Fondy se zasekly

Fondy se zasekly
Uplynulý týden byl sice o den kratší a počasí lákalo spíše k jiným hrám než finančním, přesto naše fondy nemusely pohořet jako čarodejnice. Co se to děje?

Zdá se, že buď něco přestalo fungovat, anebo to nefunguje, jak by mělo. Nejde přitom jen o výkyvy výkonnosti, ale zejména o komunikaci našich investičních společností se svými mateřskými prodejními sítěmi, o komunikaci s klienty ani nemluvě. A tak všechny tuzemské fondy dohromady hravě "strčila do kapsy" ČSOB, která jim tak s pomocí palety fondů KBC namalovala nad jejich budoucností velký otazník.

Odečteme-li ze statistik UNIS matoucí sumy 1,84 miliardy korun, které si do díry v daňovém plotě schovávají samy banky, zůstává na tuzemské retailové fondy ubohoučkých 28 milionů korun. To není číslo, to je výsměch – takové týdenní prodeje by měl mít jediný středně velký fond, který nechce v dohlednu zmizet v propadlišti dějin. Tolik například prodává již zmíněná ČSOB jediného ze svých korunových zajištěných fondů ČSOB Světový Click+ 1. Že by skutečně už nastupovala éra zajištěných fondů? Odpověď záleží na tom, jak si kdo vyhodnotí budoucnost úrokových sazeb a tím i dluhopisových fondů.

Nejpodivněji se chovají klienti donedávna nejoblíbenějších fondů peněžního trhu. Velkovysavač ISČS Sporoinvest (profil, názory), který ještě před několika měsíci dominoval celému trhu, ztratil své výsadní postavení v březnu, kdy zradil mnohé své příznivce tříměsíční ztrátou. Tu sice nyní již zvrátil alespoň na +0,28 procenta, ale půlroční výnos pod jediným procentem zřejmě netěší ani další podílníky: za necelý týden si z něj odnesli 106 milionů korun. Nadšení nebudí ani půlroční výnos 1,19 procenta IKS Peněžní trh (profil, názory) a pouhé půlprocento Sporokonta (profil, názory) už rozplakalo nejednoho příznivce. Takže suma sumárum: z tuzemských fondů peněžního trhu odplynulo 93 milionů korun. Kdo tedy rázně převzal štafetu money market funds? Ano, je to prodejem za 103 miliony korun jednoznačně KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, ). Ten také "zachránil" celkovou bilanci segmentu v černých číslech.

Dluhopisové fondy zatím stále "jedou": ISČS Sporobond (profil, názory) se 104 miliony čistých prodejů drží pozici lídra a skutečně – půlroční výnos 3,14 procenta není vůbec k zahození. Jeho konkurent z rodiny IKS - IKS Dluhopisový (profil, názory) - již ztrácí nejen na výkonnosti, ale i na prodejích (2,14 procenta při prodeji 33 milionů korun). Po jeho stříbrné medaili však vehementně sáhla dvojice dluhopisových fondů z dílny ČP Investu (profil, názory): členění na dva fondy státních (ISCPISDL) a korporátních (profil, názory, koupit) dluhopisů se ukazuje jako prozíravé a dohromady získaly přes 50 milionů korun investic, ten druhý dokonce svými 9,21 procenta vévodí mezi dluhopisovými fondy nejvyšší roční výkonností.

Pokusme se však podívat dále do budoucnosti a zamysleme se nad tím, jak se promítne nejistá sezóna úroků do vývoje výnosů dluhopisů a tím i do výkonnosti dluhopisových fondů: tomuto tématu se budeme věnovat ještě tento týden.

Smíšené fondy se stále jeví jako rezervoár dotující jinak zaměřené či přesněji vymezené investiční nástroje, a tak část z jejich odkoupených 80 milionů zřejmě "zachránilo" celkovou retailovou bilanci v kladném teritoriu (již zmíněných 28 milionů korun). Z hlediska půlroční výkonnosti je však mezi těmito fondy možno již nalézt i natolik atraktivní, že před nimi i tolik oblíbené dluhopisové blednou závistí. A akciové fondy? Světlo na konci tříletého tunelu nerozdmýchal ani pozitivní vývoj akciových trhů posledních týdnů a osm milionů do těchto fondů zřejmě přinesli jen skalní optimisté. Navíc museli vyrovnat i víc jak pětimilionový odliv z IKS fondu fondů (profil, názory).

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Je soumrak fondů peněžního trhu jen dočasný, nebo tam "pšenka nepokvete" delší dobu? Vyplatí se riskovat a do dluhopisových fondů investovat jen na půl až třičtvrtě roku? Našim dosud dominantním investičkám doslova vytřela zrak ČSOB – bude to pokračovat? Podělte se s ostatními o své názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 5. 2003 10:11, Simpanz

Vidím to dost podobně. Reaguji už víceméně jen na nesmysly pana Prouzy, aby si nemyslel, že mu všechno projde.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 5. 2003 18:15, CSrypatschek

A tak si tu už jen občas a ze sportu rýpnu. Není totiž co řešit. Zbývá jen tak trochu polechtat pí ár agenturky a přemoudřelé radílky. Na okraj : ti všichni se dobře, i pod pohrůžkou uplatnění spravedlivého násilí a to mi nedělá zas tak potíže, lechtají v mraveništi, tady na serveru to ale, žel, tak jednoduše nejde, hi, hi, hi...

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services