Fondy: Kreditní karty a NATO

Fondy: Kreditní karty a NATO
Život v Praze se kvůli zasedání NATO na dva dny zastavil a nejinak tomu bylo u investičních společností. Zatímco omezené obchodování a nefunkční infolinky pozitivní nejsou, fakt, že další investička představila platební kartu propojenou s fondem peněžního trhu, ano.

Kreditní, případně chargeová karta - doposud anomálie nabízená jen ISČS k fondu Sporoinvest (profil, názory), se pomalu stává standardem, který nebude možné nenabízet. Druhou společností, která ji zhruba s ročním zpoždění za ISČS uvedla na trh, je ŽB-Trust k fondu Sporokonto (profil, názory). Stejně jako ISČS vydává i ŽB-Trust kartu s logem asociace Visa. Na rozdíl od ISČS, která nabízí oba typy karet, pro mohovité klinty (více než 1 milion korun ve Sporoinvestu) chargeovou a pro ostatní kreditní, v ŽB-Trustu vsadili vše na chargeovou kartu. Můžete s ní platit i vybírat z bankomatu a vždy jednou za měsíc si banka strhne odpovídající protihodnotu úvěru z vašeho Sporokonta. Narozdíl od kreditní karty nenabízí chargeová možnost splácení úvěru v několika splátkách. Úvěr musíte vždy na konci zúčtovacího období plně uhradit. Výhodou oproti kreditním kartám však je, že neúročené jsou též výběry z bankomatů. ŽB-Trust spolu s Živnobankou zatím nastavil poměrně nízké maximální limity úvěrů. Úvěr poskytují jen do výše jedné třetiny aktiv uložených ve fondu, maximálně ale na 50 tisíc korun. Nárok na kartu máte, pokud vlastníte podílové listy Sporokonta za minimálně třicet tisíc korun.

Kreditní kartu se časem chystají nabízet také další. Prozatím ale v IKS KB mají jiné starosti, pod povrchem se tam provádí další vlna personálních šachů. Na webu společnosti se na místo Jana Jandáka, který doposud řídil akciovou část portfolií, objevilo jméno Tomáše Lipového. Ten v posledních dvou letech působil v asset managementu Komerční banky a na starosti měl například správu penzijního fondu Komerční banky. Správu penzijního fondu a s ním zřejmě i Tomáše Lipového, získala letos v létě IKS KB. Lipový v minulosti působil jako portfoliomanažer v ŽB-Trustu, kde měl na starost Sporokonto. Co za změnou a výměnou Jana Jandáka, který je fondovou komunitou považován za úspěšného akciového manažera, vězí, se pokusíme v nejbližších dnech zjistit.

Už nejen ČSOB Výnosový

Bezmála 237 milionů nových investic přibylo v průběhu týdne do tuzemských fondů k dříve obhospodařovaným 95,5 miliardám. Připomínám, že je to o polovinu více, než spravovaly fondy sdružené v UNIS ČR před rokem (nárůst o 32,5 miliardy korun). ČSOB Výnosový tentokrát v čele tabulky nahradil identický produkt konkurence - IKS Dividendový (profil, názory). (+368 milionů korun). Nové peníze proudily ale i do retailových fondů. Nejvyšší čisté přílivy oznámily tradičně Sporoinvest ISČS(profil, názory) (+ 178 milionů korun), Sporobond (profil, názory) (140 milionů korun), KBC Multi Cash ČSOB CZK (+ 111 milionů korun) a IKS peněžní trh (profil, názory) (+83 milionů korun). Jak vidno, ani zavedení poplatků do fondů ISČS nemělo na jejich kralování tabulce čistých prodejů žádný vliv. Top ten nejvyšších čistých prodejů najdete zde.

Nejvíce - 450 milionů korun - odplynulo z ČSOB Výnosového (profil, názory)). O 326 milionů méně uteklo ze stejnojmenného Výnosového fondu ISČS (profil, názory). Třetí je s odlivem 27 milionů Středoevropský fond IPB (profil, názory). Podívejte se, které další fondy se na úbytku majetku pod správou podílely.

