Fondy: ISČS vyložila karty na stůl

Fondy: ISČS vyložila karty na stůl
Kolik očekáváte, že fondy letos vydělají, ptáte se nás. Stejnou otázku pokládáme my lidem z investičních společností. Většinou ale odpovědí není konkrétní výkonnost. Až ISČS tento týden konkrétní čísla představila.

"Mnozí analytici upozorňují investory, že letos se fondy peněžního trhu mohou přiblížit ke třem procentům výnosu jen za cenu vyššího rizika, spíše ale předpovídají asi dvouprocentní výnos. Na českém dluhopisovém trhu se považuje za reálný výnos tři až čtyř procenta, pokud nedojde k růstu úrokových sazeb. A tak se jako nejnadějnější jeví středoevropské dluhopisy, které se nyní prodávají s výnosem kolem pěti procent (bez odečtení nákladů). Nejistotu ovšem přináší pohyb měn proti koruně. Za reálný se považuje letos výnos z těchto dluhopisů na úrovni šesti až devíti procent, ale mohou to být i čtyři procenta," dočtou se čtenáři na stránkách ISČS. Odhady ISČS se mohou zdát příliš pesimistické, někomu možná tendenční – sloužící jak prodejní podpora Trendbondu (profil, názory). Nic to ale nemění na faktu, že ISČS jako první oficiálně publikovala své očekávání výkonností. Všichni konkurenti se něčeho takového snaží vyvarovat jako čert kříže. Nevím jak vám, ale mě je snaha ukázat stávajícím i potenciálním klientům letošní perspektivu v číslech sympatická.

Akciové trhy a na nich investující fondy počátkem února klesaly, za týden padly kurzy v průměru o 1,34 procenta. Ještě hlouběji – o 1,52 procenta padly v průměru kurzy fondů fondů. Smíšené fondy vyznačující se největší diverzifikací investičních strategií, spadly za týden o 0,04 procenta. U zbylých dvou kategoriích se průměrná týdenní výkonnost pohybovala v kladných číslech. Měsíční a čtvrtletní, pololetní i roční zhodnocení zůstává u akciových fondů a fondů fondů záporné. Proti polovině listopadu minulého roku ztrácejí kurzy akciových fondů 6,5 procenta a fondy fondů dokonce 7,9 procenta. Za rok tratí akciové fondy v průměru 30,4 procenta a fondy fondů 34,9 procenta.

Čtyřem z deseti fondů s nejhorší týdenní výkonností propadl kurz za týden o více než dvě procenta. Nejhůře dopadl fond Farmacie a biotechnologie ČP Investu (profil, názory, koupit) (-3,26 procenta), doprovázený Fondem fondů IKS KB (profil, názory) (-3,19 procenta). Také třetí a čtvrtou nejhorší týdenní výkonnost měly fondy IKS KB a ČP Investu. Jmenovitě Fond světových indexů (profil, názory) a Fond ropného a energetického průmyslu (OFCPIROE). Také ostatní padající fondy měly ve svých portfoliích výrazné zastoupení akcií. U všech deseti nejslabších kurz za týden poklesl o více než 1,5 procenta. Podívejte se sami na ostatní fondy se špatnou týdenní výkonností.

Nejlepší týdenní výkonnosti za první únorový týden dosáhly fondy zaměřené na české, případně středoevropské akcie: ISČS Sporotrend (profil, názory) - plus 1,78 procenta, IKS Balancovaný (profil, názory) (+1,69 procenta) a Citicorp CitiSelect Balanced Fund (profil, názory) (+1,43 %) a Akro OPF Český (profil, názory). Podívejte se, které další fondy zhodnotily za týden majetek nejvíce!

Mezi fondy s nejvyššími přílivy nových investic kralovalo, pomineme-li průtokový zhodnocovač peněz pro podniky ČSOB výnosový (profil, názory) (+285 milionů korun), kvarteto ISČS Sporobond (profil, názory) (+262 milionu korun), ISČS Sporoinvest (OFICSSPI (+114 milionu korun), IKS peněžní trh (profil, názory) (+88 milionů korun) a IKS Dluhopisový (profil, názory) (+81 milionů korun). Za svými obvyklými prodeji tentokrát zůstal KBC Multi Cash ČSOB CZK (ZFKBCMCZ) (+27 milionů korun). Investoři tentokrát dávali v rámci skupiny KBC/ČSOB přednost dluhopisovému fondu Czechrenta (ZFKBCRCZ)(+31 milionů korun). Velmi slušných 12,6 milionu korun získal za jediný týden také počátkem února založený KBC CLICK ČSOB Světové Akcie 7 (ZFKBCCS7) (Více o tomto fondu se dočtete v článku Digitální fond pro digitální věk?). Top ten nejvyšších čistých prodejů je zde.

Odkupy podílových listů postihly především IKS Globální (profil, názory) (-106 milionů korun), IKS Dividendový (profil, názory) (-15 milionů korun) a již tradičně i Pioneer Trust (profil, názory) (-7,7 milionu korun). Na dalších místech se umístil Restituční fond První investiční (OFPISRES) a Sporotrend ISČS (profil, názory). Deset fondů s nejvyšším úbytkem majetku najdete v této tabulce . Jen dodám, že investoři celkem odkoupili podílové listy za 764 milionů korun. Při nových investicích za 1,335 miliardy korun vychází, že čisté prodeje mají znaménko "plus" před částkou 764 milionů.

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:
Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy
Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním
Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Zdá se vám prognóza letošních výkonností dluhopisových fondů z dílny ISČS realistická? Opravdu fondy peněžního trhu nevydělají o moc více než dvě procenta? Myslíte, že by své očekávání výkonnosti takto konkrétně měly investorům představit všichni správci fondů? Nebo je to nezodpovědné? Napište svůj názor.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy na houpačce

10. 2. 2003 | Tomáš Skřivánek

Fondy na houpačce

Nejistota fondům nesvědčí. Ty, které se chlubí v jednom týdnu nejlepší krátkodobou výkonností, končí hned v tom následujícím hluboko v poli poražených. A naopak.

Akciová oáza v roce 2002

4. 2. 2003 | Stanislav Volek

Akciová oáza v roce 2002

Již třetí sezónu svírají vyspělé kapitálové trhy silné medvědí paže a na rozbouřeném akciovém moři je dnes jen málo spásných přístavů. Jedním z mála regionů, kde investor do akcií či... celý článek

Trendbond : Plus bondový – 2 : 0

3. 2. 2003 | Tomáš Skřivánek

Trendbond : Plus bondový – 2 : 0

Z hlediska výkonnosti a získávání nového majetku pod správu zůstaly v posledním lednovém týdnu všechny fondy s dalším investičním horizontem hluboko v poli poražených.

Nic než dluhopisy a peněžní trh

27. 1. 2003 | Tomáš Skřivánek

Nic než dluhopisy a peněžní trh

Červená čísla měly v kolence týdenní výkonnost všechny v tuzemsku registrované fondy, jejichž investiční strategie je orientovaná na jiné nástroje než dluhopisy peněžní trh, případně... celý článek

Fondy: bude se zlevňovat?

20. 1. 2003 | Tomáš Skřivánek

Fondy: bude se zlevňovat?

Optimistická zpráva: bezmála miliarda korun přibyla za uplynulý týden do tuzemských fondů. Realistický výklad: 60 procent této částky připadá na dva institucionální fondy peněžního... celý článek

Partners Financial Services