Nepřátelé investic - daně a inflace

Daniel Gladiš | 28. 11. 2002
Nepřátelé investic - daně a inflace
Daně a inflace jsou dvě překážky na cestě k výnosům z investic, které musíte buď překonat nebo se jim vyhnout.

Všichni asi máme představu o tom, co to je inflace. Jde o růst cen zboží a služeb v čase. Může být různě rychlý. V počátcích naší ekonomické transformace na začátku devadesátých let byla u nás inflace poměrně vysoká a dosahovala dvouciferných hodnot. V současnosti je relativně nízká a pohybuje se okolo čtyř procent. Je tu ale pořád a den za dnem ukusuje z hodnoty peněz. Na to, co si dnes koupíte za tisíc korun, na to za rok při čtyřprocentní inflaci budete potřebovat 1040 korun. Pokud investujete, měli byste své úspěchy měřit podle tzv. Reálného výnosu, tedy po odečtení inflace. Pokud například dosáhnete ročního výnosu deset procent a inflace činí čtyři procenta, je váš reálný výnos přibližně šest procent.

Druhá překážka, která snižuje vaše výnosy, jsou daně. Na fyzické osoby se při investování vztahují dvě základní daně. Daň z dividend a daň z kapitálového výnosu. Vyplácí-li společnost, jejíž akcie držíte, dividendy, pak tyto dividendy nedostanete v plné výši, ale snížené o daň z dividend. Daň z kapitálového výnosu má jinou konstrukci. Koupíte-li akcie za sto a prodáte-li je za sto padesát, rozdíl padesát korun na akcii je tzv. Kapitálový výnos. Ten si pak zahrnete do základu daně z příjmu. Pro fyzické osoby však platí pravidlo, že drží-li cenný papír déle než šest měsíců, jsou jejich kapitálové výnosy osvobozeny od daně. To je velmi důležité pravidlo, které má za cíl motivovat k dlouhodobým investicím. Díky němu je velmi jednoduše možné dosahovat dlouhodobě kapitálových výnosů, z nichž se neplatí žádné daně.

Tomu byste měli trochu přizpůsobit vaše investice. Za stejných okolností to znamená dávat přednost investicím, které přinášejí kapitálové výnosy před investicemi přinášejícími dividendy. Není důležité mít pravidelný příjem z dividend, důležité je snažit se o maximální celkový výnos po zdanění. Z daňového hlediska je lepši mít takovou investiční strategii, při níž kupujeme jednotlivé cenné papíry se záměrem držet je delší dobu. Řekněme v průměru jeden až tři roky. Rozhodně však déle než šest měsíců, což je doba rozhodující pro osvobození z daně z kapitálového výnosu. Strategie, při niž se investor snaží o krátkodobé a rychlé nákupy a prodeje vede nutně k vyššímu daňovému zatížení. Nehledě na další negativa jako jsou vysoké transakční náklady a vysoká míra spekulací. Šestiměsíční časový test a neschopnost odhadovat krátkodobé výkyvy trhů jednoznačně mluví pro strategii buy and hold, tedy kup a drž.

Pokud měříte výnosy z investic, pak se vždy musíte dívat na čisté reálné výnosy. Tedy výnosy po zdanění a očištěné o vliv inflace. K tomu musíte směřovat i vaši investiční strategii.

Autor je generálním ředitelem ABN AMRO Asset Management. Článek je vybrán z jeho audioknihy Průvodce moudrého investora. Autor vycházel z údajů z ledna 2002.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investorské pověry a bludy

21. 11. 2002 | Daniel Gladiš

Investorské pověry a bludy

Řada investorů pohybujících se na kapitálových trzích přesvědčila postupně sama sebe o platnosti určitých pravidel a zákonitostí. Často jde o zcela nelogické a nesprávné závěry, o případy,... celý článek

Když něco děláte, musíte vědět proč

14. 11. 2002 | Daniel Gladiš

Když něco děláte, musíte vědět proč

Investování je činnost, která je lehčí, než si mnoho lidí myslí, ale k tomu, aby investor byl úspěšný, je potřeba, aby měl tři základní vlastnosti. Disciplínu, trpělivost a sebedůvěru.... celý článek

Kolik akcií a kolik obligací?

7. 11. 2002 | Daniel Gladiš

Kolik akcií a kolik obligací?

Zatím jsme se věnovali jen investicím do akcií. Akcie by ale neměly být jediným druhem aktiv ve vašem portfoliu. Měli byste je kombinovat s obligacemi.

Jak reagovat na výkyvy trhů

31. 10. 2002 | Daniel Gladiš

Jak reagovat na výkyvy trhů

Indexy akciových trhů se někdy pohybují jako loďka na moři. Působí na ně různé síly. Někdy je moře klidné, jindy rozbouřené. Někdy je bezvětří, jindy třeba fouká silný vítr stále jedním... celý článek

Jak poznat dobrou akcii?

24. 10. 2002 | Daniel Gladiš

Jak poznat dobrou akcii?

Index Standard and Poor’s 500 vzrostl během roku 1999 o plných 20 procent, ale 60 procent akcií obchodovaných na newyorské burze v tomto roce nevzrostlo.

Partners Financial Services