Chcete-li se podívat na prodeje a odkupy blíže, poslouží vám ještě:
statistika prodejů
přehled deseti fondů, které přilákaly nejvíce peněz
desítka fondů s nejvyššími odkupy

Akciové trhy opět posilovaly. Výkonnosti se u akciových fondů pohybují v černých číslech v týdenním i měsíčním horizontu. Více najde v přehledu výkonností podle kategorií.

Čelo tabulky fondů s nejvyšším zhodnocením obsadil s 4,7 procenty Eurotrend ISČS (profil, názory), následovaný ČSOB světovým akciovým (profil, názory) (+ 4,1 procenta) a IKS fondem světových indexů (profil, názory) (3,6 procenta). Fondů se zápornou výkonností v uplynulém týdnu prakticky nebylo. Kromě Akra Svět (profil, názory) se jedná spíše o fondy s výkonností blízkou nule, byť z té pro investory méně radostné strany. Zde najdete kompletní desítku fondů s nejvyšší a nejnižší týdenní výkonností.

Na tomto místě najdete již zmíněné a k tomu ještě mnohé jiné tabulky pěkně pohromadě:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů
Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy
Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním
Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Pořídíte se "kreditku" k fondu peněžního trhu? Víte, proč zmizelo z webu IKS KB jméno portfoliomanažera Jana Jandáka? Napište svůj názor.

Pravidelné pondělní komentáře k trhu podílových fondů
sponzoruje Investiční kapitálová společnost KB.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 11. 2002 11:14

Již dnes klesá vstupní poplatek u Sporokonta v závislosti na výši investice a pro investice vyšší než 200.000 Kč je pouze 0,25 %. Navíc chystáme změnu, kde výše přirážky se opět po pásmech bude snižovat v závislosti nikoli pouze na výši konkrétní investice, ale celkových aktiv klienta ve fondu. Aktivní uživatel karty získá navíc díky bezúročnému úvěru dodatečný příjem ve formě zhodnocení prostředků, které budou odkoupeny až na konci měsíce. Tato skutečnost vstupní poplatek docela zajímavých způsobem kompenzuje.

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 11. 2002 14:12, TGP

No možná nejste daleko od pravdy, protože jim sázka na jednu investiční strategii nevyšla. Na druhou stranu přesně to si má člověk ve fondu kupovat - názor portfolio manažera, takže myslím, že by byla pro IKS škoda, kdyby odešli či byli odejiti.

Zobrazit celé vlákno

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Budou vánoce chudé?

18. 11. 2002 | Tomáš Skřivánek

Budou vánoce chudé?

Prudké zhodnocování majetku v akciových fondech, které jsme mohli sledovat během první poloviny podzimu, je již, stejně jako letošní listí, minulostí. Příliv peněz ale přes blížící... celý článek

ISČS zavádí poplatky u Sporoinvestu!

13. 11. 2002 | Tomáš Skřivánek

ISČS zavádí poplatky u Sporoinvestu!

Dnes naposledy máte příležitost nakoupit nejoblíbenější fondy ISČS bez poplatku. Již zítra zaplatíte vstupní poplatek i u fondu peněžního trhu Sporoinvest.

Fondy: domácí-hosté 4:1

11. 11. 2002 | Tomáš Prouza

Fondy: domácí-hosté 4:1

Majetek pod správou většiny investičních společností utěšeně roste a na nezájem si nemohou stěžovat ani distributoři fondů zahraničních. Na každou korunu v zahraničních fondech ovšem... celý článek

Fondy: Nebude-li peněžní trh, nebudeme

4. 11. 2002 | Tomáš Prouza

Fondy: Nebude-li peněžní trh, nebudeme

S postupným otevíráním postprivatizačních fondů a s očekávaným poklesem zhodnocení dluhopisových fondů je zřejmé, že peníze poplynou v podstatě jen do fondů peněžního trhu. Nic jiného... celý článek

Fondy: se zpožděním, ale přece

29. 10. 2002 | Tomáš Skřivánek

Fondy: se zpožděním, ale přece

Až v úterý před polednem doručil UNIS ČR odběratelům data o vývoji podílových fondů v uplynulém týdnu. Podívejte se na ně, ponecháváme je bez většího komentáře.

Partners Financial Services