Fondy: hurá na prázdniny

Tomáš Skřivánek | 23. 12. 2002
Fondy: hurá na prázdniny
Na rozdíl od většiny ostatních finančních společností si dokáží správci fondů na přelomu roku vždy dopřát klid a pohodu. I letos přeruší většina investičních společností činnost.

Před dvěma lety Y2K, loni změna metodiky oceňování majetku, a letos? Komise pro cenné papíry vyhověla návrhu předsednictva Unie investičních společností České republiky a vzala na vědomí technickou přestávku při poskytování služeb investičními společnostmi na přelomu let 2002 a 2003. Investiční společnosti tak mají možnost přerušit vyhlašování kurzů podílových listů a jejich prodej a odkup ve dnech 30. prosince 2002 až 3. ledna 2003 včetně, tj. celkem čtyři pracovní dny - dva dny v roce 2002 a dva v roce 2003. Jako poslední obchodní den v závěru roku stanovila Komise pro cenné papíry pro investiční společnosti a jejich fondy pátek 27. prosince 2002, prvním obchodním dnem v novém roce bude pondělí 6. ledna 2003. Konečné rozhodnutí o délce přechodného období je ponecháno na jednotlivých členech UNIS ČR, kteří o něm budou standardním způsobem informovat své klienty. Všichni členové Unie samozřejmě vyvinou podle tiskové zprávy vydané touto asociací maximální úsilí, aby novoroční přestávku zkrátili na minimum. Na samotných členech Unie také zústává rozhodnutí, zda ve dnech, kdy nebudou vyhlašovat kurzy podílových listů, budou tyto prodávány a odkupovány za poslední známý kurz, či zda se obchody zcela zastaví.

Vizionář roku: Petr Zapletal nebo Pavel Pršala?

Když jsme se na počátku roku ptali šéfů investičních společností, jakého vývoje dozná jejich byznys v letošním roce, byli jsme sami zvědavi, komu dá realita zapravdu. Nyní již můžeme hodnotit: Nejvíce se naplnily prognózy šéfů dvou největších společností – ISČS a IKS Komerční banky. Zatímco Petr Zapletal z ISČS očekával meziroční nárůst majetku ve fondech o desítky miliard (ve skutečnosti + 35 miliard Kč), Pavel Pršala z IKS KB prorokoval, že na konci roku bude ve fondech 85 – 90 miliard korun (realita 100 miliard). Prognózy ostatních pánu čas překonal a z dnešního pohledu je lze považovat za příliš konzervativní. Ostatně, podívejte se na článek Šéfové investičních společností: Letos bude lépe, sami. Podobnou anketu připravujeme znovu na počátek roku 2003.

Statistika čistých prodejů vypadá tentokrát na první pohled hrozivě –1,27 miliardy korun. Na vině však nejsou ani tentokráte svátky a z toho kvůli nákupům vyplývající odkupy podílových listů retailových fondů peněžního trhu. O 600 milionů menší je "korporátní" ČSOB Výnosový (profil, názory), následovaný IKS Globálním (profil, názory) (-313 milionů) a ŽB obligačním (profil, názory) (-263 milionů). Stálice jako Sporobond ISČS (profil, názory) a Sporoinvest ISČS (profil, názory), IKS Dluhopisový (profil, názory) a ŽB Sporokonto (profil, názory), získávaly nový majetek pod správu i tentokrát. V kategorii největšího růstu majetku za měsíc stále vede ISČS (profil, názory) s přírůstkem 1,25 miliardy korun. Druhý Citicorp (profil, názory) zaostává opravdu výrazně, podílníci do jeho fondů vložili 68,5 milionu korun.

Čelo tabulky fondů s nejvyšším zhodnocením obsadil s 0,43 procenty CitiBond Czech Fund (profil, názory) a Investage AG2000(profil, názory). Nejvíce, přes čtyři procenta, ztrácely Akro Eurotech (profil, názory) a J&T Perspektiva A (profil, názory).

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:
Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy
Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním
Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Proč se fondům letos tak dařilo? Kdo je podle vás lepším prognostikem – Petr Zapletal nebo Pavel Pršala? Kdo podle vás v minulém roce prohádal kalhoty? Podělte se s ostatními o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: nacionalismus se vyplácí

16. 12. 2002 | Tomáš Prouza

Fondy: nacionalismus se vyplácí

I když minulý týden byl především ve znamení červených čísel a masivního vybírání peněz, důvod k radosti mají především nacionalisticky zaměření investoři.

Fondy: jak vyzrát na Komisi

2. 12. 2002 | Tomáš Prouza

Fondy: jak vyzrát na Komisi

České investiční společnosti se nebojí ani padajících trhů, ani poklesu zájmu investorů. Jediné, z čeho mají strach, je Komise pro cenné papíry a její moc komplikovat všem život. Dva... celý článek

Chci do fondů. Zn.: okamžitě

4. 2. 2002 | Tomáš Prouza

Chci do fondů. Zn.: okamžitě

Ať je to jakkoliv neuvěřitelné a nečekané, fondy se v uplynulých týdnech staly hitem a majetek pod správou roste neuvěřitelně rychle. Nejinak tomu bylo i v týdnu minulém.

Partners Financial Services