Nechte platit pojišťovnu

Dušan Hradil | 20. 11. 2002
Nechte platit pojišťovnu
I přes sebevětší opatrnost se může stát, že někomu nechtěně způsobíte škodu. Ne vždy však musíte platit vy, můžete se totiž pojistit. Víte, jak funguje pojištění odpovědnosti, na co si dát pozor a kde jej sjednat nejlevněji?

Povinné ručení, neboli pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla, zná snad každý. Že lze ale způsobit škodu na zdraví nebo majetku někoho jiného i v běžném životě, se velmi často zapomíná. Například budete zalévat květiny a jeden květináč spadne z parapetu dolů. Právě procházejícímu pánovi zašpiní kabát a poraní hlavu. Navíc díky nutnosti pobytu v nemocnici dotyčný nestihne včas zrušit zájezd k moři a bude muset zaplatit storno. Díky chvilce nepozornosti tak vzniká škoda na majetku, zdraví a újma finanční. Aby vás taková situace nepřivedla na mizinu, můžete se pojistit.

Co je to pojištění odpovědnosti?

Jde o standardní pojistný produkt z oblasti neživotního pojištění. Můžete si jej pořídit buď jako volitelnou součást pojištění majetku, tedy domácnosti nebo nemovitosti, v některých pojišťovnách také jako samostatný produkt. Chrání vás proti finanční ztrátě, která by vás čekala v případě, že způsobíte škodu třetím osobám a budete ji muset nahradit. A tady je první zádrhel pojistných podmínek – třetí osobou totiž nejsou vaši nejbližší, tedy jak všichni příbuzní v řadě přímé (manžel(ka), děti, prarodiče), tak i další osoby žijící ve společné domácnosti. Pojišťovna také neuhradí škody, které jste způsobili úmyslně nebo hrubou nedbalostí.

Není škoda jako škoda

V rámci pojištění odpovědnosti existují tři základní kategorie škod – na zdraví, majetku a další majetkové (finanční). Zkusme si to popsat na příkladu z úvodu tohoto článku, který ilustruje souběh všech tří typů. Pád květináče poranil chodce na hlavě, čímž vznikla škoda na zdraví. Ošetření sice zaplatí zdravotní pojišťovna, ovšem od vás může žádat bolestné. Pokud by šlo o cizince, kdy by celé ošetření nekryla jeho cestovní pojistka, přibyly by další, ne zrovna malé náklady na ošetření a pobyt v nemocnici. Majetkovou škodu představuje zašpiněný kabát, jehož vyčištění také něco stojí. Dotyčný pán mohl také v danou chvíli telefonovat drahým mobilem, který mu kvůli pádu květináče upadnul na zem a rozbil se. Opět by náhradu požadoval na vás, resp. na vaší pojišťovně. A protože se zraněný zdržel v nemocnici celý týden na pozorování, zda nemá vnitřní poranění hlavy, nemohl včas zrušit svůj zájezd a musí nyní platit stornopoplatek. Ten představuje jinou majetkovou škodou, u některých pojišťoven označovanou jako finanční.

Jednotlivé typy škod mají v pojistných podmínkách uvedenu pojistnou částku, tedy maximální výši škody, kterou ještě pojišťovna zaplatí. Někdy jsou limity uvedeny souhrnně pro všechny typy škod. Částka, kterou za vás pojišťovna nakonec zaplatí, se snižuje o sjednanou spoluúčast.

Přehled pojišťoven, u kterých lze sjednat pojištění odpovědnosti občanů samostatně
Pojišťovna
Limity poj. plnění při škodě
Platnost pojištění
Minimální spoluúčast
Výše ročního pojistného
na zdraví
na majetku
jiné majetkové
Allianz

500 tis.
až 5 mil. 1

300 tis.
až 1 mil.1

20 tis.
až 40 tis.1

ČR

není

600 až 1400 1

Česká pojišťovna

2 mil.

1 mil.

500 tis.

Evropa

není

372

Generali

500 tis. až 2,5 mil 1

500 tis. až 1,5 mil. 1

100 tis.2

Evropa

není

280 až 980 1

Komerční pojišťovna

2 mil.

1 mil.

500 tis.

ČR

není

279

Pojišťovna České spořitelny

1 až 10 mil.1

ČR

není

200 až 1 000 1

Union pojišťovna

2 mil.

1 mil.

500 tis.

Evropa

není

300

Vysvětlivky:  všechny údaje jsou v korunách
1 závisí na konkrétní zvolené variantě; v případě Pojišťovny ČS jsou stanoveny souhrnné limity pro všechny typy škod
2 platí pro škody na území ČR, v Evropě je limit 50 tisíc korun
Všechny uvedené pojišťovny nabízí pojištění odpovědnosti občanů také jako připojištění k pojištění domácnosti a s výjimkou Generali také k pojištění nemovitosti.

