Nová pojišťovna na českém trhu

Nová pojišťovna na českém trhu
ČSOB Pojišťovna je jedním z výsledků procesu, který byl zahájen v roce 2000 uvalením nucené správy na IPB. Vznikla fúzí původní ČSOB Pojišťovny a IPB Pojišťovny a pokud si chcete udělat obrázek o tom, co nabídne a jak změní tuzemský trh, přečtěte si její profil.

Na včerejší tiskové konferenci byl oficiálně představen nový ústav na českém pojišťovnickém trhu, ČSOB Pojišťovna. O tom, jak spojení dvou subjektů probíhalo, jakou obchodní strategii zvolili představitelé nové pojišťovny či jaké produkty najdou klienti v jejím portfoliu hovořili generální ředitel Jeroen van Leeuwen a člen představenstva a vrchní ředitel ČSOB Carl Rossey.

Kdo je Jeroen van Leeuwen?
Generální ředitel ČSOB Pojišťovny je národností Holanďan, pracuje v tuzemském pojišťovnictví již bezmála deset let. Začínal v české pobočce Nationale Nederlanden, dlouhá léta působil ve vedení tuzemské trojky - pojišťovny Allianz. Do IPB pojišťovny přišel po jejím ovládnutí skupinou ČSOB v létě 2002 z britské pojišťovny Commercial Union. "Tato pojišťovna má díky zázemí největší banky ohromný a zatím ne plně využitý potenciál, nabídka se nedala odmítnout," komentuje svůj přestup.

Co také řekl Jeroen van Leeuwen:
"Podle mého názoru jsou již na českém trhu všechny pojistné produkty, které se standardně vyskytují v zemích západní Evropy. Velký potenciál rozvoje má ovšem v každém případě bankopojištění, které v ČR nabízejí jen tři banky. Chceme se na něj zaměřit".

"Největším problémem českého pojistného trhu je kvalita finančních poradců. Často se totiž stává, že klient po několika letech zjistí, že má vlastně jiný produkt, než jaký původně chtěl. Na zlepšení situace budeme klást velký důraz."

"Lidé v České republice nejsou příliš zvyklí starat se sami o sebe, což dokazuje fakt, že polovina obyvatel nemá pojištěný majetek domácnosti, i přes nedávné katastrofální povodně. Také životní pojištění je na nízké úrovni. To ukazuje, že zde přetrvává spoléhání na podporu babiček a dědečků, ovšem trendem v Evropské unii v současnosti je, že důchodci se snaží alespoň na stará kolena si trochu užít."

Fúze byla oficiálně odstartována v květnu loňského roku a došlo při ní k následující operaci: pojistný kmen původní ČSOB Pojišťovny byl 1. ledna 2003 převeden na IPB Pojišťovnu, které bylo 6.ledna 2003 změněno jméno na ČSOB Pojišťovna. Původní ČSOB Pojišťovna nese v současnosti název Pardubická pojišťovna a její činnost se postupně chýlí ke konci. Stoprocentním vlastníkem nové pojišťovny je ČSOB banka, ovšem v I. kvartálu tohoto roku se chystá kapitálový vstup belgické KBC pojišťovny. Ta by pak měla v pojišťovně vlastnit 75% podíl. Jde vlastně o první případ takto uspořádané majetkové struktury, ostatní velké skupiny o této věci zatím diskutují.

Start z páté pozice

V roce 2001 předepsala IPB Pojišťovna pojistné za 5,51 miliard korun, čímž se zařadila na 4. místo na trhu, zatímco původní ČSOB Pojišťovna vybrala na pojistném 455 milionů korun, což znamenalo 14. místo. V loňském roce však došlo pro společnost k nepříznivým posunům na trhu a nová ČSOB Pojišťovna tak začíná své působení jako pátý největší subjekt mezi českými pojišťovnami. Pokud jde o počet smluv, nová ČSOB Pojišťovna "startuje" s téměř 1 158 000 kusů (obě bývalé pojišťovny vloni uzavřely průměrně 10 - 15 tisíc smluv měsíčně). Znamená to, že každá třetí domácnost v České republice má uzavřeno alespoň jedno pojištění s novým ústavem.
Základní kapitál společnosti je 920 milionů korun a předepsané pojistné podle předběžných údajů 6,2 miliardy korun. Z toho připadá 3,4 miliardy na životní pojištění a 2,8 miliardy na neživotní pojištění.

Nový subjekt na českém trhu pojišťoven může velkou měrou využít zázemí a zkušeností skupiny ČSOB a nadnárodní KBC. Velkou výhodou vyplývající z tohoto faktu bude především dostupnost ČSOB Pojišťovny, která kromě vlastních může využít i obchodní místa ČSOB banky a Poštovní spořitelny, kterých je dohromady více než 4000, a pak také způsob prodeje produktů. Společnost se totiž chystá zaměřit především na tzv. bankopojištění, což znamená prodej pojištění na pobočkách banky. Právě tato varianta finančních služeb se podle údajů z různých evropských zemí jeví pro klienty jako velmi atraktivní a v České republice má zatím výrazné rezervy (viz. tabulka). Pojišťovna také chystá rozvoj sítě vlastních profesionálních finančních poradců ve smyslu spíše zkvalitnění jejich odborné připravenosti a přístupu ke klientovi.

