Stavební spořitelny: chceme poskytovat více úvěrů

Stavební spořitelny: chceme poskytovat více úvěrů
Pod tlakem klesajících úrokových sazeb začínají stavební spořitelny vycházet svým klientům vstříc stále víc. Změny, které od listopadu přinášejí první tři ústavy, jsou především ve znamení rozlišení produktů pro klienta úvěrového a spořícího.

Minulý týden snížila Česká národní banka v tomto roce již popáté klíčové úrokové sazby, tentokrát o čtvrt procentního bodu na 2,75 procenta. Na tyto průběžné změny pochopitelně reaguje celý finanční trh, stavební spořitelny nevyjímaje. Ty v podstatě až donedávna lákaly klienty především na garantovanou státní podporu a nemusely se příliš snažit své vlastní produkty "vypilovávat". Obchodování na mezibankovním trhu pro ně totiž bylo výnosné. Dnes, kdy se úroky z těchto transakcí pohybují kolem tří procent, je situace jiná a pro stavební spořitelny je výhodnější půjčovat peníze klientům. Pokles úrokových sazeb tak fakticky stavební spořitelny nutí, aby svým klientům nabízely skutečně výhodné a dostupné řešení bytové situace.

Hypo

Hypo stavební spořitelna ruší dosavadní tarify Nadstandard 1,6 a Nadstandard 1 a od listopadu zavádí dva tarify nové, oba s variantami A a B (rozlišení variant A a B v zásadě odpovídá předešlému rozlišení tarifů "Nadstandard 1,6" a "Nadstandard 1"). Nové tarify znamenají kromě jiného zvýšení poplatků za zavedení účtu (platí se 1,8 procenta, resp. 1,2 procenta cílové částky), s tím se ovšem pojí možné navazující výhody. První tarif, Nadstandard spoření 1,2 a Nadstandard spoření 1,8, je určen těm, kdo nehodlají využít úvěr a chtějí především spořit. Vklady jsou zde tak jako doposud úročeny dvěmi procenty, úročení úvěru rovněž zůstává stejné (4,9 %). Pokud úvěr čerpat nebudete, dostanete po vypršení smlouvy zpět dvě procenta cílové částky jako dodatečné úrokové zvýhodnění (u varianty Nadstandard spoření 1,8 pak ještě další jedno procento). Musíte ovšem dosáhnout stanovené minimální hodnoty hodnotícího čísla, které nově činí 8,5000. Druhý tarif, Nadstandard úvěr 1,2 a Nadstandard úvěr 1,8, je naopak určen těm, kteří úvěr využít chtějí. Vklad je úročen jedním procentem, sazba z úvěru činí 3,9 procenta. Pokud uzavřete smlouvu na tento tarif, můžete využít výhody v podobě možnosti bezplatného navýšení původně sjednané cílové částky až na dvojnásobek.

Hypo stavební spořitelna  Tarif Nadstandard spoření   Tarif Nadstandard úvěr  
Varianty spoření   1,8*; 1,2   1,8*; 1,2  
Min. výše naspořené částky   40 % cílové částky   40 % cílové částky  
Úroková sazba u vkladů   2 %  1 % 
Úrok z úvěru ze stav. spoření   4,9 %  3,9 % 
Dodatečné úrokové zvýhodnění   2 %  0 % 
* bonusové zvýhodnění 1 procento z cílové částky při dosažení hodnotícího čísla 8,500

Českomoravská stavební spořitelna

S "omlazenou" nabídkou přichází také Českomoravská stavební spořitelna. Ta původně nabízela jeden produkt, od listopadu ovšem klientům poskytne možnost zvolit ze dvou různých tarifů. Princip je vlastně stejný jako u Hypo. Tarif Klasik, dělí se na rychlou a standardní variantu, je určen těm, kteří chtějí především zhodnotit své vklady. Sazba pro jejich úročení zde zůstává ve výši tří procent, úroky z úvěru jsou oproti dosavadním šesti procentům nově úročeny 5,5 procenty. Tarifu Invest, opět má rychlou a standardní variantu, naopak využijí zájemci o úvěr. Úroková sazba vkladů zde činí dvě procenta, sazba pro úvěry poklesla na 4,8 procenta. Další změnou je možnost čerpání úvěru až do výše 60 procent cílové částky (doposud 50 procent).

Českomoravská stavební spořitelna   Tarif Klasik   Tarif Invest  
Varianty spoření   Rychlá, standardní   Rychlá, standardní  
Min. výše naspořené částky   40 % cílové částky   40 % cílové částky  
Úroková sazba u vkladů   3 %  2 % 
Úrok z úvěru ze stav. spoření   5,5 %  4,8 % 

Pokud jste stávajícím klientem, můžete požádat o přechod na tarif Klasik, jinak pro vás zůstanou platné dosavadní obchodní podmínky. Důležité je uvědomit si, že pozdější změna mezi tarify Klasik a Invest nebude možná. Je tedy třeba důkladně zvážit, který tarif pro vás bude vhodnější. Výhodou, kterou vám spořitelna nabízí, je možnost snížení měsíčních splátek. Platí to pro v případě, když naspoříte víc než požadovaných čtyřicet procent cílové částky.

