Lednové (d)efekty

Petr Fejtek | 6. 2. 2003
Lednové (d)efekty
Kdysi obvyklý růst akciových trhů na začátku roku (tzv. lednový efekt) se opět propadl hlouběji do říše báchorek. Musíme se však vyrovnávat i s dalšími roztodivnostmi: maďarská centrální banka předvedla tanec svatého Víta a naší to přišlo líto, nu a sledovat varietní čísla našeho fondového businessu chce zase spíš detektiva než počtáře.
Akcie v čekárně

Světovým akciovým trhům byly nějaké efekty zřejmě zcela lhostejné – ve stínu Saddámova kníru se houpou spíše na vlnách od letadlových lodí. Zejména ale všichni stále naléhavěji tuší, že je pro ně nejhorší právě čekání. Pro řešení se užívá slovo válka, ale zkušenost Pouštní bouře z roku 1990 ukazuje, že jde jen o trochu větší manévry. A že se burzy velmi rychle uklidní. Tak či onak akcie tratily nejen v Americe (nejvýš několik procent), ale zejména v Evropě – a tak si např. německý DAX (profil, názory) vyhloubil další pětileté minimum.

Proti klopýtání vyspělých trhů je naše kladné procentíčko zábleskem naděje. Netrpělivě se čeká na středu 5. února, kdy mají USA v Radě bezpečnosti předložit důkazy proti Iráku. Výhledově důležitější však bude osud Bushova "ekonomického balíčku", který má odstranit zejména historický levicový relikt – dvojnásobné zdanění dividend. U nás platí samozřejmě také: dividendy jsou poprvé daněny v zisku společnosti, podruhé pak při výplatě. Ekonomická iracionalita, která deformuje motivaci i rozhodování akcionářů. Jen jako třešnička na dortu od Pejska a Kočičky se pak vyjímá čtvrteční oznámení AOL Time Warner (profil, názory) o největší firemní ztrátě v americké historii: i když vinou odpisů – 100 miliard dolarů ve psí. Hned prvního února však ztuhla krev v žilách: tragédie raketoplánu je zákeřná rána z doslova čistého nebe.

Tanec po Maďarsku

V boji za udržení forintu ve vytyčeném koridoru předvedli Maďaři měnovým spekulantům z City nevídaný čardáš. S jižanskou razancí (místo krve bikaver) srazila centrální banka svou úrokovou sazbu skokem o 2 %. Diskuse ve vládě byla zřejmě tak drsná, že prý nebude zveřejněna dvacet let. Forint spadl okamžitě o 4,5 %, ale tím se znehodnotily také všechny investice v této měně. Jistě jen dočasně – pokles úrokových sazeb v Maďarsku byl očekávaný a nezbytný. Pro již nakoupené dluhopisy (např. s kuponem 9 %) to zároveň přineslo pěkný růst cen. Přesto nadějné fondy investující do dluhopisů kandidátských zemí, dostaly řádný štulec: IKS Plus bondový (profil, názory) za týden ztratil 2,12 % a ISČS Trendbond (profil, názory)dokonce 3,47 %. Jejich roční výkonnosti tak propadly pod peněžní trh a podílníci zuřili. A to vše jen proto, že marketingové mládí nechce dostatečně varovat před měnovým rizikem. Že by i polopravdy měly krátké nohy? Další týden naštěstí šrámy poněkud zacelil.

Se svoji čtvrtprocentní troškou ovšem nečekaně rozčeřila vodu i ČNB (profil, názory). Jde-li o vzkaz bankám: "snažte se, nebo budete třít bídu", pak dobře. Jinak – při současném zvýšení prognóz inflace i růstu – že by nová kapitola učebnic?

Fondová liga

Pokusit se zorientovat v krátkodobých trendech našich fondových luhů a hájů je mravenčí práce. Na AKATu visí čísla na špagátu, UNIS za leden hlásí nárůst o neuvěřitelných 5 miliard. Odečteme-li však bankovní daňové pračky (fondy pro tzv. institucionální investory), zůstane jen něco přes miliardu – to je zase podezřele málo! Přitom jen do retailových fondů peněžního trhu a dluhopisových fondů členů UNIS investoři přinesli přes 3 miliardy (plus možná až 1 mld. do fondů zahraničních, zejména ČSOB)… Jak je to možné, navíc sama ISČS (profil, názory) získala přes 2 miliardy.

Odkud pocházejí tyto peníze? Ano, ze smíšených fondů odplynuly skoro dvě miliardy, ale více než miliarda šla na úkor IKS Globálního (profil, názory) a z něj si asi stahovala svá aktiva banka. Do retailových fondů proudí tedy hlavně "nové" peníze domácností.

I letos pokračuje loňský frontální útok České spořitelny (profil, názory), která tak ukazuje směr. Její poradci jsou zoceleni konverzí "bahna" anonymních vkladních knížek a pálí těžkým kalibrem: do fondů přivádějí týdně až půl miliardy – přitom víc do dluhopisových fondů než do Sporoinvestu (profil, názory)!

Lednový nárůst majetku fondů UNIS  mld. Kč  
Peněžního trhu   5,41  
Dluhopisové   1,56  
Smíšené   -1,86  
Akciové + fondy fondů  -0,93  
Úplný součet UNIS   5,02  
z toho: peněžní trh + dluhopisové   6,97  
z úplného součtu retail:  
"celkem"   1,24  
peněžní trh + dluhopisové   3,19  
Z toho ISČS:  

2,19  

Obě další banky "velké trojky" jsou o několik délek pozadu. I když také přiložily ruce k dílu, snad jim otevře oči další úprk lidí z depozit: po snížení sazeb se jistě urychlí. Uvidíme dále, zavane-li čerstvý vítr od "nové" ŽivnoUniCredito (profil, názory) a její tužby po svém dílu retailu. Kopí levných běžných účtů a dvouručák kreditky k fondům už má – teď jen spustit hledí a s italskou vervou zabodnout ostruhy do konkurence.

Jak myslíte, že se bude vyvíjet majetek pod správou investičních společností v únoru? Jak dopadne fúze Pioneeru a ŽB-Trustu? Nemáte o ní nějaké informace? Vyrovná nová společnost dosavadní náskok fondů ISČS a ČSOB? Podaří se fondům IKS Komerční banky znovu vrátit na výsluní? Napište svůj názor!

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Historické vítězství fondů

28. 1. 2003 | Petr Fejtek | 1 komentář

Historické vítězství fondů

Loni konečně statisíce lidí pochopilo: Vklady živoří na úbytě – ať žijí fondy! Bankovní statistiku ČNB máme zatím jen do konce listopadu, ale vypovídá jasně: domácnosti z bank vybírají... celý článek

Fondové nejasno

28. 5. 2002 | Petr Fejtek

Fondové nejasno

Peníze do podílových fondů tečou stále – to je jisté. Jen od začátku roku do nich přispěchalo hodně přes 10 miliard korun. O jejich většině je dokonce známo kam a do haléře.

Také vyhazujete tisícikoruny do popelnic?

10. 1. 2002 | Petr Fejtek

Také vyhazujete tisícikoruny do popelnic?

Patříte také mezi tyto pitomce? Plačte, ale stydět se nemusíte. Hlupáků je u nás totiž většina. Jen málokdo umí počítat a i kdo zvládá procenta, nechápe souvislosti.

Partners Financial Services