Z hlediska produktové nabídky nová pojišťovna pokračuje v duchu svých předchůdkyň, tzn. nabízí služby ve všech oblastech občanského pojištění i pojištění podnikatelské sféry. Z nových produktů, které nenabízela IPB Pojišťovna, nyní klienti najdou například pojištění zemědělských rizik. Podle generálního ředitele ČSOB Pojišťovny Jeroena van Leeuwena se pojišťovna chce kromě životního pojištění občanů (kde také očekává zajímavou dynamiku růstu - viz. dále) zaměřit na majetkové pojištění občanů a zejména podnikatelů a menších firem. Naopak oblasti automobilů společnosti tolik pozornosti věnovat nehodlá.

K možným budoucím pohybům na trhu se Jeroen van Leeuwen vyjádřil diplomaticky. Řekl, že představitelé nové pojišťovny očekávají v roce 2004 zvýšení podílu na trhu. Neoznámil však konkrétní cíl a poznamenal, že přesné umístění není příliš důležité. Podle Leeuwena by se v každém případě nový subjekt měl držet mezi pěti nejsilnějšími pojišťovacími ústavy na trhu.

Šéf ČSOB se také vyjádřil k vývoji na trhu pojišťovnictví v příštích dvou letech. Tato predikce je podle něj velmi obtížné, nicméně očekává pozvolnější nárůst životního pojištění. Podíl tohoto produktu by v závislosti na věkové struktuře měl v příštích 10 letech stoupnout asi o 30 procent.

ČSOB POJIŠŤOVNA V ČÍSLECH 

IPB Poj. k 31.12.02 ČSOB Poj. k 31.12.02 Nová ČSOB Poj. k 1.3.03 
Základní kapitál (tis. Kč)

920 000

400 004

920 000

Předepsané pojistné (tis. Kč)*

5 520 098

672 800

6 192 898

- z toho PP živ. poj. (tis. Kč)*

3 384 141

39 850

3 423 991

- z toho PP neživ. poj. (tis. Kč)*

2 135 957

632 950

2 768 907

Vyplacená pojistná plnění*

3 602 841

580 897

4 183 738

Počet pojistných smluv

1 055 494

98 600

1 154 094

Počet nově uzavřených poj. smluv (ks)*

241 260

44 850

286 110

Počet zaměstnanců

1 006

228

1 153

Podíl na trhu v rámci ČAP*

6,2

0,7

6,9

*Odhad

 


Informace o pojistných produktech si můžete přečíst v sekci pojištění.

Co si myslíte o nově vzniklé pojišťovně? Koupili byste si právě u ní některý z pojistných produktů? Jaká bude v budoucnu podle vás její pozice na trhu? Bude se skutečně zvyšovat, jak pojišťovna plánuje? Napište nám své názory a zkušenosti!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 1. 2003 22:19, BP

Opravdu byla v roce 2001 IPB Pojišťovna na 14. místě a ČSOB Pojišťovna na čtvrtém? To vypadá na překlep, opravte si to.

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 1. 2003 8:58, Boucek Antonin

Neni Egg Plc. od roku 1999 (delsi statistiku nemam) ve ztratach a nesnizili mu kvuli problemum matky (tj. britske pojistovny Prudential) rating? Ale nest - pridavam neuspesnou spolupraci dvou domacich instituci - Komercni banky a Komercni pojistovny (ktera stala Komercni banku peknych par penez) a fuzi pojistovny Travelers s bankovni skupinou Citicorpem, kam pojistovna (co v minulosti pojistila napriklad projekt Apollo, nez ji pohltil byvaly vyrobce plechovek Primerica) prinesla destnik v logu, azbestove ztraty a zaloby na jeji dcerinku Salomon Smith Barney, nicmene odesel sef banky.

Zobrazit celé vlákno

-21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lídři pojišťoven: Čekají nás velké změny

9. 1. 2003 | Martin Zika

Lídři pojišťoven: Čekají nás velké změny

Po loňských povodních, které postihly se závažnými následky téměř celou Evropu, již zajistitelé nejsou ochotni krýt katastrofická rizika. Bude to znamenat nižší dostupnost a vyšší ceny... celý článek

Jak si vedly pojišťovny

4. 3. 2002 | Jan Heřman

Jak si vedly pojišťovny

Životní pojištění a teroristické útoky. Tak bychom mohli charakterizovat loňský rok z hlediska pojišťoven. Předepsané pojistné opět vzrostlo, některé instituce opět skončily. A co nás... celý článek

Kam kráčí pojišťovny?

27. 2. 2002 | Tomáš Skřivánek

Kam kráčí pojišťovny?

Tuzemský pojistný trh se doposud vyznačoval nízkými sazbami. Levné pojištění se ale postupně stává minulostí, neboť výše půjdou především sazby povinného ručení, zatímco ceny stále... celý článek

Partners Financial Services