Myšlením k úspěchu

Myšlením k úspěchu
Kryštof se po letech v zahraničí vrátil do Čech, přečetl knihu a zbohatl. Všechno je tak jednoduché, jak to člověk vidí, řekl by k tomu asi on sám.

Po "sametové" revoluci se pět let plavil coby kuchař české námořní flotily. Domů si ze zaoceánských cest přivezl 100 000 Kč a rozhodl se, že je "roztočí". V té době se mu do rukou dostala americká kniha "Myšlením k úspěchu", která mu doslova změnila život. Bestseller shrnuje jednoduché a logické zásady, které Kryštofovi vydláždily cestu k podnikatelským úspěchům. Obsahují v sobě mnoho ekonomických či přímo životních zákonitostí, které k dnešní civilizaci patří, ať chceme, či ne. Zlatým pravidlem pak je víra ve vlastní schopnosti. Kryštofovým krédem se proto stalo věřit v úspěch a také ho dosáhnout. Podle něj je toto nejkouzelnější a zároveň jediná účinná formulka na světě přinášející zisk.

Peníze leží na ulici

Nezbytný je "čuch" na peníze, kterého Kryštof dostal do vínku dostatek a snad i mnohý načerpal. "Stačí sledovat příležitosti a nebát se jich využít," říká sebevědomě. Nejprve se vrhl do zelinářství, které prý svého času skýtalo pohádkové příležitosti. "Jakmile to přestalo vynášet, krámek jsem prodal a šel do něčeho jiného," vzpomíná. V tom se zračí další zlaté pragmatické moudro: odejít včas.
Podnikatelskou šikovnost s přispěním restituce brzy proměnil ve vlastní byt v centru Prahy, který si příležitostně dovybavuje, čím je zrovna potřeba. O žádné luxusní milionářské sídlo však nejde, Kryštof bohapustým utrácením netrpí. Hlavně nic příliš neřeší, protože "čas jsou peníze".
Zkušenosti nabyté při koupi svého bytu příležitostně zužitkuje, protože spekulační obchody s nemovitostmi, přesněji řečeno s pražskými byty, stojí při troše trpělivosti a ctižádosti za pozornost. Časem mu rukama prošlo i nějaké to ojeté auto. Později se pustil na trh s pracovními oděvy a dnes vlastní několik obchodů v Praze. V době otevírání prvního šlo o pole neorané, teď už je samozřejmě situace poněkud jiná.

Nechci živit nikoho jiného

Při svém podnikání pracuje Kryštof ponejvíc s hotovostí. Upřednostňuje ji před bankovními produkty proto, že "cash" funguje okamžitě. "Mám tak nejlepší přehled a vše můžu zařizovat maximálně operativně." Jediným finančním instrumentem, který využívá, je běžný účet, protože ho jako podnikatel mít musí.
Bytovou otázku vyřešil bez stavebního spoření i hypotéky a každému by doporučil to samé. Jeho vztah k podílovým fondům je podobný, o jejich využívání neuvažuje. "Ti, kdo tyhle produkty nabízejí, chtějí také svůj zisk a já nemám zájem živit někoho jiného," vysvětluje osobní strategii. Ta spočívá v tom, že když někdo jiný dokáže vytvořit zisk, dokáže to on taky. Jeho příjmy mu zabezpečí pohodlný život a nemusí se tak příliš ohlížet, kolikrát si vyjede v zimě na hory. Je člověkem aktivně sportujícím, na což vynakládá nadprůměrně mnoho peněz i úsilí, marnotratný ale není. Důraz klade i na osobní růst, momentálně například intenzivně studuje angličtinu. Věří, že ji jednou bude potřebovat i v podnikání, třebaže o odchodu z branže zatím neuvažuje. "Dokud budu věřit tomu, že mě to uživí, tak mě to také uživí," odmítá Kryštof jakékoli pochyby.

Jak se vám líbí Kryštofův "životní přístup"? Také si myslíte, že když někdo něco hodně chce, nakonec toho dosáhne? A co říkáte na jeho vztah k finančním produktům? Zapojte se do diskuse! 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-81
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 5. 2003 13:11, Pan Karel

Hm, řeknu to za sebe stručně a rychle. Každý, kdo hrál Simcity ať jako dítě nebo jako dospělý, velice rychle pochopil, že pomníky prachy nevydělávají. Pan Kiyosaki je dobrý, ale daleko více informací mi dala učebnice ekonomie pro střední školy.

Zobrazit celé vlákno

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 5. 2003 11:18, Simpanz

Takových hochštaplerů bez vzdělání, bez skrupulí a bez kořenů je všude spousta. Ale aspoň se o sebe umí postarat a nesedí doma na podpoře. Good luck, Kryštofe...

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Platí ho za focení nahých žen

14. 3. 2003 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Platí ho za focení nahých žen

Robert je asistentem fotografa erotických fotografií. Možná to pro někoho může znamenat profesi snů, ale pro Roberta je to dnes už normální práce.

Brazilec, který je doma v Česku

6. 12. 2002 | Petr Vykoukal

Brazilec, který je doma v Česku

V mozaice postav z našich příběhů osobních financí nám zatím chyběl cizinec. Dnes to napravíme, můžete si přečíst o Fabianovi, který vystudoval dvě vysoké školy a ta druhá - kulturní... celý článek

Nechci myslet na peníze

29. 11. 2002 | Petr Vykoukal

Nechci myslet na peníze

Náš seriál o osobních financí se blíží do finále. Tentokrát je o grafičce Báře, která si vybrala těžký život umělce na volné noze. Určitě si ale na něj nestěžuje - má sice hodně práce,... celý článek

Celý život v jednom bloku

22. 11. 2002 | Petr Vykoukal

Celý život v jednom bloku

Naše série příběhů osobních financí pokračuje další mladou rodinou. Hanka a Marek se seznámili před lety na gymnáziu v Kladně. Před pěti lety se vzali, mají čtyřletého syna a přestože... celý článek

Potkali se v Řecku

15. 11. 2002 | Petr Vykoukal

Potkali se v Řecku

Pátý z našich příběhů osobních financí je o rodině. Petr a Lída se seznámili na jihu Evropy, dnes však žijí na jihu Moravy, dávají dohromady dům a snaží se vychovávat dvě děti.

Partners Financial Services