ukazuje, je to často neřešitelný... celý článek

Český trh nemovitostí je bublina

24. 2. 2003 | Petr Vykoukal

Český trh nemovitostí je bublina

Růst cen bytů a domů v očekávání vstupu naší země do EU již vykazuje znaky hysterie. Například ceny pražských nemovitostí rostou přímo před očima. Přitom však existuje řada varujících... celý článek

Kupte si dům na firmu

27. 1. 2003 | Petr Vykoukal

Kupte si dům na firmu

Podobně jako byt určený k bydlení můžete vlastnit přímo osobně nebo prostřednictvím družstva, také komerční nemovitosti nabízí několik možností vlastnictví, z nichž každá má opět svá... celý článek

Vlastní, nebo družstevní?

22. 1. 2003 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Vlastní, nebo družstevní?

Při koupi bytu se kromě řady různých obecných kritérií jako je cena či lokalita dostanete i před rozhodování, jestli koupit byt v osobním vlastnictví, či družstevní. Obojí má své plusy... celý článek

Nemovitosti - tajný tip?

8. 1. 2003 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Nemovitosti - tajný tip?

A což takhle obohatit si portfolio o nemovitosti? Ano, zatím jde o velmi netradiční investici, ovšem rok 2003 bude vhodným obdobím pro tyto investice.

Partners Financial Services