Lesk a bída hypotečních zástavních listů

Dušan Hradil | 17. 12. 2002
Lesk a bída hypotečních zástavních listů
Poměrně bezpečná investice, stabilní úrokové platby, možnost předčasného prodeje a osvobození od daně. Že by ideální investice? To sice ne, za zmínku však stojí. Hypoteční zástavní listy se představují.

Slovo hypotéka zná snad každý, obzvláště v době výrazného poklesu úrokových sazeb. Že ale existuje druhá strana mince, tedy možnost peníze investovat do hypotečního kolotoče, už tak známá není. Hypoteční zástavní listy Hypoteční zástavní list (dále jen HZL) jsou nabízeny i drobným investorům, kteří chtějí vložit alespoň deset tisíc. Vyplatí se taková investice? Uděláme si malý exkurz do teorie a poté se vrhneme na současnou nabídku.

Trocha z teorie - co je to hypoteční zástavní list

Hypoteční zástavní listy jsou dluhové cenné papíry, které vydávají banky za účelem refinancování poskytnutých hypotečních úvěrů. Primárně jsou sice určeny institucionálním investorům, ale některé banky nabízejí část emitovaných tranší i drobným investorům. Vydávány jsou v zaknihované formě. To znamená, že je jejich majitel pouze veden ve Středisku cenných papírů (dále jen SCP) a v ruce nemá listinu cenného papíru. Je tedy nutné mít v SCP otevřený účet. Z nominální hodnoty HZL je každoročně vyplácena kuponová platba, tedy úrokový výnos. Ten je obvykle pevný, u deváté emise Českomoravské hypoteční banky variabilní.

Tržní cena? Stabilně nestabilní…

Samotná tržní cena, která se uvádí buď absolutně v korunách, anebo v procentech z nominální hodnoty (110 % v případě nominální hodnoty 10 tisíc znamená cenu 11 tisíc), nezaznamenává obvykle dramatické výkyvy a v čase se postupně přibližuje k nominální hodnotě. Protože HZL mohou být volně obchodovány na sekundárních trzích (Burza, RM-Systém), závisí tržní cena na vývoji nabídky a poptávky. Vliv má samozřejmě vývoj základních ekonomických ukazatelů. Funguje to jako váhy. Pokles tržní úrokové míry zvýhodňuje investice do HZL (většinou nesou pevný úrokový výnos) a tedy roste jejich cena. Při růstu inflace se peníze znehodnocují rychleji, investice se stávají méně výhodnými a cena HZL klesá.

Druhou složkou ceny, kterou platíte při nákupu listů, je tzv. alikvotní úrokový výnos. Ten kompenzuje prodávající straně část úroků, které by jí náležely za dobu od poslední výplaty úroků do okamžiku prodeje. Alikvotní úrokový výnos se neplatí v době mezi datem exkuponu a datem výplaty kuponové platby. Je tedy nejvyšší po datu výplaty kuponu a postupně klesá až do data exkuponu.

Zatímco u HZL Českomoravské hypoteční banky (profil, názory) a Raiffeisenbank (profil, názory) je tržní cena uváděna bez alikvotního úrokového výnosu, u HVB Bank je již včetně AÚV. Je tedy třeba dávat pozor.

Záludnosti a přednosti výnosnosti

Pozorný čtenář si již všimnul, že výnosnost investice do HZL nezávisí jen na kupónové platbě, ale také na ceně, za kterou jej koupíte a pak prodáte. U HZL je obvyklé, že je nakupujete za cenu vyšší než je nominální hodnota. V době splatnosti dluhopisu získáte zpět nominální hodnotu. Tento fakt výrazně zahýbe s výsledným výnosem celé investice. Směrodatná rozhodně není výše kuponového výnosu, ale tzv. výnos do doby splatnosti. A ten je výrazně menší. Při porovnávání výnosnosti nesmíme zapomenout na to, že výnosy z HZL nepodléhají srážkové dani z příjmu.

A teď praxe – jak je to s HZL pro drobné investory?

HZL Českomoravské hypoteční banky (profil, názory)…

… je možné koupit na pobočkách Československé obchodní banky (profil, názory). K nákupu potřebujete mít již otevřený majetkový účet u Střediska cenných papírů a dále běžný účet u ČSOB. Pokud jej dosud nemáte, celá investice se znevýhodní, protože budete muset platit navíc za vedení nového běžného účtu. Dále počítejte s poplatkem 100 korun za nákup HZL.

V současné době je možné koupit dvě poslední tranše se splatností v roce 2007. Ta první nese pevný úrokový výnos 6,85 % ročně, druhá je pak inovací, protože příchází s variabilním úročením vázaným na vývoj sazby PRIBOR pro 12 měsíců. Do prosince 2003 je kuponová platba stanovena na 4,73 %, pak se změní podle aktuální výše PRIBORu. Protože se nepředpokládá výrazný růst této sazby, nejeví se tato varianta jako příliš výhodná.

