Trendbond : Plus bondový – 2 : 0

Trendbond : Plus bondový – 2 : 0
Z hlediska výkonnosti a získávání nového majetku pod správu zůstaly v posledním lednovém týdnu všechny fondy s dalším investičním horizontem hluboko v poli poražených.

Nejlepší týdenní výkonnost měl na konci ledna ISČS Trendbond - plus 2,26 procenta. Tento prudký růst byl ale prakticky jen návratem k dříve dosaženým hodnotám – současný kurz je stále o 0,4 procenta nižší než kurz dosažený koncem prosince. Ve čtvrtročním horizontu má fond výkonnost +2,6 procenta. Fascinující je ale především jeho půlroční výkon - +9,38 procenta. Vysoká volatilita je však příčinou toho, že v ročním horizontu fond s +5,86 mezi Top 10 fondů nepatří.

Trendbond versus Plus bondový

Výkonnostní a též prodejní úspěch Trendbondu (týdenní čisté prodeje dosahují v průměru 50 milionů korun) vybízí ke srovnání s podobně zaměřeným fondem Plus bondový od konkurenční IKS Komerční banky, jenž včera oslavil své první narozeniny. Jeho výkonnost (-1,1 procenta v měsíčním horizontu, +1,27 procenta za čtvrt roku, +7,32 procenta za půl roku a +2,58 procenta za rok) zaostává za konkurentem. Příčinu je třeba hledat v zajišťování kurzového rizika u fondu Komerční banky. Zatímco propad kurzu v prvním pololetí 2002, v čase posilující koruny, byl o poznání pomalejší než u Trendbondu, ve druhém pololetí, kdy se koruna vrátila ke kurzu 31 Kč / Eur, Plus bondový na oslabování měny logicky vydělával méně. Svůj podíl na výkonnosti zaostávající za Trendbondem mají též tzv. CDO, tedy Collateralized Debt Obligations, které fond využíval k investování do dluhových cenných papírů US firem. Kvůli známým účetním skandálům se v roce 2002 snížily ratingy schopnosti dostát svým závazkům u většiny velkých korporací. Pokles ratingu s sebou samozřejmě přinesl i pád ceny jejich dluhopisů.

Porovnáme li kromě výkonnosti též výši poplatků Trendbondu (vstupní 0,75 procenta, obhospodařovatelský 1,5 procenta) a Plus bondového (výstupní 2 procenta, obhospodařovatelský 2 procenta), je jasné, že duel, uspořádaný na počest ročních narozenin Plus bondového, oslavenec prohrál. Nic to ale nemění na faktu, že oba fondy díky orientaci na dluhopisy budoucích členských zemí EU představují zajímavou investiční příležitost, rozhodně lepší než na již "vyždímané" tuzemské dluhopisy zaměřené fondy.

Týdenní statistiky

Na druhém místě v žebříčku nejvyšší týdenní výkonnosti se umístil InvestAGe AG2000 (profil, názory) (+1,48 procenta) a na třetím již výše mnohokrát zmiňovaný IKS Plus bondový (profil, názory). Podívejte se, které další fondy zhodnotily za týden majetek nejvíce!

Pěti z deseti fondů s nejhorší týdenní výkonností propadl kurz za týden o více než tři procenta. Na výsledku se podepsaly další ztráty světových akciových trhů. Nejhůře dopadla trojice fondů fondů ISČS Globaltrend FF (profil, názory) (-5,52 procenta, Fond fondů První investiční (OFPISFF) (-3,72 procenta) a IKS fond fondů (-3,26 procenta). Podívejte se na ostatní fondy se špatnou týdenní výkonností.

Mezi fondy s nejvyššími přílivy nových investic kralovalo, pomineme-li průtokový zhodnocovač peněz pro podniky IKS Dividendový (+1,3 miliardy korun), tradiční trio ISČS Sporobond (profil, názory) (+201 milionu korun), ISČS Sporoinvest (OFICSSPI (+142 milionu korun) a IKS peněžní trh (profil, názory) (+91 milionu korun). Top ten nejvyšších čistých prodejů je zde.

Odkupy podílových listů postihly ČSOB výnosový (profil, názory) a postkuponové fondy. Investoři celkem odkoupili podílové listy za 1,785 miliardy korun. Při nových investicích za 2,67 miliardy korun vychází, že čisté prodeje mají znaménko "plus" před částkou 885 milionů. Přes 178 milionů korun vybrali investoři z IKS Globálního (profil, názory). O 18 milionů korun menší portfolio má ČP Invest Moravskoslezský (profil, názory). Deset fondů s nejvyšším úbytkem majetku najdete v této tabulce .

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:
Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy
Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním
Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Považujete Trendbond za zajímavou investiční příležitost? Nebo bude letos úspěšnější IKS Plus bondový? Co si myslíte o zajišťování fondů investujících do zahraničí proti měnovému riziku? Napište svůj názor.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Riziko, statistika a pochybení pana Burdy

4. 4. 2002 | Pavel Pršala

Riziko, statistika a pochybení pana Burdy

Nedávno jsme se věnovali otázce CDOs a debatě, zdali do nich investovat či nikoliv. Martin Burda z ISČS snesl řadu argumentů proti CDOs, ale zdá se, že ne úplně přesně pochopil, co... celý článek

Střelba od pasu není naší silnou stránkou

14. 3. 2002 | Martin Burda

Střelba od pasu není naší silnou stránkou

Proč v portfoliích Investiční společnosti České spořitelny nenajdete CDOs, které se uchytily v portfoliích konkurenční IKS? Přečtěte si podrobné vysvětlení z pera Martina Burdy, šéfa... celý článek

Tajemné CDOs

13. 3. 2002 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Tajemné CDOs

Možná jste již slyšeli název CDO nebo asset-backed securities. Českým investorům je ve větší míře představila Komerční banka - a vzbudila s nimi velký rozruch. Proč?

Partners Financial Services