Raiffeisen

Novinky přináší i Raiffeisen stavební spořitelna (profil, názory). Spočívají zejména v poklesu úrokových sazeb z vkladů. Těm, kteří úvěr nevyužijí, budou oproti dosavadním čtyřem procentům vklady úročeny třemi procenty. Těm, kteří úvěr chtít budou, sazba klesne ze tří na dvě procenta. Z úvěrů pak budete splácet 4,9 procenta, dosavadní sazba činila šest procent.

Raiffeisen stavební spořitelna   
Min. výše naspořené částky   40 % cílové částky  
Úroková sazba u vkladů   2 %  
Úrok z úvěru ze stav. spoření   4,9 %  
Dodatečné úrokové zvýhodnění pro klienty bez úvěru   1 % 

Je zřejmé, že stavební spořitelny konečně začínají klást ve své nabídce důraz na výhodné úvěry namísto státní podpory. Konečně tak začínají rozvíjet to, kvůli čemu je zákonodárci v první polovině devadesátých let zřídili. Ač se změny spořícím klientům líbit nebudou, nelze je než přivítat.

Ke srovnání nabídek můžete použít také naše unikátní nástroje. V orientaci vám pomohou také názory připsané k profilům jednotlivých stavebních spořitelen. Nezapomeňte, že smlouvu s kteroukoliv ze stavebních spořitelen můžete online uzavřít zde!

Máte stavební spoření jen kvůli spoření nebo uvažujete i o čerpání úvěru? Nebo jste úvěru již někdy využili? Jaké s ním máte zkušenosti? Zdá se vám atraktivní nabídka překlenovacích úvěrů? Napište nám své zkušenosti a názory!


HSBC Zajištěné fondy

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 11. 2002 23:17, TGP

Jaký to neskutečný vtip - zodpovědný finanční poradce? A vy už jste nějakého někde viděl? Já ne, vidím jen ty, co cpou lidem na rok fond Pioneer nebo dokonce distribuují Helvag či tlačí KTP Quantum. Opravdu nepotřebuji žádného dealera, abych věděl, jak maximalizovat státní podporu na stavebním spoření a co nevím, to si raději přečtu na poradenských serverech než se nechat zblbnout nějakým prachsprostým dealerem, kterému jde jen o jeho provizi a nic jiného.

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 11. 2002 15:51, Katerinka

Vážený pane, děkujeme za upozornění, ale Vaše připomínky nejsou zcela správně. K bodu 1. u Hypo stavební spořitelny se opravdu jedná o úrokové zvýhodnění a to ve výši 100 % získaných úroků při splnění všech spořitelnou daných podmínek (tj. 2 % úroků) nejde tedy o 2 % z cílové částky jak píšete Vy. Při dosažení hodnotícího čísla 8,500 může klient získat navíc jako bonus 1% z cílové částky u tarifů 1,8, tento údaj jsme do tabulky doplnili. K bodu 2. na základě Vaší připomínky jsme tabulku u Raiffeisen stavební spořitelny upravili tak, aby nemohlo dojít u čtenáře k dojmu, že spořící klient může získat 3 % úročení a ještě 1 % jako bonus. Kateřina Beranová

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spoření: Vyplatí se počkat?

24. 9. 2002 | Jan Heřman

Stavební spoření: Vyplatí se počkat?

Stavební spořitelny chystají výrazné změny. Co však budou obnášet? Půjde o avizované snížení úrokových sazeb u vkladů či se novinky dotknou úvěrů, poplatků, státního příspěvku nebo... celý článek

Konec zlatých časů stavebního spoření se odkládá

6. 2. 2002 | Jan Heřman

Konec zlatých časů stavebního spoření se odkládá

Státní podpora stavebního spoření si žádá stále více peněz ze státního rozpočtu. Loni představovala jedenáct miliard korun. Ministr financí říká, že je to příliš. Máme spěchat s uzavíráním... celý článek

Stavební spoření pod stromeček

29. 11. 2001 | Petr Vykoukal

Stavební spoření pod stromeček

Konec roku se blíží a s ním i zájem nás všech o finanční produkty z nichž plynou různé státní podpory a daňové výhody. Kdo by si nechtěl před koncem roku "vydělat" nějaké nezdaněné... celý článek

Vysokým úrokům odzvonilo

2. 10. 2001 | Lukáš Půda

Vysokým úrokům odzvonilo

Ještě před rokem bylo úrokového zvýhodnění klientů, kteří si nevezmou úvěr, běžné. Vzhledem k vývoji úrokových sazeb na trhu však musí stavební spořitelny reagovat a tyto výhody rušit.... celý článek

Stavební spořitelny již nepreferují přátelské klienty

12. 9. 2001 | Petr Vykoukal

Stavební spořitelny již nepreferují přátelské klienty

Ač mnozí ještě nedávno předpovídali, že stavební spoření ztratí svoji pozici mezi finančními produkty, pořád se tak neděje. Na situaci nic nemění ani odstranění některých výhod s produktem... celý článek

Partners Financial Services