HVB Bank (profil, názory)…

… je oproti ČSOB výhodnější v tom, že nepožaduje mít založen běžný účet a HZL prodává i za hotovost. Potěšující je i fakt, že neúčtuje žádné poplateky. Negativem je minimální výše investice, která odpovídá nákupu alespoň deseti kusů, tedy 100 tisíc nominální hodnoty. V nabídce jsou dvě tranše – první se splatností v roce 2004 a kuponovým výnosem 8,5 procenta, druhá je splatná v roce 2009 a nese 6-ti procentní kupon.

Raiffeisenbank (profil, názory)…

… se rozhodla pro zásadní změnu. Prodej na pobočkách nahradila možností nákupu přímo v RM-Systému. Výhodou je to, že za vás RM-Systém vyřídí otevření účtu u SCP v rámci základního poplatku 100 korun. Jeden pokyn k nákupu či prodeji pak přijde na 50 až 100 korun podle toho, zda jej podáte v obchodním místě RM-Systému nebo přes internet. Pokud koupíte HZL od emitenta, bude vás stát 11 515 korun plus alikvotní úrokový výnos. 

Za první čtyři dny se zobchodovalo 12 z celkových 250 milionů, které jsou z poslední tranše vyhrazeny pro drobné investory. Zajímavé bude sledovat stránky RM-Systému, jak se budou vyvíjet objemy obchodů. Obecně totiž platí, že se s HZL moc neobchoduje a investoři je drží jako dlouhodobou investici do doby splatnosti.

Podmínky nabízených hypotečních zástavních listů pro drobné investory
Emitent
Místo prodeje
Splatnost
Kuponový výnos
Tržní cena 1
AÚV
Výnos do doby splatnosti
ČMHB pobočky ČSOB 16. 5. 2007 6,85 % 11 555 393,88 3,04 %
ČMHB pobočky ČSOB 4. 12. 2007 4,73 % 2 11 220 11,82 nelze stanovit 2
HVB Bank pobočky 10. 6. 2004 8,50 % 11 411 v tržní ceně 1,82 %
HVB Bank pobočky 4. 2. 2009 6 % 12 179 v tržní ceně 3,01 %
Raiffeisenbank RM-System 3. 5. 2006 7,50 % 11 515 466,67 2,67 %

Vysvětlivky:
ČMHB - Českomoravská hypoteční banka; ČSOB - Československá obchodní banka; AÚV - alikvotní úrokový výnos
1 tržní cena platná 16. prosince 2003
2 pohyblivá kuponová platba vázaná na 12-ti měsíční PRIBOR, pro následující rok stanovená na 4,73 procenta. AÚV nelze stanovit, protože není známá výše kuponového výnosu až do doby splatnosti.

Podtrženo, sečteno – hypoteční zástavní listy představují poměrně bezpečnou investici s výnosem mírně vyšším než termínované vklady. Osvobození od daně z příjmu je příjemnou výhodou. Je pravdou, že HZL nejsou příliš obchodovány na sekundárních trzích, banky však nabízejí zpětný odkup i před dobou splatnosti, a to bez poplatku. I tak je ale likvidita považována spíše za nižší.

Zaujala vás nabídka HZL? Myslíte si, že je to dobrá dlouhodobá investice? Anebo máte s tímto produktem vlastní zkušenosti? Neváhejte a přidejte také svůj názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nepřátelé investic - daně a inflace

28. 11. 2002 | Daniel Gladiš

Nepřátelé investic - daně a inflace

Daně a inflace jsou dvě překážky na cestě k výnosům z investic, které musíte buď překonat nebo se jim vyhnout.

Nová cesta: pojištění bez pojištění

14. 11. 2002 | Dušan Hradil

Nová cesta: pojištění bez pojištění

Na trhu se objevila nová možnost, jak zhodnotit své prostředky. Není to ani spořící účet, ani životní pojištění, přitom čerpá výhod obou včetně daňového odpočtu. Chcete vědět, o kom... celý článek

Kolik akcií a kolik obligací?

7. 11. 2002 | Daniel Gladiš

Kolik akcií a kolik obligací?

Zatím jsme se věnovali jen investicím do akcií. Akcie by ale neměly být jediným druhem aktiv ve vašem portfoliu. Měli byste je kombinovat s obligacemi.

Když zero znamená víc než nula

22. 10. 2002 | Petr Vykoukal

Když zero znamená víc než nula

Jak nalákat klienty na termínované vklady, když úrokové sazby jsou nízké? Stačí vymyslet něco nového a peníze se jen hrnou. Před rokem se to povedlo ING s Oranžovým kontem, letos se... celý článek

www.rizikovydluhopis.cz

5. 9. 2002 | Petr Vykoukal

www.rizikovydluhopis.cz

Chtěli byste mít bezpečný desetiprocentní roční čistý výnos? Takovou nabídku najdete na serveru Dluhopis.cz. Slibovaný výnos je skutečně desetiprocentní a vy si kupujete dluhopis, což... celý článek

Partners Financial Services