Investiční hra je u konce

Investiční hra je u konce
Až do posledního dne bylo napínavé finále investiční hry, která před týdnem skončila. Vítězkou se stala Veronika Kratochvílová (loki), která svých soutěžních deset miliónů dokázala zhodnotit na více než 21,5 milionů korun.

Závěrečný finiš pomohl Radce Pechové (RadkaP) k posunu na celkově druhé místo. Až na třetím místě se umístil nejlepší z mužů, Jan Hanuš (hanus.jan). Soutěže, kterou pořádal server Peníze.CZ ve spolupráci s J&T Bank, RM-Systémem a deníkem Právo, se za šest měsíců aktivně zúčastnilo 2869 hráčů.

Nejlepším investorem za měsíc říjen se stal František Kopta se zhodnocením 61,66 procenta, nejlepší investorkou byla Pavla Vobořilová s nárůstem majetku o 29,28 procenta. "V průběhu Investiční hry podali hráči v soutěžní části Wobchod celkem 65 844 pokynů. K nejoblíbenějším cenným papírům patřily jednoznačně akcie společností, které jsou v RM-Systému. Jedná se zejména o ČEZ (profil, názory), Český Telecom (profil, názory) a Unipetrol (profil, názory). Ze zahraničních cenných papírů si investoři oblíbili především akcie finské společnosti Nokia. Z indexů byl v zájmu hráčů především americký Nasdaq. V rámci diverzifikace portfolia však hráči investovali část prostředků i do ostatních cenných papírů, které měli v nabídce," řekl Jiří Vodička z RM-Systému.

Celkové pořadí:
1. Veronika Kratochvílová  21 527 455 Kč
2. Radka Pechová  17 254 320 Kč
3. Jan Hanuš  16 762 017 Kč
4. Pavel Holík  16 340 249 Kč
5. Jan Nečekal  16 201 201 Kč

Investiční strategie hráčů byly různorodé a pro informaci uvádíme základní charakteristiky strategií hráčů, kteří se umístili na prvních třech místech.

Loki – 1 místo

Loki patřila k velmi aktivním hráčům a v průběhu investiční hry podala celkem 240 pokynů. Investovala jak do českých tak do zahraničních cenných papírů. Loki si uvědomila, že na trhu u některých emisí dochází k cyklickým výkyvům kurzů v rámci obchodního dne. Podávala proto pokyny k nákupu s nízkou limitní cenou a poté pokyny k prodeji s vyšší limitní cenou. V případě, že se na trhu objevila výhodná poptávka k nákupu za vysokou cenu nebo nabídka k prodeji za nízkou cenu se její pokyny realizovaly. Mnohem často však převládala výhodná nabídka k prodeji, kdy byli investoři na trhu RM-S ochotni za rychlý prodej svých akcií akceptovat nižší cenu. Loki na základě těchto pokynů levně kupovala, aby později se ziskem prodala. Tuto strategii aplikoval především na akciích Třineckých železáren.

Uvedená strategie byla velmi úspěšná v době, kdy se cena na trhu výrazně neměnila. V průběhu záři ale došlo k výraznému nárůstu akcií Třineckých železáren, který však Loki nezachytila. Do "rozjetého vlaku" se snažila nastoupit 1.10. , kdy nakoupil 43 624 ks zmíněných akcií za cenu 455 Kč/ ks. V očekávání pokračování silně rostoucího trendu zadala pokyn k prodeji, tentokrát však s výrazně vysokou limitní cenou nad 500 Kč/ ks. Došlo však k prudkému obratu ve vývoji trendu a Loki druhý den narychlo prodávala všechny akcie za cenu 413 Kč, utrpěla tak ztrátu cca 1,8 mil. Kč za den.

Následující den 3. 10. se rozhodla opět nakoupit 48 256 akcií Třineckých železáren za cenu 413 Kč, předpoklad korekce ceny po předchozím prudkém propadu byl však opět nesprávný a 4. 10. byl Loki nucena uzavřít svoji pozici prodejem akcií za cenu 378 Kč. Během čtyř dnů tak ztratilo její soutěžní portfolio cca 3.1 mil Kč. Do závěru soutěže pak Loki převážně investovala do zahraničních akcií.

RadkaP – 2 místo

RadkaP podala v průběhu hry celkem 36 pokynů. Na rozdíl od Lokiho zachytila prudký nárůst ceny akcií Třineckých železáren a v srpnu nakoupila 43 500 ks akcií za cenu 233 Kč / ks, které prodala 2.10. za cenu 403 Kč / ks se ziskem přesahujícím 7 mil. Kč. V následujících obchodech s těmito akciemi ztratila cca 1,7 mil. Kč. Mírné zisky a ztráty realizovala ještě v obchodech s akciemi Českého Telecomu a Unipetrolu.

Hanus.Jan – 3 místo

Strategie tohoto hráče plně potvrzuje přísloví, že v jednoduchosti je krása. K celkovému třetímu místu v investiční hře mu stačilo podat pouze tři pokyny. Tak jako RadkaP preferoval akcie Třineckých železáren, které již 28.6. nakoupil za cenu 240 Kč/ ks. Jednalo se celkem o 41 666 akcií. O několik dní později podal pokyn k prodeji s limitní cenou 402.10 Kč. Tento pokyn se 23.9. realizoval a hráč realizoval a hráčův zisk z tohoto obchodu byl 6 mil. 754 tis. Kč.

Vítězka, Veronika Kratochvílová, za svou schopnost výborně investovat a spekulovat obdržela výhru – padesát tisíc korun v podílových listech rodiny fondů J&T Perspektiva. Hodnotné ceny, například multimediální příslušenství Meliconi v hodnotě dvacet tisíc korun, kosmetický balíček Adidas v hodnotě pět tisíc korun nebo předplatné deníku Právo, dostanou i další z vítězů.

Jak se vám investiční hra líbila, zahrajete si v příštím kole znovu? Máte nějaký námět, jak ji příště vylepšit? Podělte se s ostatními o své názory!

Která banka je nejlepší, nabízí nejvhodnější produkty a má dobrou image? Na tyto otázky již šest let odpovídá pravidelný průzkum časopisu The Prague Tribune mezi 500 největšími českými podniky. Stejný průzkum probíhá i letos. Budeme rádi, pokud se o své zkušenosti s bankami podělíte i Vy.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

Akcie, Cenný papír, hra, Index, investice, Nasdaq

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investiční hra - jdeme do finále

4. 10. 2002 | redakce Peníze.CZ

Investiční hra - jdeme do finále

Poslední měsíc soutěže ještě může zamíchat pořadím na prvních místech v Investiční hře 2002. Rozdíly nejsou nijak veliké a přihlédneme-li k tomu, že 3 hráči dosáhli již zhodnocení převyšující... celý článek

Investiční hra úspěšně pokračuje!

9. 7. 2002 | Tomáš Skřivánek

Investiční hra úspěšně pokračuje!

Od spuštění projektu Investiční hra 2002 uplynuly dva měsíce. Možnost vyzkoušet si investování po internetu v praxi využilo již přes dva tisíce hráčů. A komu se v červnu dařilo nejvíc?... celý článek

Chcete deset milionů korun?

1. 5. 2002 | Tomáš Skřivánek

Chcete deset milionů korun?

V hotovosti je pro vás bohužel nemáme, pravděpodobně ale takového bohatství dosáhnete, pokud budete dobře investovat. Naučit se to vám pomůže naše nová investiční hra s virtuálními... celý článek

Partners Financial Services