Kdo je vlastně pojištěn?

Výhodou pojištění odpovědnosti je i to, že se nevztahuje jen na osobu, která sjednala smlouvu, ale také na tzv. spolupojištěné osoby. Patří sem manžel či manželka (případně druh či družka) a děti pojištěného, obvykle do 25 let věku, pokud spolu žijí ve společné domácnosti. Oceníte to hlavně u vašich ratolestí, které například při svých fotbalových pokusech rozbijí někomu okno. Pozor je třeba dát v případě, kdy máte odpovědnost připojištěnou v rámci pojištění domácnosti. Například děti starší 25 let jsou z pohledu pojištění domácnosti automaticky zahrnuty jako osoby žijící v daném bytě. Odpovědnost za škody však musí pojistit samostatně, protože nesplňují totiž věkový limit pro spolupojištěnou osobu.

Azore, nech pána!

Pokud jste majitelem psa, potěší vás, že se pojištění odpovědnosti vztahuje také na škody, které způsobí. Výjimkou jsou IPB Pojišťovna a Generali, kde si musíte pro tento druh škod sjednat zvláštní připojištění. A co že váš pes může všechno způsobit? Například při procházce skočí na kolemjdoucí paní a zašpiní jí kabát. Anebo někoho pokouše a ten se bude na vás domáhat náhrady bolestného. Aby byla takové škody pojišťovnou hrazeny, musí být v inkriminovanou dobu se psem buď jeho majitel nebo osoba, které byl pes přímo svěřen do opatrování. Pojištění se obvykle nevztahuje na psy služební a ty, které majitel používá k výkonu práva myslivosti.

Přehled pojišťoven, u kterých lze sjednat pojištění odpovědnosti občanů
pouze jako připojištění k pojištění domácnosti nebo nemovitosti
Pojišťovna
Limity poj. plnění při škodě
Platnost pojištění
Minimální spoluúčast
Výše ročního pojistného
na zdraví
na majetku
jiné majetkové
IPB Pojišťovna

200 tis. 
až 1 mil. 1

100 až 500 tis. 1

10 až 30 tis.1

ČR

500

150 až 4001

Koopeativa

500 tis. až 2 mil.1

ČR

500

150 až 2801

UNIQA

500 tis. až 3 mil.1

ČR

500

150 až 3501

Vysvětlivky: 1 závisí na konkrétní zvolené variantě; v případě IPB Pojišťovny jsou limity v případě připojištění k pojištění nemovitosti 200 tis. až 1 mil. souhrnně pro všechny typy škod
* všechny údaje jsou v korunách

Na co byste neměli zapomenout

Tradičním pojmem u neživotního pojištění je výše spoluúčasti, neboli část náhrady škody, kterou platíte vy. Sjednáte-li si spoluúčast například tisíc korun, zaplatíte sice menší pojistné, ovšem všechny škody až do této výše budete platit vy, u těch vyšších pak částku nad výši spoluúčasti doplatí pojišťovna. Pokud chcete na pojistném ušetřit, plaťte jej jednorázově za celý rok a bezhotovostně, řada pojišťoven při tomto způsobu platby poskytuje slevu. Třetí tip se týká platnosti pojištění. Některá se nevztahují jen na Českou republiku, ale zahrnují také Evropu. I tam totiž můžete způsobit škodu – například v obchodě omylem narazíte vozíkem do regálu a shodíte část vystaveného zboží, které se rozbije. Ne vždy je toto riziko kryto cestovní pojistkou.

Pojištění odpovědnosti lze pro celou rodinu uzavřít už za tři stovky. Myslíte si, že je to cena přiměřená? Máte vlastní zkušenosti s tímto pojistným produktem? Co si o něm myslíte? Podělte se s námi o vaše zkušenosti a názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová cesta: pojištění bez pojištění

14. 11. 2002 | Dušan Hradil

Nová cesta: pojištění bez pojištění

Na trhu se objevila nová možnost, jak zhodnotit své prostředky. Není to ani spořící účet, ani životní pojištění, přitom čerpá výhod obou včetně daňového odpočtu. Chcete vědět, o kom... celý článek

Pojistěte si svůj domov

15. 10. 2002 | Dušan Hradil

Pojistěte si svůj domov

Po srpnových povodních se jedním z ústředních témat stalo pojištění majetku. I když nemáte svůj byt v ohrožené oblasti, mělo by vás pojištění domácnosti zajímat, i vám se totiž může... celý článek

Partners Financial Services